Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Alte tipuri de balanta de verificare

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micAlte tipuri de balanta de verificare

Balantele de verficare ale conturilor analiticeAcest model de balanta de verificare se intocmeste atunci cand intreprinnderea utilizeaza in evidenta contabila conturi analitice. Balanta de verificare a conturilor analitice are la baza registrele dezvoltatoare ale cartii-mari, iar numarul lor este egal cu cel al conturilor sintetice care sunt dezvoltate pe conturi sintetice.

Necesitatea intocmirii si prezentarii acestor balante de verificare este data de eliminarea sau diminuarea numarului de erori care se pot genera in evidenta contabila sintetica. De asemenea, balantele de verificare analitice sunt necesare si pentru management, deoarece prin intermediul lor se obtin inforrmatii detaliate in legatura cu existenta si miscarea elementelor patrimoniale ale intreprinderii.

Fluxul informational si de intocmire a balantelor de verificare analitice consta in preluarea din registrul cartea-mare dezvoltarea sumelor totale si a soldurilor tuturor conturilor analitice deschise in cadrul aceluiasi cont sintetic. Prin intermediul lor se stabileste seria de corelatii si indicatori, care difera in functie de modul de functionare a conturilor si de numarul de etaloane utilizate in cadrul conturilor analitice.

Balanta de verificare analitica pentru conturile monofunctionale

Conturile monofunctionale sunt acelea care la sfarsitul exercitiului financiar au un singur fel de sold, fie debitor, fie creditor. Astfel, conturile analitice deschise in cadrul unor conturi sintetice vor avea un singur tip de sold, de acelasi sens cu tipul soldurilor sintetice de care apartin. Exemplu: materii prime, produse finite, debitori diversi, client, furnizori etc.

Acest tip de balanta de verificare difera in functie de numarul etaloanelor de evidenta utilizate, deoarece la unele conturi analitice se utilizeaza un singur etalon de evidenta (banesc), iar la alte conturi analitice se utilizeaza doua etaloane de evidenta (natural si banesc).

Balanta de verificare a conturilor analitice monofunctionale cu un singur etalon de evidenta (banesc)

Acest tip de balanta de verificare se prezinta sub forma unui tabel cu o singura serie de egalitati pentru total sume (debitoare si creditoare) si o singura serie de egalitati pentru solduri, fie debitoare, fie creditoare.

In comparatie cu balanta de verificare sintetica, balanta de verificare analitica nu are egalitati in cadrul sau, decat in situatia in care conturite analitice sunt soldate, adica atunci cand totalul coloanei de solduri este egal cu zero.

Corelatiile dintre sinteticul si analiticul unui cont respecta urmatoarele reguli: totalul sumelor debitoare ale tuturor conturilor analitice din balanta trebuie sa fie egal cu totalul sumelor debitoare ale contului sintetic, totalul sumelor creditoare ale tuturor conturilor analitice din balanta trebuie sa fie egal cu totalul sumelor creditoare ale contului sintetic; totalul soldurilor tuturor conturilor analitice din balanta trebuie sa fie egal si de acelasi sens cu soldul contului sintetic.

Balanta de verificare a conturilor analitice monofunctionale, cu doua etaloane de evidenta (banesc si natural)

Acest tip de balanta de verificare se prezinta sub forma unui tabel si contine in plus fata de balanta precedenta coloane pentru cantitatile intrate, cantiitatile iesite si stoc. Astfel, pe langa etalonul valoric intervine si cel cantitativ; ea nu se utilizeaza decat pentru verificarea conturilor in care se reflecta bunuri economice (active) de natura materiala, care dupa functia contabila sunt intotdeauna de activ si nu prezinta decat sold debitor.

Verificarea inregistrarilor contabile realizate in cursul unui exercitiu in conturile analitice cu doua etaloane de evidenta si sinteticul de care apartin se executa prin intermediul corelatiilor care trebuie sa existe intre datele din aceste balante de verificare si cele din contul sintetic respectiv, corelatii care se stabilesc ca in cazul variantei precedente.

Balanta de verificare analitica pentru conturile bifunctionale

Conturile bifunctionale sunt cele care in unele situatii functioneaza dupa regula conturilor de activ, iar in altele dupa regula conturilor de pasiv. In acest sens, ele pot prezenta fie sold debitor, fie sold creditor; verificarea contului sintetic cu analiticele sale prezinta unele particularitati in ceea ce priveste corelatia dintre soldul contului sintetic si soldurile analiticelor respective.

Exemplu: decontari in cadrul grupului, rezultatul reportat, profit si pierdere etc.

Acest tip de balanta de verificare cuprinde doua serii de egalitati: una pentru total sume (debitoare si creditoare) si alta pentru solduri (debitoare si creditoare). Ea se aseamana cu balanta de total sume si solduri intalnita in conturile sintetice, cu deosebirea ca intre totalurile din balanta de verificare analitica a conturilor bifunctionale nu exista egalitati.

Corelatia dintre soldul contului sintetic ~i soldurile analiticelor sale este data de faptul ca, In timp ce contul sintetic are In orice moment un singur fel de sold, conturile analitice pot avea, unele, sold debitor, iar altele, sold creditor. Astfel, totalul soldurilor debitoare sau creditoare ale conturilor analitice poate fi egal ~i de acela~i sens cu soldul contului sintetic respectiv, numai prin Insumarea lor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1413
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved