Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Analiza repartizarii profitului si utilizarea lui

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micAnaliza repartizarii profitului si utilizarea lui

Daca pornim de la ideia ca profitul reprezinta prosperarea intreprinderii pentru o perioada, atunci este necesar de a mentiona repartuzarea acestuia si utilizarea lui cit mai eficienta in cadrul intreprinderii. Profitul reprezinta ratiunea activitatii de producere, adica scopul si punctul de pornire a oricarei activitati.Profitul "Floare Carpet" SA, format dupa achitarea tuturor impozitelor si taxelor, altor plati obligatorii, ramine la dispozitia societatii si este utilizat pentru:

acoperirea pierderilor din anii precedenti;

formarea capitalului de rezerva;

plata remunerarilor anuale membrilor consiliului societatii si membrilor comisiei de cenzori;

plata dividendelor;

reinvestirea;

alte scopuri ce nu contravin legislatiei.

Hotarirea privind distribuirea profitului net pe parcursul anului financiar este adoptata de catre consiliul societatii in limitele normativelor, aprobate de adunarea generala a actionarilor societatii.

Decizia cu privire la plata dividendelor anuale este adoptata de adunarea generala a actionarilor societatii la propunerea consiliului societatii.

Adunarea generala a actionarilor societatii de asemenea aproba decizia cu privire la plata dividendelor anuale in marime care nu poate depasi marimea dividendelor, propuse pentru a fi platite de catre consiliul societatii.

Dividendele se calculeaza pentru fiecare actiune indiferent de timpul cind a fost procurata si se platesc tuturor actionarilor inclusi in lista actionarilor care au dreptul sa primeasca dividende.

La plata dividendelor anuale in lista actionarilor, care au dreptul sa primeasca dividende, se includ actionarii si detinatorii nominali, inregistrati in registrul actionarilor nu mai tirziu de 45 zile pina la tinerea adunarii generale a actionarilor societatii.

Temenul de plata a dividendelor se stabileste de catre consiliul societatii, dar nu poate fi mai mare de 3 luni din ziua adoptarii deciziei despre plata lor.

Societatea plateste dividende in mijloace banesti, iar prin decizia adunarii generale a actionarilor societatii si cu acordul fiecarui actionar in parte si/sau prin productia societatii.

Marimea dividendelor este declarata fara retinerea impozitului pe venit, dar dividendele se platesc cu retinerea impozitului.

In baza hotaririi adunarii generale a actionarilor pe anul 2000, se propune de aprobat repartizarea profitului net obtinut pe perioada anului 2001 in suma de 109811 lei, dupa cum este prezentat in tabelul nr.9.

Dinamica repartizarii profitului

Tabelul nr.9

Nr.

Denumirea indicatorilor

Perioada precedenta

Perioada curenta

Suma (lei)

Ponderea

Suma (lei)

Ponderea (%)

Fondul de rezerva

Alte rezerve
Profit nereparizat

Pierdera neacoperita ai anilor precedenti

Corectia rezultatelor perioadei precedente

Profit net

In baza datelor prezentate in tabelul nr.9, putem mentiona directiile concrete de repartizare a profitului net obtinut de intreprindere, directii care se stabilesc de Adunarea Generala a Actionarilor.

In perioada de gestiune a anului 2000, profitul net obtinut in valoare de 94769 lei a fost repartizat astfel: s-a format fondul de rezerva in valoare de 4738 lei, ceea ce constituie 5% din profitul net, au fost acoperite pierderile anilor precedenti, in valoare de 36013 lei, iar restul profitului, adica 54018 lei trec la profitul nerepartizat al gestiunii.

In perioada curenta, profitul perioadei de gestiune constituie 109811 lei.

S-a propus de format fondul de rezerva de 5 % - 5490 lei, restul a se utiliza pentru formarea profitului nerepartizat al perioadei de gestiune. La momentul intocmirii lucrarii nu a fost luata decizia Adunprii Generale a Actionarilor intreprinderii privind repartizarea profitului. Convocarea adunarii a fost prevazuta pentru luna mai, anul 2002.

Dupa hotarirea adunarii actionarilor intreprinderii despre folosirea profitului net se    scriu urmatoarele formule contabile:

Debit 333 "Profit net al perioadei de gestiune"

Credit 322 "Rezerve prevazute de statut" la suma de 5490 lei;

Debit 333 "Profit net al perioadei de gestiune"

Credit 332 "Profitul nerepartizat al anilor precedenti".

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2869
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved