Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CONTABILITATEA COMPONENTA A SISTEMULUI INFORMATIONAL

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micCONTABILITATEA COMPONENTA A SISTEMULUI INFORMATIONALSistemul informational se compune dintr-un ansamblu de fluxuri informationale de informatii economice complexe care se obtin prin prelucrarea datelor furnizate de anumite surse si care sunt necesare pentru organizarea, conducerea si desfasurarea activitatii economice.

Un sistem este definit ca un ansamblu de oameni, masini, procedee, al carui tel este de a furniza informatii. Principala functie este de a furniza informatiile necesare cunoasterii activitatii economice in vederea luarii deciziilor pe toate treptele organizatorice. Importanta sistemului informational consta in faptul ca organizarea si conducerea activitatii economice presupune cunosterea permanenta a starii si a functionalitatii unitatilor patrimoniale. Sistemul informational ne ajuta sa observam modelul de utilizare al resurselor, sa sesizam si sa examinam deficientele existente, sa punem in valoare efectele pozitive.

Clasificarea informatiilor economice:

1.Dupa continutul lor pot fi de planificare sau programare (informatii efective si de control)

2.Dupa formele de prezentare pot fi: orale, scrise si audio-vizuale

3.Dupa etaloanele informationale pot fi: cantitative si valorice (exprima activitatea in etalon banesc)

4.Dupa sfera de cuprindere pot fi: sintetice (care asigura cunoasterea generala de ansamblu a activitatii economice) si analitice (care fac posibila cunoasterea detaliata a activitatii desfasurate caracterizand amanuntit si complet activitatile din fiecare unitate patrimoniala)

5.Dupa scopul utilizarii: informatii de conducere sau dirijare, de raportare si de reglare

6.In functie de raportarea in timp sunt: informatii active culese in timpul desfasurarii proceselor si fenomenelor economice, informatii pasive sau istorice si informatii previzionale.

Etalonul informational este o unitate de masura tip stabilita conventional si folosita la masurarea, evaluarea si exprimarea cantitativa si valorica a patrimoniului economic.

Etaloanele cantitative servesc pentru manevrarea si exprimarea cantitativa a obiectelor in unitati de masura specifice proprietatilor fizico - chimice a acestora. Etaloanele cantitative pot fi: etalon natural, natural-conventional, etalonul timp, etalonul cantitativ complex.

Etaloane valorice - etalonul banesc este un etalon informational universal. Cu ajutorul acestuia se stabilesc preturile bunurilor, tarifelor, lucrarilor si serviciilor, costurilor, salariilor obligatiilor unitatilor. Sistemul de prelucrare a datelor este un ansamblu de procedee, de mijloace materiale si tehnice folosite in procesul de culegere, prelucrare, transmitere, folosire si pastrare a informatiilor economice. Circuitul informational desemneaza drumul pe care-l parcurg informatiile intre emitator si prelucrator si retur.

Surse de date si informatii economice

1.Planificarea economica care furnizeaza date de plan si prognoza economica.

2.Evidenta economica furnizeaza date efective. Evidenta economica reprezinta un sistem unitar de inregistrare, urmarire si control documentar, cronologic si sistematic in etaloane cantitative si valorice pe baza unor principii stabilite a fenomenelor si proceselor economice in scopul cunoasterii activitatii desfasurate.

Obiectivele evidentei economice sunt :

- furnizarea informatiei necesare elaborarii planurilor si programelor de activitate economica,

- asigura urmarirea si controlul indeplinirii planurilor si programelor de activitate economica prin inregistrarea curenta a operatiilor si proceselor,

- asigura pastrarea integritatii patrimoniului prin inregistrarea existentei, miscarii si transformarii elementelor patrimoniale,

- permite determinarea costului productiei, a veniturilor, cheltuielilor si rezultatelor financiare,

- asigura informatiile necesare caracterizarii complexe si multilaterale, a activitatilor desfasurate in vederea elaborarii deciziilor.

Felurile evidentei economice:

A. Evidenta operativa   B. Contabilitatea   

C. Statistica

A.EVIDENTA OPERATIVA

Evidenta operativa inregistreaza, urmareste si controleaza acele laturi ale activitatii a caror cunoastere prezinta o importanta imediata, se numeste operativa pentru ca obtinerea si folosirea informatiilor se efectueaza de regula in momentul si la locul producerii fenomenelor si proceselor economice, este denumita si evidenta tehnico-operativa pentru ca utilizeaza mijloacele tehnice de masurare si inregistrare automata a datelor precum si datorita faptului ca reflecta procese si operatii cu caracter tehnic.

Caracteristici:

- reflecta o mare diversitate de fenomene si procese economice

- foloseste paralel toate tipurile de etaloane informationale spre deosebire de contabilitate care utilizeaza cu precadere etalonul valoric sau banesc

- contin atat informatii de planificare cat si informatii efective. Nu are o metodologie unitara de prelucrare utilizand o diversificare de mijloace si procedee.

- inregistreaza, urmareste si controleaza numai partial anumite operatii si procese

- are un rol completativ in sensul ca se reflecta unele operatii si procese economice care nu sunt cuprinse in obiectul celorlalte forme ale evidentei economice

- se realizeaza de lucratorii diverselor sectoare de activitate.

B.CONTABILITATEA

Contabilitatea inregistreaza, urmareste si controleaza numai acele laturi ale activitatii ce pot fi exprimate valoric.

Conditiile contabilitatii sunt aceleasi ca la evidenta operativa:

- sa fie organizata pe baza unor principii si norme fundamentate stiintific

- sa fie atotcuprinzatoare incluzind toate sectoarele de activitate

- sa fie unitara fiind organizata si condusa dupa o metodologie si pe baza acelorasi principii la toate unitatile de acelasi fel

- sa asigure operativ si eficient informatiile necesare utilizatorilor

- sa fie simpla, clara, precisa, documentata si neintrerupta.

Particularitatile contabilitatii

1.Contabilitatea inregistreaza numai operatiile economice efectuate.

2.Operatiile economice se inregistreaza numai pe baza de documentate justificative, in timp ce in alte forme ale evidentei economice se pot inregistra fara aceste documente

3.Contabilitatea foloseste in principal etalonul banesc si numai ca o completare utilizeaza etaloanele cantitative

4.Contabilitatea are un obiect propriu de cercetare deosebit de obiectul celorlalte stiinte

5.Contabilitatea foloseste o metoda proprie de cercetare a obiectului sau.Obiectivele contabilitatii

1.Sa furnizeze informatiile necesare elaborarii planurilor si programele de activitate economica

2.Sa asigure urmarirea si controlul valoric al activitatilor desfasurate prin inregistrarea cronologica a operatiilor economico-financiare si prelucrarea informatiilor cu privire la situatia patrimoniului.

3.Sa asigure controlul integritatii patrimoniului prin inregistrarea existentelor si miscarilor elementelor pe categorii, pe locuri de depozitare

4.Sa furnizeze informatii necesare intocmirii documentelor de sinteza contabila care dau imaginea fidela a patrimoniului, a situatiei financiare si a rezultatelor obtinute

Felurile contabilitatii

1.Contabilitatea curenta inregistreaza zilnic pe baza de documente justificative existenta, miscarea si transformarea elementelor patrimoniale, precum si rezultatele financiare

Contabilitatea curenta poate fi centralizata sau descentralizata. Contabilitatea curenta centralizata se caracterizeaza prin faptul ca toate lucrarile contabile sunt concentrate si executate de compartimentul contabilitate al unitatii.Contabilitatea curenta descentralizata se refera la faptul ca o parte din lucrarile contabile sunt executate in cadrul sectiilor de productie al santierelor.

2.Contabilitatea periodica se realizeaza la sfarsitul perioadelor de gestiune in cadrul unitatilor macroeconomice sociale.

Functiile contabilitatii

1.Functia de inregistrare si prelucrare a datelor consta in consemnarea potrivit unor principii si reguli proprii a fenomenelor si proceselor economice exprimate valoric

2.Functia de informare consta in furnizarea informatiilor privind structura si dinamica patrimoniului, a situatiei financiare si rezultatele obtinute in scopul fundamentarii deciziilor

Contabilitatea permite cunoasterea eficientei economice prin reflectarea activitatilor desfasurate

3.Functia de control gestionare consta in verificarea cu ajutorul informatiilor contabile, a modului de pastrare si utilizare a valorilor materiale si banesti, de gospodarire a resurselor, controlului respectarii disciplinei financiare

4.Functia juridica - datele din contabilitate si din documentele primare servesc ca mijloc de proba in justie

5.Functia previzionala - informatiile contabile servesc la fundamentarea programelor, la elaborarea bugetelor unitatilor patrimoniale. Contabilitatea firmei poate fi asigurata in doua circuite: contabilitatea financiara si contabilitatea de gestiune.

Contabilitatea financiara are la baza norme generale, unitare de organizare pentru toate unitatile patrimoniale. Are ca obiect inregistrarea operatiilor ce afecteaza patrimoniul unitatii in vederea stabilirii rezultatelor financiare.

Contabilitatea de gestiune are drept scop gestiunea interna a unitatii, calcularea costurilor interne ale produselor, lucrari si sectoare de activitate.

C.STATISTICA

Statistica inregistreaza, prelucreaza si furnizeaza informatii privitoare la fenomene social economice de masa. Are o sfera de cuprindere mai mare decat celelalte forme ale evidentei economice. Foloseste fie etaloane cantitative, fie etalonul banesc separat, paralel sau simultan, dupa necesitati.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 655
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved