Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Formele de contabilitate

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micFormele de contabilitate

1 Definirea formei de contabilitateForma de contabilitate reprezinta un sistem de formulare corelate intre ele, care servesc la inregistrarea si prelucrarea datelor privind starea si miscarea elementelor patrimoniale. In categoria formularelor care sunt utilizate de formele de contabilitate se cuprind: documentele justificative, registrele de contabilitate si alte tipuri de documente care furnizeaza sistematic informatii financiare.

Principalele forme de contabilitate sunt:

  1. forma clasica
  2. forma centralizata
  3. forma maestru-sah
  4. forma informatica.

Forma de comtabilitate clasica

Aceasta forma este utilizata de catre intreprinderile mici care gestioneaza un volum redus de tranzactii in cadrul unui exercitiu financiar. Principalele documente utilizate sunt:

jurnalul unic

registrul cartea-mare

registrul inventar

balanta conturilor

situatii1e financiare.

Forma de contabilitate centralizata

Aceasta forma presupune utilizarea unui sistem de jurnale si carti-mari in functie de dinamica muncii contabile si de gradul de repetabilitate a operatiunilor economico-financiare. Sistemul de jurnale este compus din:

jurnalul de vanzari

jurnalul de cumparari

jurnale de trezorerie

jurnalul pentru operatiuni diverse.

La sfarsitul exercitiului financiar sau al perioadelor de gestiune se realizeaza operatiunea de centralizare a valorilor existente in aceste jurnale si de inchidere a lor. Ulterior toate inregistrarile realizate in jurnalele analitice sunt grupate si transcrise in jurnalul general centralizator.

Forma de contabilitate maestru-sah

Aceasta forma de contabilitate consta in dezvoltarea unui sistem de conturi corespondente, atat din punct de vedere al rulajului debitor, cat si al rulajului creditor. Principalele documente contabile care stau la baza acestei forme de contabilitate sunt:

jurnalul de inregistrare

fisa sintetica sah

balanta conturilor

registrele auxiliare utilizate pentru evidenta analitica.

Forma de contabilitate informatica

Aceasta forma de contabilitate este cea mai utilizata, dar modul sau de functionare are la baza elementele componente ale formelor de contabilitate prezentate anterior. In cadrul acestei forme, dupa introducerea datelor in computer se editeaza automat registrul jurnal care cuprinde totalitatea inregistrarilor contabile in ordine cronologica. Editarea cartii mari este optionala, deoarece ea poate fi tiparita in orice moment din memoria computerului.

Un alt document contabil obligatoriu care trebuie editat este balanta de verificare a conturilor, cuprinzand totalitatea informatiilor privind tranzactii1e realizate de intreprindere in cursul unui exercitiu financiar.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1020
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved