Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contabilitatea valorilor de recuperat si a altor sume datorate

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea valorilor de recuperat si a altor sume datorateIn cadrul activitatii practice bancare pot sa apara sI alte creante sI datorii, atat din relatiile cu clientela cat sI cu alte banci, diferite de cele provenite din operatiuni    de incasari sI plati sau de creditare sI imprumut.

Deoarece astfel de creante sI datorii pot sa apara atat fata de clienti sI fata de alte banci, pentru reflectarea distincta a lor, in planul de conturi au fost cuprinse doua grupe de conturi, une in clasa 1-a a operatiunilor interbancare sI alta in clasa a 2-a a operatiunilor cu clientela, ambele avand aceeasi denumire: 'Valori de recuperat sI alte    sume datorate' (grupa 16 respectiv 26).

In fiecare din cele doua grupe sunt cuprinse cate doua conturi sintetice de gradul intai: unul pentru reflectarea valorilor de recuperat sI altul pentru reflectarea altor sume datorate. La randul lor acestea se detaliaza in conturi sintetice de gradul al doilea pentru a da posibilitatea reflectarii distincte a dobanzilor, creante sau datorii atasate.

Astfel contabilitatea creantelor se realizeaza cu ajutorul conturilor:

- 'Valori de recuperat' (simbol 161 respectiv 261), detaliat astfel:

- 'Valori de recuperat' (simbol 1611, respectiv 2611);

- 'Creante atasate' (simbolul 1617, respectiv 2617).

Valorile de recuperat de la clienti sau de la alte banci pot sa provina din operatiuni diverse, printre care remarcam:

- sume care nu pot fi retinute nemijlocit din conturile clientelei;

- valoarea cecurilor de calatorie cumparate remise spre incasare;

- valoarea cecurilor sI a efectelor comerciale neonorate, restituite prin casele de compensatie;

- valori de recuperat, privind sumele retrase prin automatele bancare (ATM) privind utilizatorii cardurilor emise de alte banci;

- sume virate (platite ) in mod eronat din contul curent la BNR sau din conturile de corespondent bancar (nostro sau loro), care urmeaza a fi recuperate de la clienti sau de la alte banci.

Contul 1611 'Valori de recuperat' care tine evidenta creantelor diverse din operatiuni interbancare se debiteaza cu valorile de recuperat, astfel:

1611 'Valori de recuperat'

%

111 'Cont curent la BNR'

121 'Conturi de corespondent

la banci (nostro)

122 'Contul de corespondent

al bancilor (loro)

2511'Conturi de corespondent

cu sumele platite de banca care urmeaza a fi recuperate de la alte banci

109 'Alte valori', cu cecurile de calatorie remise spre incasare.

3712 'Valori primite la incasare', cu sume retrase cu carduri emise de alte banci.

Contul 1611 'Valori de recuperat' se crediteaza cu sumele de recuperat incasate de la banci, in corespondenta cu contul curent la BNR (111) sau de corespondent (121, 122), iar cele care nu pot fi recuperate se trec la 'creante indoielnice' (1821).

La valorile de recuperat banca poate sa pretinda dobanzi, iar cele calculate sI cele calculate sI neajunse la scadenta reprezinta sI ele creante, respectiv venituri care se inregistreaza astfel:

1617 'Creante atasate'

70179 'Venituri diverse din dobanzi'

La randul lor creantele atasate pot fi sa fie incasate ceea ce se inregistreaza In creditul acestui cont, in corespondenta cu creditele bancare in care se incaseaza sau daca nu se incaseaza se trec in categoria 'Dobanzi indoielnice' (1822).In mod asemanator functioneaza sI contul 2611 'Valori de recuperat', care se debiteaza cu sumele platite de banca sa fie recuperate de la clientii avand cont la aceeasi banca

Acest cont se mai debiteaza in corespondenta cu contul 3712 'Valori primite la incasare' cu sumele reprezentand cecuri, efecte de comert sI alte valori refuzate la plata prin casa de compensatii2 inregistrate provizoriu in acest cont pana la recuperarea lor de la clienti.

Valorile de recuperat pot fi incasate de la clienti sau se trec in categoria celor restante sau indoielnice, in conditii similare cu cele interbancare. Dobanzile se inregistreaza de asemenea in conditii similare, diferind doar simbolurile conturilor (2617=70279).

Contabilitatea sumelor datorate izvorand din operatiuni diverse se realizeaza cu ajutorul conturilor:

- 'Alte sume datorate' (simbol 162, respectiv 262`), detaliat in conturi sintetice de gradul al doilea:

- 'Alte sume datorate ' (1621,2621);

- 'Datorii atasate' (1627, 2627).

Contul 1621 'Alte sume datorate' se crediteaza cu sumele datorate altor banci provenind din emisiunea de cecuri de calatorie sI cecuri bancare, cu sumele provenite (incasate) in curs de clarificare etc.

Conturile corespondente debitoare, pentru inregistrarea sumelor datorate sunt: contul curent la BNR (111), conturile de corespondent (121, 122), conturile curente ale clientilor (2511) sau casa (101).

Debitarea contului 1621 'Alte sume datorate', are loc cu achitarea datoriilor fata de alte banci, in corespondenta cu contul curent la BNR sau cu conturile de corespondent.

Pentru sumele datorate banca datoreaza de asemenea dobanzi care reprezinta cheltuieli, care de la data calcularii pana la achitarea lor se inregistreaza ca sI datorii atasate, astfel:

60179 'Cheltuieli diverse cu dobanzile'

1627 'Datorii atasate'

Achitarea dobanzilor se inregistreaza in    debitul contului de datorii atasate, in corespondenta cu contul curent sau de corespondent din care se face plata.

Contul 2621 'Alte sume datorate' se crediteaza in conditii asemanatoare, cu sumele datorate clientilor, reprezentand sume incasate in contul clientilor care trebuie puse la dispozitia acestora sI cu sumele incasate a caror destinatie este in curs de clarificare, pana la inregistrarea lor in conturile clientelei.

Conturile corespondente debitoare sunt contul curent la BNR, conturile de corespondent sau conturile curente ale clientilor    platitori.

Contul 2621 'Alte sume datorate' se debiteaza cu plata datoriilor in corespondenta cu conturile curente ale clientilor    beneficiari sau cu contul 341 'Decontari intrabancare', daca beneficiarul are cont la o alta unitate apartinand aceleasi societati bancare.

Dobanzile datorate se inregistreaza ca sI cheltuieli (60279) in corespondenta cu contul de datorii atasate (2627), iar achitarea lor se face din conturile bancii (curent sau de corespondent).

In cazul in care valorile de recuperat sI sumele datorate sunt exprimate in deviza creantelor sau datoriilor atasate, ca sI veniturile sau cheltuielile cu dobanzile se inregistreaza in corespondenta cu conturile de ajustare a devizelor (3721,3722) la fel ca sI cele pentru credite sau imprumuturi in devize.Cecurile sau efectele de comert remise bancii pot sa fie credite imediat in contul clientului (3712=2511), iar daca sunt refuzate la plata se inregistreaza ca valori de recuperat (2611=3712)

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 981
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved