Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Creante si datorii fiscale

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micCreante si datorii fiscale

v     Notiune si structuriCreantele fiscale reprezinta drepturi ale intreprinderii fata de bugetul de stat referitoare la decontarile in suma mai mare decat valoarea reala a datoriilor sau datorii pe care statul, conform legislatiei in vigoare trebuie sa le restituie intreprinderii. Sunt incluse in categoria creantelor fiscale taxa pe valoarea adaugata de recuperat de la bugetul de stat; sume din alte impozite si taxe varsate catre buget la un nivel mai ridicat decat cel real etc.

Datoriile fiscale reprezinta sume datorate de catre intreprindere bugetului de stat, datorii pentru care statul nu ofera o alta contraprestatie sau o contravaloare.

Din categoria datoriilor fiscale fac parte:

impozitul pe profit;

taxa pe valoarea adaugata datorata;

impozitul pe venit;

alte datorii fata de bugetul de stat.

Aspectele privind impozitul pe profit sunt prezentate in capitolul 12.

Contul utilizat pentru evidentierea datoriei fata de stat legata de impozitul pe profit este contul Impozitul pe profit, care este un cont de pasiv, de datorii fiscale. Se crediteaza cu datoria fata de bugetul statului legata de impozitul pe profit datorat si se debiteaza cu plata datoriei fata de stat. Soldul este creditor si reprezinta impozitul pe profit datorat bugetului de stat.

Remarca Sunt si situatii in care, dintr-o eroare sau din alte motive, s-a calculat si s-a platit mai mult impozit fata de bugetul de stat; contul poate avea ocazional sold debitor, devenind un cont de creante.

v     Taxa pe valoarea adaugata

Taxa pe valoarea adaugata este un impozit indirect, atasat consumului. Taxa pe valoarea adaugata este aferenta transferului de proprietate asupra bunurilor, prestarilor de servicii si executarilor de lucrari. Spre deosebire de impozitul pe profit care este un impozit direct (afecteaza cheltuielile intreprinderii si implicit profitul acesteia), taxa pe valoarea adaugata nu afecteaza cheltuielile sau veniturile intreprinderilor. Acestea fac doar oficiul de a plati sau de a primi taxa pe valoarea adaugata de la stat. Consumatorul final este persoana care suporta acest impozit. Cum se explica acest lucru? Un angrosist cumpara bunuri, lucrari sau servicii de la furnizori, contabilizand separat costul bunului achizitionat de taxa pe valoarea adaugata aferenta. La randul sau, el revinde bunurile unui client, comerciant en detail, inregistrand separat pretul de vanzare (ca un venit) de TVA aferenta pretului. Diferenta intre taxa primita de la client (TVA colectata) si taxa platita furnizorilor (TVA deductibila) o plateste statului in cazul in care prima este mai mare sau o primeste de la stat in situatia inversa.In Romania cota de TVA este de 19 %, cu exceptia operatiilor de export care sunt impozabile cu cota zero. TVA se plateste lunar pana la data de 25 a lunii urmatoare, data dupa care se percep penalizari pentru intarziere. TVA este inscrisa separat in factura fiscala; pe baza facturilor se intocmesc jurnalul de cumparari si jurnalul de vanzari, documente ce stau la baza inregistrarii TVA in contabilitate.

Contul cu ajutorul caruia se evidentiaza taxa pe valoarea adaugata este contul sintetic de gradul I, Taxa pe valoarea adaugata, cont ce se desfasoara pe mai multe sintetice de gradul II:

TVA de plata;

TVA de recuperat;

TVA deductibila;

TVA colectata;

TVA neexigibila.

Contul TVA deductibila este un cont de activ, de creante fiscale, care se debiteaza cu taxa aferenta cumpararilor de bunuri si servicii, inscrisa in factura furnizorului. Se crediteaza la sfarsitul lunii cu taxa colectata si cu taxa de recuperat dupa caz. Nu prezinta sold la sfarsitul lunii.

Contul TVA colectata este un cont de pasiv, de datorii fiscale, care se crediteaza cu taxa inscrisa in factura de vanzari de bunuri, lucrari sau servicii. Se debiteaza la sfarsitul lunii cu taxa deductibila si taxa de plata, dupa caz. Nu prezinta sold la sfarsitul lunii.

Contul TVA de plata este un cont de pasiv, de datorii fiscale. Se crediteaza cu taxa colectata, ca diferenta intre taxa colectata aferenta vanzarilor si taxa deductibila aferenta cumpararilor, in situatia in care prima este mai mare. Se debiteaza cu plata datoriei fata de bugetul de stat. Soldul contului este creditor si reflecta datoriile neachitate fata de bugetul de stat.

Contul TVA de recuperat este un cont de activ, de creante fiscale. Se debiteaza cu diferenta intre taxa deductibila aferenta cumpararilor (mai mare) si taxa colectata aferenta vanzarilor, mai mica. Se crediteaza in momentul recuperarii de la bugetul de stat a creantei fiscale. Soldul contului este debitor si reflecta creanta fiscala fata de bugetul de stat.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1134
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved