Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Creante si datorii salariale

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micCreante si datorii salariale

v     Notiune si structuriPentru realizarea obiectului de activitate al intreprinderii, alaturi de factorii materiali: mijloace fixe, stocuri si bani, este necesar si factorul munca. Munca nu este o resursa stocabila, ci se manifesta ca factor de productie. Pentru reflectarea creantelor si datoriilor referitoare la utilizarea fortei de munca, in contabilitate se utilizeaza grupa de conturi Personal si conturi asimilate.

In intreprinderile romanesti, in general, salariul se acorda in doua transe chenzinale. Astfel, la chenzina I (care se acorda intre 15 si 30 ale lunii curente) se plateste salariatilor o suma fixa care reprezinta aproximativ 40% din salariu. Aceasta suma reprezinta un avans acordat salariatilor din datoria pe care urmeaza sa o constituie intreprinderea la sfarsitul lunii. Din punct de vedere al intreprinderii, acest avans reprezinta o creanta, ce se contabilizeaza in contul Avansuri acordate personalului. Functia contabila a acestui cont este de activ, debitandu-se cu avansul acordat salariatilor pe baza Listei de avans chenzinal. Se crediteaza cu diminuarea creantei prin retinerile din salariu, cand se determina datoria totala fata de salariati. Contul nu prezinta sold la sfarsitul perioadei.

Pentru reflectarea datoriei intreprinderii fata de salariati se utilizeaza contul Personal - salarii datorate, care este un cont de pasiv, de datorii salariale pe termen scurt. Se crediteaza cu datoria totala fata de salariati pe baza Statului de salarii. Se debiteaza cu retinerile din salarii pentru: avansurile acordate, impozitul pe salarii, pensia suplimentara, fondul de somaj, fondul de sanatate, alte retineri de forma ratelor, chiriilor etc. si cu creantele fata de salariati pentru lipsuri sau pagube aduse intreprinderii. La data achitarii chenzinei a-II-a (lichidarii), contul se debiteaza cu valoarea restului de plata pentru salariati. In cazul in care o parte din salariati nu-si ridica drepturile salariale in termen de trei zile, acestea se depun la banca. Ulterior, acesti salariati intocmesc o cerere catre casieria unitatii, urmata de ridicarea numerarului de la banca si de achitarea drepturilor personalului. Drepturile cuvenite salariatilor se calculeaza conform contractelor colective sau individuale de munca, pe baza salariului tarifar si a altor drepturi si sporuri prevazute, a prezentei salariatilor preluata din condica de prezenta sau din fisele de pontaj si se impoziteaza conform Legii impozitului pe venitul global.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1062
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved