Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


DIVERSE OPERATII - CVR

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micDIVERSE OPERATII - CVR

Este un modul asemanator cu cel de Gestiune valorica numai in ceea ce priveste introducerea unor inregistrari ale unor documente diverse (facturi pentru energia electrica, telefon, chirie, bonuri fiscale, bonuri tip Petrom etc.).Ca si celelalte module, primul submodul Diverse operatii este cel prin care au loc inregistrarile curente, celelalte submodule fiind de listare sau vizualizari rapide ale unor situatii.

Prin selectarea din acest submodul, a optiunii de Introducere date, se va deschide o fereastra prin care se pot selecta tipurile de operatii ce se pot realiza:

- debitari;

- creditari;

- compensari;

- urmarire decont 542.

Debitari - creare obligatie presupune debitarea unui cont de pasiv (ex: 411) si generarea unei obligatii in urma inregistrarii documentului. Este asemanatoare vanzarii sau prestarii de servicii catre un tert, prin inregistrarea operatiei in jurnalul de vanzari.

Conturile contabile aferente inregistrarii nu sunt sugerate ca in cazul celorlalte module si nici TVA-ul nu este dedus din valoarea totala, aceste operatii revenind utilizatorului. Aceasta operatie incepe, deci, prin a se debita, utilizatorul urmand sa introduca contul sau conturile creditoare pana cand sumele aferente debitului si creditului sunt egale.

Prin debitare, pe langa posibilitatea de a crea obligatia, exista si cea de achitare sau alte debitari, fara sa se creeze sau sa se achite vreo obligatie.

Asemanator cu debitarile sunt si creditarile, diferentele constand in faptul ca operatia va incepe prin a se credita (in cazul crearii obligatiei se va credita un cont de pasiv - de ex: 401), ea fiind inregistrata in registrul de cumparari. O obligatie creata la creditare poate fi achitata la debitari, si invers.

Intre diferitii terti pot exista situatii de compensari care pot fi intre doi sau trei parteneri. In acest caz se va selecta a saptea operatie, compensari, deschizandu-se doua ferestre de parteneri. In cazul compensarilor intre trei terti (una din ele fiind si societatea la care se lucreaza) se vor selecta ca parteneri debitori si creditori ceilalti doi. In cazul compensarii intre doi parteneri, neaparat unul dintre ei va fi societatea la care se lucreaza. Alegerea partenerului debitor sau creditor apartine utilizatorului in functie de tipul operatiei.

Documentul este selectat implicit ca Proces verbal de compensare, urmand sa nu se inregistreze in nici un jurnal. Dupa completarea valorii compensarii, se selecteaza mai intai contul debitor, iar apoi cel creditor, dupa alegerea acestuia din urma intrandu-se in listele de obligatii ale celor doi parteneri, urmandu-se sa se descarce valoarea compensarii cu tastele F2, F4 sau F6, identic ca in modulele de Casa si Banca.

In cazul in care, dupa selectarea conturilor de debit si credit, la unul sau la amandoi parteneri nu exista obligatie de achitat sau de incasat, apare o fereastra de atentionare:Se poate selecta optiunea de creare obligatie, daca se considera corecta situatia, sau se poate renunta pentru a se verifica situatia obligatiei la partenerul respectiv.

Decont 542 este folosit pentru evidenta avansurilor de trezorerie acordate prin modulul de Casa, prin Creare obligatie, pentru o anumita persoana fizica sau juridica. Tipurile de operatii prin care se poate tine evidenta acestor avansuri sunt:

avansuri din trezorerie pentru plata unui furnizor;

avansuri din trezorerie pentru achizitia de produse diverse;

avansuri din trezorerie pentru cheltuielile delegatului, prin care achita facturi emise de diversi furnizori.

Operatiile 1) si 3) scad din evidenta atat creanta furnizorului cat si debitul delegatului, a doua operatie realizand decat o scadere din evidenta a debitului delegatului.

Submodulul Liste curente si anterioare permite vizualizarea, listarea la imprimanta sau in fisier text, precum si exportul in Excel, a operatiilor efectuate prin modulul de diverse operatii si a rulajelor conturilor utilizate in aceste operatii, atat in luna curenta cat si in cele anterioare.

Submodulul Intretinere fisiere ofera posibilitatea reindexarii si a repararii unor indexuri la bazele de date. Este recomandabil sa se reindexeze periodic datele pentru o mai buna utilizare a aplicatiei.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 714
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site