Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Delimitari si structuri privind activele imobilizate

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micDelimitari si structuri privind activele imobilizate

Activele imobilizate sau imobilizari ori bunuri imobile, cuprind toate acele valori economice deinvestitie a caror perioada de utilitate si lichiditate este mai mare de un an.Activele imobilizate se diferentiaza la randul lor in trei grupe: imobilizari necorporale, imobilizari corporale si imobilizari financiare.

Imobilizarile necorporale, denumite si imobilizari nemateriale sau active intangibile, cuprind toate acele valori economice de investitie care nu imbraca fizic forma de bunuri materiale concrete. Ele sunt reprezentate de:

Cheltuielile de constituire sau stabiliment, denumite si de fondare cuprind cheltuielile cu infiintarea, dezvoltarea si fuzionarea societatilor comerciale, cum sunt cele privind taxele si alte cheltuieli de inscriere si inmatriculare, cheltuielile privind emiterea si vanzarea de actiuni, cheltuieli de prospectare a pietei si de publicitate. Toate aceste cheltuieli sunt supuse amortizarii pe cel mult cinci ani.

Cheltuielile de dezvoltare includ resursele economice alocate pentru tehnologiile noi, produse noi si investitii utile si eficiente in raport cu activitatea viitoare a societatii comerciale. Aceste cheltuieli se amortizeaza, in general, in maximum cinci ani.

Concesiunile, brevetele, licentele, marcile de fabrica si alte drepturi similare cuprind toate cheltuielile efectuate pentru achizitionarea drepturilor de exploatare a unui bun, activitate sau serviciu, in cazul concesiunilor, a unui brevet, a unei licente, a unei marci de fabrica si alte drepturi similare de proprietate industriala si intelectuala.

Toate aceste cheltuieli sunt amortizate pe toata durata cat intreprinderea a achizitionat dreptul de exploatare sau de utilizare a unor astfel de imobilizari.

Fondul comercial reprezinta cheltuieli efectuate pentru mentinerea sau dezvoltarea potentialului de activitate al intreprinderii. Exemplu: clientela, vadul comercial, firma, segmente de piata etc. De asemenea, cuprinde si sumele platite in cazul preluarii unei intreprinderi reprezentand vadul comercial, anumite legaturi comerciale etc.

De regula, fondul comercial nu se amortizeaza. Daca se constata o depreciere ireversibila, acesta poate fi amortizat.

Imobilizarile corporale, denumite si imobilizari materiale sau active fixe tangibile reprezinta bunurile materiale de folosinta indelungata in activitatea unei intreprinderi. Ele se gasesc sub forma de terenuri si mijloace fixe. cladiri si constructii masini de forta si utilaje energetice, masini, utilaje si instalatii de lucru, aparate si instalatii de masurare, control si reglare, mijloace de transport, animale de munca, plantatii unelte, accesorii de productie si inventar gospodaresc). In cazul cand bunurile materiale procurate sau create de intreprindere nu sunt terminate, ele sunt incluse in categoria imobilizarilor in curs sau investitiilor in curs.IAS 16 Imobilizari corporale defineste imobilizarile corporale ca active materiale nemonetare care:

a) sunt detinute de o intreprindere pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative;

b) pot fi utilizate de intreprindere pe parcursul mai multor perioade de gestiune.

Activele imobilizate corporale, cu exceptia terenurilor, isi pierd, in timp, din valoarea lor ca urmare a uzurii determinata de utilizarea lor, de actiunea agentilor naturii si progresului tehnic. Constatarea contabila a pierderii de valoare suferita de activele fixe materiale si includerea sa in cheltuielile exercitiului poarta numele de amortizare

Imobilizarile financiare, denumite si investitii financiare sau de portofoliu cuprind valorile financiare investite de intreprindere in patrimoniul altor societati sub forma titlurilor de participare, altor titluri financiare imobilizate, creantelor atasate participatiilor, imprumuturilor acordate si altor imobilizari financiare.

Titlurile de participare reprezinta titluri de valoare sub forma de actiuni sau parti sociale investite de titularul de patrimoniu in capitalul altor societati comerciale sau agenti economici. Subliniem ca detinerea acestor titluri de valoare permite exercitarea unei anumite influente notabile sau a unui control in gestiunea societatilor emitatoare de titluri.

Creantele imobilizate sunt drepturile generate de operatia de acordare de imprumuturi pe termen lung sau mediu intreprinderilor asociate sau societatilor comerciale de grup cu care intreprinderea are o relatie de participare.

Toate titlurile de valoare, altele decat titlurile de participare, pe care intreprinderea are intentia de a le conserva durabil sau pe care ea nu are posibilitatea de a le revinde in termen scurt sunt delimitate in contabilitate prin structura de imobilizari financiare sub forma de interese de participare.

Evidenta existentei si miscarii activelor imobilizate se realizeaza prin conturile ce formeaza continutul clasei a 2 a din Planul de conturi general, denumita "Conturi de imobilizari".

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1020
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved