Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Organizarea si tehnica inventarierii

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micOrganizarea si tehnica inventarierii

Inventarierea este un ansamblu de operatiuni prin care se constata existenta tuturor elementelor de active si de pasiv,cantitativ si valoric sau numai valoric,existente in patrimonial unitatii,la data la care se efectueaza.Scopul principal al inventarierii este stabilirea situatiei reale a patrimoniului unitatii si cuprinde toate elementele patrimoniale,precum si bunurile detinute cu orice titlu de catre unitatea patrimoniala respective,dar apartinand altor persoana juridice sau fizice.Unitatile patrimoniale (regiile autonome,societatile comerciale,institutile publice,unitatile cooperatiste,asociatiile si celelalte persoane juridice,precum si persoanele fizice,care,conform legii,organizeaza si conduc contabilitatea proprie) au obligatia sa efectueze inventarierea generala a patrimoniului:la inceputul activitatii; cel putin o data pe an pe parcursul functionarii lor; in cazul fuzionarii sau incetarii activitatii,precum si in alte situatii prevazute de lege. La inceputul activitatii,inventarierea are ca obiect principal stabilirea si evaluarea elementelor patrimoniale ce constituie aportul in natura. Pe parcursul functionarii sale,unitatea patrimoniala efectueaza inventarierea patrimoniului,de regula, cu ocazia incheierii exercitiului financiar.

In functie de natura si complexitatea activitatii lor unitatile patrimonoale au obligatia sa asigure:

stabilirea perioadei,organizarea si numirea persoanelor imputernicite sa efectueze inventarierea;

pregatirea conditiilor necesare efectuarii inventarierii;

inregistrarea in contabilitate a tuturor operatiunilor aferente exercitiului financiar;

efectuarea faptica a inventarierii;

determinarea rezultatelor inventarierii si valorificarea acestora.

Inventarierea se efectueaza la locurile de existenta,de depozitare sau pastrare a bunurilor,prin numarare, cantarire, masurare sau prin alte mijloace de determinare a existentei faptice a acestora.

Bunurile inventariate,grupate pe gestiuni si categorii, se inscriu in listele de inventariere, care se semneaza de persoanele imputernicite sa efectueze inventarierea. Bunurile apartinand altor persoane fizice sau juridice (in custodie,consignatie,prelucrare,inchiriate etc.)se inventeaza si se scriu in liste separate. O copie de pe aceste liste separate se trimite si persoanei juridice sau fizice careia ii apartin bu

nurile respective.

Inventarierea disponibilitatilor aflate in conturi la banci, a creantelor si obligatiilor fata de terti se face prin verificari si confirmari pe baza extraselor de cont sau punctajelor reciproce,in functie de necesitati.Pentru toate celelalte elemente patrimoniale,de active si de pasiv, cu ocazia inventarierii se verifica realitatea soldurilor conturilor in cauza. Liste separate se intocmesc si pentru bunurile depreciate, inutilizabile sau deteriorate, fara desfacere sau greu vandabile, comenzi in curs, abandonate sau sistate.precum si pentru creantele si obligatiile incerte si in litigiu.

Cu ocazia inventarierii,evaluarea elementelor patrimoniale se face astfel:

Bunurile de natura imobilizarilor,stocurilor si alte bunuri se evalueaza la varoarea contabila,respectiv preturile la care acestea au fost inregistrate in contabilitate,la intrarea in patrimoniu. Diferentele intre soldurile scriptice corespunzatoare bunurilor respective si stocurilor constatate cu ocazia inventarierii se inregistreaza in contabilitate cu plusuri sau minusuri de inventar,dupa efectuarea, in prealabil,a compensarilor admise in cazurile in care exista riscul de confuzie intre acestea, pentru aceeasi perioada de gestiune. Creantele si datoriile se evalueaza la varoarea lor nominala.

Bunurile depreciate se evalueaza la valoarea de utilitatea fiecarui element, in functie de utilitatea bunului in unitate si de pretul pietei. Creantele si datoriile incerte si in litigiu se evalueaza la valoarea lor de utilitate, stabilita in functie de valoarea de incasat,respective de plata. Creantele,datoriile si disponibilitatile in divize se evalueaza la cursul in vigoare din ultima zi a exercitiului. Titlurile imobilizate se evalueaza la valoarea de utilitate pe care o prezinta pentru unitatea patrimoniala,iar titlurile de plasament la cursul mediu al ultimei luni a exercitiului sau la valoarea probabila de negociere.

Rezultatele inventarierii se consemneaza intr-un proces-verbal de inventariere in care se inscriu:

perioada si gestiunile inventariate, precum si persoanele care au efectuat inventarierea;

plusurile si minusurile constatate ;

compensarile effectuate;

bunurile depreciate,creantele si obligatiile incerte si in litigiu;

valorificarea rezultatelor inventarierii;

constituirea si regularizarea provizioanelor ;

alte elemente privind concluziile si propunerile referitoare la inventarierea patrimoniului unitatii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1128
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved