Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Patrimoniul societatilor comerciale

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micPatrimoniul societatilor comerciale

PATRIMONIUL unui ag. ec. este format din totalitatea mijloacelor economice de care dispune ag. ec. in vederea realizarii obiectului de activitate, precum si totalitatea drepturilor si obligatiilor cu valoare economica.

Existenta patrimoniului este legata de existenta unei persoane (fizice sau juridice) ca subiect de patrimoniu, care sa aibe posesia si gestiunea bunurilor materiale, drepturilor si obligatiilor, cu conditia de a exercita liber acte de dispozitie si administratie asupra sa.Patrimoniul unei SC are urmatoarea structura :

1. Elemente de activ - adica tot ce apartine persoanei

2. Elemente de pasiv - adica toate obligatiunile materiale pe care le are persoana

Elemente de activ

Prin activ se intelege patrimoniul economic, adica valorile economice sub forma lor fizica concreta, respectiv totalitatea mijloacelor economice sub aspectul componentei si structurii materiale sau banesti.

a) active imobilizate

. necorporale

. cheltuieli de constituire

. cheltuieli de cercetare-dezvoltare

. programe informatice

. corporale

. terenuri

. mijloace fixe - cladiri, constructii speciale, masini, utilaje, instalatii de lucru, plantatii, animale de munca

. imobilizari in curs (investitii neterminate)

. financiare

. titluri de participare (aportul in natura si bani ai asociatilor)

. creante imobilizate (imprumuturi acordate si dobanzi aferente, sume pe care societatea trebuie sa le incaseze de la alte societati)

b) active circulante

. stocuri de materii prime si materiale, obiecte de inventar, produse finite, animale, marfuri

. alte active circulante - clienti, decontari cu asociatii, actiuni, obligatiuni, disponibil la banca si in casa, acreditive, cheltuieli de trezorerie

c) conturi de regularizare reprezentate prin:

cheltuieli efectuate in avans, respectiv acea categorie de cheltuieli care se suporta esalonat pe mai multe exercitii financiare (reparatii capitale, reparatii curente, chirii datorate unor ag. ec. sau abonamente);

- cheltuieli in curs de clarificare (amenzi, cheltuieli de judecata) ce necesita lamuriri.

Elemente de pasiv

Prin pasiv se intelege patrimoniul juridic, adica relatiile in care se afla subiectul patrimoniului cu valori care fac parte din activ, respectiv totalitatea mijloacelor economice sub aspectul provenientei, al surselor de formare, al obligatiilor pe care ag.ec. le au fata de salariati, bugetul de stat si alti ag.ec.

a) capitalul propriu - capitalul social, diferente din reevaluare, profit nerepartizat, profitul sau pierderea, fondul de participare la profit si alte fonduri

b) provizioane (rezerve) pentru riscuri si cheltuieli - in vederea acoperirii unor litigii, garantii acordate clientilor, pierderi din diferente de curs valutar

c) datorii - imprumuturi, credite bancare, credite externe, furnizori, creditori, decontari cu salariatii, impozite si taxe (ex. TVA)

d) conturi de regularizare reprezentate prin venituri in avans, respectiv acele venituri anticipate provenite din incasari de chirii, vanzari cu plata in rate, diferente favorabile de curs valutar.

Stabilirea patrimoniului se face prin inventarierea tuturor valorilor (mijloace fixe, materiale, numerarul de casa, disponibilitati banesti in contul bancar). Operatiunea de inventariere consta in verificarea tuturor mijloacelor economice, a sumelor care constituie soldul conturilor in cauza, astfel incat acestea sa exprime realitatea.

Activitatea economico-financiara functioneaza in baza urmatoarelor principii:

1. gestiunea economica - consta in desfasurarea de catre ag. ec. a unei activitati rentabile care sa-i asigure din veniturile obtinute acoperirea tuturor cheltuielilor, inclusiv a dobanzilor si rambursarea creditelor si societatile sa obtina profit.

V - Ch = Pb

Nota: V = venituri; Ch = cheltuieli; Pb = profit brut

2. autonomia financiara - consta in posibilitatea ag. ec. ca din profitul net realizat sa-si constituie fonduri proprii.

3. Pb - Ip = Pnet

Nota : Pb = profit brut ; Ip = impozit pe profit ; Pnet = profit net

Din profitul brut societatile comerciale sunt obligate sa-si constituie fond de rezerva legala prin preluarea a 5% din profit, pana la limita a 20% din capitalul social.

Toti ag. ec. au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitate proprie care trebuie sa sigure :

. inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, pastrarea informatiilor cu privire la situatia patrimoniala si rezultatele obtinute, precum si relatiile ag. ec. cu asociatii, actionarii, clientii, bancile, furnizorii, organele fiscale.

. exactitatea datelor contabile

. furnizarea informatiilor pentru stabilirea patrimoniului national si a executiei bugetului public national.

Contabilitatea unitatilor economice se organizeaza in compartimente distincte conduse de directorul financiar-contabil sau alta persoana imputernicita sa aiba aceasta functie.

Contabilitatea este organizata sub 2 aspecte :

1. contabilitatea generala sau financiara - care se organizeaza si conduce, cu caracter obligatoriu, de catre toate unitatile si care are ca obiectiv principal furnizarea informatiilor necesare activitatilor proprii, asociatilor, actionarilor (stocuri de materii prime si materiale, etc.)

2. contabilitatea de gestiune - se organizeaza in functie de specificul si necesitatile proprii ale ag. ec. urmarind costurile, rezultatele financiare, rentabilitatea productiilor, lucrarilor si serviciilor.

Raspunderea pentru organizarea si tinerea contabilitatii revine conducatorului societatii (administratorului) sau ordonatorului de credite (ex. directorul unui liceu), precum si conducatorului compartimentului financiarcontabil.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1454
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved