Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


OFERTA DE TURISM: CONCEPT, FORME DE EXPRIMARE FACTORI DETERMINANTI

Turism+ Font mai mare | - Font mai micOFERTA DE TURISM: CONCEPT, FORME DE EXPRIMARE FACTORI    DETERMINANTI

In general, piata, deci si cea turistica, reprezinta sfera interferentelor intereselor economice ale purtatorilor cererii, materializate prin consum, pe de o parte, cu cele ale purtatorilor ofertei, materializate prin productie, pe de alta parte.Pentru a defini oferta turistica trebuie sa tinem seama de cele doua acceptiuni prin care aceasta se prezinta spre analiza:

ca productie turistica ansamblul care mobilizeaza forta de munca, echipamentul de productie si bunurile materiale, materializandu-se intr-un consum efectiv in cadrul unei ambiante specifice;

ca oferta virtuala cadrul si potentialul natural si antropic, echipamentul de realizare a serviciilor turistice, masa de bunuri materiale destinate consumului turistic, forta de munca specializata in activitati specifice, infrastructura turistica si conditiile de comercializare [1]).

Privita in ansamblul sau, oferta turistica este formata din doua grupuri mari de elemente, si anume:

elemente de atractivitate ale patrimoniului existente la un moment dat;

oferta de servicii prin intermediul careia sunt puse in valoare elementele de atractivitate turistica ale patrimoniului.

Dupa natura si originea lor, componentele ofertei turistice pot fi structurate astfel:

obiective turistice naturale care pot sa cuprinda:

a)      elemente de geografie a locului: clima, elemente de geografie fizica (relief, ape), elemente de biogeografie (fauna, flora), elemente de geografie (ape minerale, mofete, namol terapeutic, saline);

b)     elemente exceptionale din zona: parcuri si rezervatii naturale, monumente ale naturii (elemente rare de relief, flora, fauna), pesteri, formatiuni carstice deosebite;

obiective turistice antropice dispuse in mod izolat sau concentrate in localitati rurale si urbane. In aceasta categorie sunt cuprinse:

a)      monumente arheologice, istorice, de arta, arhitectura;

b)     muzee si expozitii - de interes general (arta, istorie, botanica) si specializate (filatelie, numismatica);

c)     etnografie, folclor, artizanat - arhitectura populara, ateliere de productie artizanala,

jocuri si obiceiuri traditionale;

d)     manifestari stiintifice, spectacole teatrale, concerte, festivaluri, conferinte, colocvii, competitii sportive;

e)     manifestari comerciale: targuri, expozitii saloane.

Dintre factorii care determina oferta de turism, mentionam:

1o Teritoriul: el constituie conditia esentiala, factorul primordial al ofertei de turism, iar influenta lui poate fi exprimata cantitativ prin "capacitatea de primire a teritoriului" dar si calitativ prin nivelul de "atractivitate".   

2o    Nivelul de dezvoltare a sectorului tertiar: existenta sectorului tertiar si mai exact, gradul sau de dezvoltare, pot constitui factori care influenteaza oferta turistica. Se are in vedere nivelul de dezvoltare al transporturilor, al telecomunicatiilor, al serviciilor medicale, al celor de agrement etc. Activitatile cuprinse in oferta de servicii turistice, private in succesiunea oferirii lor, pot fi:

organizarea comercializarii produselor turistice;

transportul la / de la locul de sejur, inclusiv transportul turistic in zona;

cazarea si restaurarea (alimentatia);

producerea si distribuirea de bunuri de consum turistic;

agrementul, tratamentul etc.

3o Baza materiala turistica: prin componenta sa principala - echipamentul turistic, determina, impreuna cu personalul de servire, in mare masura, volumul si calitatea ofertei. Se apreciaza ca efortul investitional pe un loc de cazare, de agrement etc. este invers proportional cu gradul de atractivitate turistica a resurselor naturale.

4o    Infrastructura: transporturile, caile de comunicatie in general, impreuna cu pozitia geografica a ofertei in raport cu cererea, reprezinta factori importanti ce influenteaza accesul la oferta, gradul ei de competitivitate. El poate fi sporit prin investitii turistice sau / si de interes general.

Produsul turistic - sinteza a ofertei de servicii in turism

Prin produs se intelege, de regula, un bun material capabil sa satisfaca o anumita nevoie. Totusi, in marketing acestei notiuni i se atribuie un sens mai larg, ea desemnand un ansamblu de atribute sau de caracteristici fizice, chimice si de alta natura, tangibile, reunite intr-o forma identificabila [2]). Prin urmare, produsul poate fi: un obiect, un serviciu, o activitate, o fiinta umana, un loc, o organizatie, o idee etc., respectiv rezultatul unui proces.

Plecandu-se de la conceptul general de produs, produsul turistic rezulta din imbinarea de bunuri materiale si servicii oferite de catre personalul turistic si din serviciile adiacente, care, punand in valoare elementele patrimoniului turistic si ale infrastructurii generale si turistice, avantajele cadrului institutional, urmaresc satisfacerea unor motivatii specifice si generale ale consumatorilor turistici [3]).

Privit din punctul de vedere al turistului, produsul turistic se refera la totalitatea experientelor pe care acesta le traieste din momentul in care pleaca de acasa pana in momentul in care se intoarce. Produsul turistic este un "amalgam" care cuprinde o multitudine de elemente, precum transportul pana la locul (locurile) de destinatie, cazarea (la hotel, vila, cabana, cort, etc.), mesele la restaurant, siturile naturale sau istorice vizitate s.a.m.d.

Privit prin prisma marketingului, produsul turistic reprezinta expresia fizica a raspunsului firmei la cererea de turism, respectiv tot ceea ce poate fi oferit de ea pe piata, intr-o forma care sa poata fi remarcata, cumparata si consumata, in vederea satisfacerii nevoii de turism.

Serviciile care dau continut produsului turistic se constituie intr-un conglomerat sau o combinatie de cel putin patru tipuri de baza (total diferite ca natura). Este vorba de serviciile: de transport, de cazare, de alimentatie si de agrement. Nu intotdeauna produsul turistic presupune prestarea tuturor celor patru tipuri de servicii. Dintre toate serviciile care dau continut produsului turistic, indispensabil este serviciul de agrement (caruia ii sunt asimilate si serviciile de tratament si de alt interes, care motiveaza calatoriile), in lipsa caruia celelalte trei categorii ies din sfera de cuprindere a turismului.Cristiana Cristureanu - Economia si politica turismului international, Edit. Abeona, Bucuresti, 1992, p.140.

W.J. Stanton - Fundamental of Marketing, 3th edition, McGraw Hill, Toronto, 1972, p.192.

Dr. Ion Ionescu - Turismul fenomen social-economic si cultural, Edit. Oscar Print, Bucuresti, 2000, p.36.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1427
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved