Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Circuite si fluxuri informationale

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micCircuite si fluxuri informationale

Conceptul de informatie este un concept de mare generalitate, intalnindu-se in absolut toate activitatile umane si in natura. Nu este posibil nici un sistem natural sau social fara schimb de informatii, atat intre sistemul respectiv si alte sisteme din spatiul exterior, cat si in interiorul sistemului propriu, intre componentele acestuia.Intre componentele (elementele) oricarui sistem si/sau intre sisteme, informatiile iau nastere, in mod aleator sau determinist, locul de emitere a informatiei numindu-se ,,sursa', iar locul de destinatie ,,receptor'. Intre sursa si receptor informatia circula printr-un canal de comunicatie.

Pentru realizarea unor produse materiale sunt necesare transmiterea si utilizarea unor informatii, ce poarta numele, in acest, caz, de informatii economice.

Ca notiune de sine statatoare, ,,informatia economica' se exprima printr-un sistem de indicatori care formeaza baza de date necesara pentru conducerea unui proces economic.

Informatiile utilizate in conducerea si functionarea oricarei firme pot fi clasificate - din punct de vedere functional - in urmatoarele categorii:

a) informatiile de stare - caracterizeaza, cantitativ si calitativ, potentialul tehnic de productie, economic si social al firmei.

b) informatiile de intrare - caracterizeaza cantitativ si calitativ nivelul resurselor alocate companiei, activitatilor si entitatilor sale functionale.

c) informatiile de iesire - caracterizeaza cantitativ si calitativ nivelul rezultatelor si consumurilor de resurse ale companiei respective.

d) informatiile de cooperare - caracterizeaza cantitativ si calitativ relatiile si legaturile operationale dintre firma respectiva si sistemul economico-social, dintre activitatile firmei precum si dintre entitatile sale functionale.

e) informatiile de executie - sunt utilizate in procesele informationale pentru executia lucrarilor informationale si contin atat informatiile mentionate, cat si alte informatii operative pentru conducerea si functionarea firmei.

f) informatiile de planificare - sunt informatiile utilizate

la fundamentarea planurilor de perspectiva si curente pentru o anumita perioada.

g) informatiile de planificare operativa si programare - sunt informatiile utilizate pentru elaborarea planului operativ unitar, la nivelul firmei si defalcarea lui pe entitati functionale.

h) informatiile de pregatire, lansare - sunt informatiile utilizate la lansarea lucrarilor ce urmeaza sa fie executate, precum si la alocarea resurselor necesare.

i) informatiile de control si reglare - sunt informatiile rezultate din urmarirea operativa a procesului de productie si utilizate atat pentru reglarea abaterilor cat si pentru adaptarea programelor si planurilor.

j) informatiile de evaluare si raportare - sunt informatiile ce se refera la rezultatele si consumurile de resurse la nivelul entitatilor functionale ale firmei.

Sistemul informational/sistemul informatic

Sistemul informational reprezinta ansamblul mijloacelor si metodelor de culegere, prelucrare, stocare, transmitere, receptare a informatiilor cu privire la functionarea unei structuri organizationale si la relatiile ei cu mediu.

El cuprinde urmatoarele elemente componente:

- fondul de informatii;

- tehnicile de colectare si stocare;

- metodele si modelele de prelucrare;

- mijloacele necesare.

In definirea sistemului informational se opereaza cu notiunile de flux informational si circuit informational.

Fluxul informational reprezinta totalitatea informatiilor transmise intr-un interval de timp determinat, de la o sursa de informatii la un receptor printr-o multime de canale informationale.

Un sistem informational cuprinde mai multe fluxuri informationale, precum si o multime de conexiuni ce se stabilesc intre diferite componente ale acestora.Sistemul informatic are obiective similare si indeplineste in mare masura aceleasi functii ca si sistemul informational. Se poate afirma, asadar, ca sistemul informatic pentru conducerea unei firme este sistemul informational al acesteia in care pentru executia proceselor informationale sunt utilizate mijloacelor automatizate. La acest nivel, este deosebit de importanta utilizarea calculatoarelor electronice de la cele mai simple pana la cele din ultima generatie in transmiterea si receptionarea informatiilor intre sucursalele regionale ale unei companii sau intre acestea si sediul central

Dictionar:

proces informational - proces de colectare, prelucrare, acumulare, pastrare, actualizare si furnizare catre utilizator a informatiei documentate;

resursa informationala - totalitate de informatii documentate in sistemele informationale automatizate, organizata in conformitate cu cerintele stabilite si cu legislatia in vigoare;

sistem informational - totalitate de  resurse si tehnologii informationale interdependente, de metode si de personal, destinata pastrarii, prelucrarii si furnizarii de informatie;

suport informational - suport material ale carui calitati fizice permit imprimarea, pastrarea si prelucrarea informatiei documentate;

baza de date - totalitate de date, organizate conform unei structuri conceptuale, ce descriu caracteristicile principale si raporturile dintre esente, destinata unui domeniu sau mai multor domenii de aplicare;

banca de date - sistem tehnico-informational ce include una sau mai multe baze de date si un sistem de dirijare a acestor baze;

Ce este un Intranet

Cea mai concisa definitie a sa este 'implementarea tehnologiilor Internet in cadrul unei institutii/intreprinderi'.

Un intranet nu implica neaparat si conectarea sa la reteaua publica globala Internet, totusi, aceasta aduce multe beneficii.

Imaginati-va un web intern care va permite sa accesati o mare cantitate de informatii de firma, stocate pe un server. Imaginati-va ca sunteti capabil sa creati si sa distribuiti documente si informatii eficient si rapid, folosind un software simplu si ieftin de tip web browser.

Desi retelele de tip Internet si intranet se bazeaza pe aceleasi tehnologii, ele difera totusi foarte mult.

In prezent, cele mai multe corporatii folosesc retele bazate pe PC-uri conectate la baze de date centralizate. Aplicatiile care ruleaza pe PC-uri pot accesa datele corporatiei prin retea, de pe serverele pe care sunt stocate informatiile. Un asemenea scenariu este in mod obisnuit numit 'client-server' si este tipic structurilor IT aflate astazi in intreprinderi.

Desi, in aceasta situatie, datele sunt centralizate si se afla sub controlul IT, aplicatiile si interfetele utilizator se afla pe desktopurile lor, adesea creand mari probleme de administrare si intretinere. Desi aplicatiile, interfetele utilizator si datele sunt toate sub controlul departamentului IT, utilizatorii au totusi un acces flexibil la date, datorita retelelor tip client-server.

Avantajele folosirii unui intranet

  • Comunicatii mai rapide
  • Asigurarea unui management facil de retea
  • Obtinerea usoara a informatiilor
  • Acces liber sau controlat la bazele de date ale corporatiei
  • Economii financiare majore
  • Cresterea productivitatii angajatilor
  • Sursa de date unica
  • Interfata client universala
  • Securitatea datelor

In Internet se poate folosi aproape orice tip de calculator si se poate   comunica cu orice alt tip de calculator in mod complet transparent, datorita unor protocoale standard care sunt implementate pe multe din platformele hardware, in sisteme de operare si in aplicatii.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3220
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved