Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


INSTALAREA SI CONFIGURAREA DE BAZA A SISTEMULUI DE OPERARE WINDOWS XP PROFESSIONAL

windows+ Font mai mare | - Font mai micINSTALAREA SI CONFIGURAREA DE BAZA A SISTEMULUI DE OPERARE WINDOWS XP PROFESSIONAL

1. ObiectiveObiectivele acestui laborator sunt: familizarizarea cu tipurile de sisteme de fisiere, intelegerea conceptelor de workgroup si domeniu, familiarizarea cu metodele de instalare a sistemului de operare Windows XP Professional si instalarea si configurarea de baza a acestui sistem de operare.

2. Consideratii teoretice

2.1 Sisteme de fisiere

Hard disk-urile, principalele dispozitive de stocare ale calculatorului, necesita formatarea inainte de a fi utilizate. Formatarea unui disk inseamna configurarea sa cu un sistem de fisiere, astfel incit sistemul de operare sa poata stoca informatii pe acel disk.

Un sistem de fisiere este structura subadiacenta utilizata de un calculator pentru organizarea datelor pe hard disk. Daca se instaleaza un hard disk nou, este nevoie de partitionarea si formatarea sa utilizind un sistem de fisiere, inainte de a incepe stocarea de date sau programe. In Windows, cele trei optiuni cu privire la sistemele de fisiere dintre care se alege sunt NTFS (New Technology File System), FAT32 (File Allocation Table) si FAT (cunoscut si ca FAT16), un sistem mai vechi si mai rar utilizat.

2.1.1 NTFS

NTFS este sistemul de fisiere preferat de aceasta versiune de Windows. Acest sistem prezinta multe avantaje fata de sistemul de fisiere FAT32, incluzind:

 • capacitatea de recuperare automata dupa anumite erori legate de disk;
 • suport imbunatatit pentru hard diskuri mai mari;
 • securitate mai buna deoarece aveti posibilitatea sa utilizati permisiuni de criptare pentru a restrictiona accesul la anumite fisiere numai la utilizatorii autorizati.

2.1.2 FAT32

FAT32, si varianta mai rar utilizata FAT, au fost utilizate de versiuni anterioare ale sistemelor de operare Windows, incluzind Windows 95, Windows 98 si Windows Millenium Edition. FAT32 nu ofera securitatea sistemului NTFS, astfel ca, daca detineti o partitie sau un volum FAT32 pe computer, orice utilizator care are acces la computer poate citi orice fisier din acesta. FAT32 are, deasemenea, limitari de dimensiune. Nu aveti posibilitatea sa creati o partitie FAT32 mai mare de 32 GO in aceasta versiune de Windows, nici sa stocati fisiere mai mari de 4 GO pe o partitie FAT32.

Principalul motiv de utilizare a FAT32 este detinerea unui calculator care executa uneori Windows 95, Windows 98 sau Windows Millenium Edition, iar alteori executa aceasta versiune de Windows, configuratie denumita multi-incarcare (multi-boot computer). In acest caz, va fi necesar sa instalati sistemul de operare mai vechi pe o partitie FAT32 sau FAT si sa va asigurati ca este o partitie primara (una care poate gazdui un sistem de operare). Orice partitii suplimentare pe care va trebui sa le accesati cind se utilizeaza versiuni anterioare de Windows, trebuie sa fie, deasemenea, formatate cu FAT32. Aceste versiuni anterioare de Windows pot accesa partitiile NTFS sau volumele printr-o retea, dar nu pe statia dumnevoastra.

2.2 Workgroup-uri si domenii

In timpul instalarii sistemului de operare, trebuie sa alegeti tipul de grup de securitate de retea din care sa faca parte statia dumneavoastra: workgroup sau domeniu.

2.2.1 Workgroup-uri

Un workgroup e o grupare logica de calculatoare care impart resurse, fisiere si imprimante. Un workgroup se mai numeste si retea peer-to-peer deoarece toate componentele lui impart resurse in mode egal, fara a exista un server dedicat. Fiecare sistem din workgroup mentine local o baza de date ce contine conturile utilizatorilor si informatii legate se securitatea resurselor pentru acel sistem.

Deoarece fiecare calculator din workgroup mentine o astfel de baza de date administrarea conturilor utilizatorilor si a resurselor e descentralizata. Un utilizator trebuie sa aiba cont de utilizator pe fiecare calculator din workgroup pe care doreste sa-l utilizeze. Orice modificare legata de contul utilizatorului (modificarea parolei, crearea unui nou cont) trebuie realizata local, pe fiecare sistem.

Utilizarea workgroup-urilor are urmatoarele avantaje:

usurinta in proiectare si implementare;

nu necesita existenta unui calculator pe care sa ruleze Windows 2000/2003 Server pentru centralizarea informatiilor legate de securitate;

este o solutie convenabila pentru retele cu putine calculatoare.

2.2.2 Domenii

Un domeniu e o grupare logica de calculatoare care partajeaza o baza de date centrala in care sint stocate informatiile despre conturile utilizatorilor si informatiile legate de securitatea domeniului. In sistemele Windows aceasta baza de date este cunoscuta sub numele de directory si este parte a serviciului Active Directory. Intr-un domeniu, directory-ul este localizat pe calculatoarele configurate cu functia de controloare de domeniu. Un controler de domeniu e un server care realizeaza administrarea centralizata a domeniului. Un domeniu nu se refera la o singura locatie sau la o anumita configuratie de retea. Calculatoarele dintr-un domeniu pot fi localizate in aceeasi proximitate fizica sau pot fi localizate in diferit colturi ale lumii, comunicind prin ISDN, DSL etc.

Utilizarea domeniilor are urmatoarele avantaje:

administrarea centralizata;

o singura logare pentru ca utilizatorii sa obtina acces la resursele pentru care au permisiuni; un utilizator se poate loga pe un calculator si poate accesa resurse de pe alte calculatoare daca are permisiuni;

scalabilitate.

2.3 Instalara Windows XP Professional

Pentru a economisi timp si pentru a evita problemele in timpul instalarii, efectuati urmatoarele actiuni inainte de a incepe instalarea:

 • verificati compatibilitatea cu Windows XP Professional a componentelor hardware (cerintele hardware de baza pentru instalarea acestui sistem de operare sunt: procesor la 233 MHz, 64 MB RAM, hard disk cu capacitate de 2GB din care 1.5 GB sa fie liberi);
 • alegeti modalitatea de partitionare a hard disk-ului pe care instalati sistemul de operare;
 • alegeti un sistem de fisiere pentu partitia de instalare;
 • decideti daca statia va face parte dintr-un workgroup sau dintr-un domeniu.

Instalarea unei versiuni de Windows noi sau curate se poate efectua atunci cind:

 • doriti inlocuirea sistemului de operare curent;
 • doriti sa instalati Windows XP Professional pe o partitie separata din hard disk si aveti un sistem de operare pe statie si o partitie disponibila;
 • aveti o statie fara niciun sistem de operare instalat.

Deasemnea, se pot intilni si urmatoarele situatii:

 • doriti upgrade-ul la Windows XP Professional atunci cind aveti deja o versiune mai veche de sistem de operare Windows si doriti sa pastrati fisierele, setarile si programele. Se poate face upgrade de la Windows NT 3.1, 3.5, 3.51 trecind prin Windows NT 4.0 Workstation si apoi la Windows XP Professional, de la Windows 95 prin Windows 98 si apoi la Windows XP Professional, de la Windows Me, Windows NT Workstation 4.0 cu Service Pack 6 sau versiune ulterioara, Windows 2000 Professional, Windows XP Home Edition direct la Windows XP Professional;
 • doriti reinstalarea Windows XP Professional atunci cind doriti sa restabiliti setarile Windows implicite sau cind intimpinati probleme cu Windows si trebuie sa-l reinstalati, efectuind o instalare de la zero.

Exista doua modalitati de instalare a sistemului de operare Windows XP: instalarea de pe un CD-ROM si instalarea prin retea. Diferenta principala intre aceste doua metode de instalare consta in localizarea fisierelor sursa utilizate in timpul instalarii. Aceasta lucrare isi propune sa prezinte doar metoda de instalare de pe CD-ROM.

Procesul de instalare a sistemului Windows XP Professional combina programul de Setup cu ghiduri si ecrane informationale. Instalarea Windows XP Professional de pe un CD-ROM pe un hard disk curat se efectueaza in patru etape:

  1. Text mode setup: in aceasta etapa a instalarii, procesul de Setup pregateste hard disk-ul pentru urmatoarele etape ale instalarii si copiaza fisierele necesare executiei Setup Wizard;
  2. Setup Wizard: necesita furnizarea de informatii despre statie, cum ar fi numele si parolele;
  3. Nework setup: dupa culegerea informatiilor despre statie, procesul Setup Wizard trece in faza de completare a informatiilor despre componentelor de retea si instaleaza aceste componente pentru a permite statiei comunicarea cu alte statii din retea;
  4. Completing the installation: procesul de Setup copiaza fisierele pe hard disk si configureaza statia. Sistemul se reporneste dupa ce procesul de instalare e complet.

2.3.1 Text Mode Setup

Daca nu exista un sistem de operare instalat pe statie sau daca doriti crearea, extinderea, stergerea sau formatarea partitiilor, trebuie sa porniti statia cu discul de instalare introdus in unitatea CD sau DVD. Astfel, statia va porni (sau se va "incarca") de pe CD/DVD-ul de instalare. Observatie: in prealabil trebuie sa setati unitatea de CD/DVD astfel incit sa fie primul dispozitiv de pornire din BIOS.

Cei sase pasi din etapa Setup sunt urmatorii:

1 incarcarea programului Setup in memorie

2 inceperea programului text-based Setup

3 creeara partitiei pentru Windows XP Professional

4 formatarea partitie pentru Windows XP Professional

5 copierea fisierelor de setup pe hard disk

6 repornirea statiei

 1. O versiune minimala a Windows XP Professional e copiata in memoria calculatorului. Aceasta versiune a sistemului de operare declanseaza programul Setup.
 2. Programul Setup incepe partea text mode, care incarca driverele sistemelor de stocare si apoi va duce in pagina de acceptare a termenilor de licentiere. Daca aveti componente de stocare pentru care Windows XP nu ofera driveri, in timpul procesului de instalare puteti apasa tasta F6 si sa furnizati driverii pentru acele componente.
 3. In pagina despre tipul de instalare dorit si alegerea partitiei pentru Windows XP Professional, puteti selecta o partitie existenta sau puteti creea o noua partitie utilizind spatiul nepartionat de pe hard disk.
 4. Programul Setup va conduce in pagina in care trebuie sa alegeti un sistem de fisiere pentru noua partitie. Apoi, programul Setup formateaza partitia cu sistemul de fisiere ales.
 5. Programul Setup copiaza fisierele pe hard disk si salveaza configuratia.
 6. Programul Setup reporneste statia si apoi porneste Setup Wizard pentru Windows XP Professional, partea cu interfata grafica a programului Setup. Implicit, Setup Wizard instaleaza fisierele sistemului de operare in C:Windows.

2.4.2. Setup Wizard

Setup Wizard, interfata grafica a procesului de instalre Windows Professional, contine paginile urmatoare procesului de instalare Acum se vor culege informatiile despre dumneavoastra, organizatia din care faceti parte, statia dumneavoastra si urmatoarele informatii:

 • Regional settings: setari customizabile pentru limba, setari locale si pentru tastatura. Puteti configura sistemul ca sa utilizeze mai multe limbi si setari regionale;
 • Name and organization: numele utilizatorului si organizatia/compania care detine aceasta licenta de Windows;
 • Computer name: numele statiei, maxim 15 caractere. Numele statiei trebuie sa fie unic in workgroup/domeniu. Implicit, numele statiei este numele organizatiei/companiei furnizat in pasul anterior;
 • Password and Administrator account: precizati o parola pentru contul administrator, acest cont este creat in timpul instalarii. Contul administrator va ofera privilegii administrative necesare pentru a gestiona statia;
 • Time and Date: alegeti ora locala, data si toate configurarile legate de ceas.

Dupa parcurgerea acestor pasi, programul Setup Wizard incepe instalarea componentelor de retea ale sistemului de operare.

2.4.3 Instalarea componentelor de retea

Pasii din etapa de instalare a componentelor de retea sunt urmatorii:

1 detectarea placii/placilor de retea

2 selectarea componentelor de retea

3 inscrierea intr-un workgroup sau domeniu

4 instalarea componentelor

Windows XP Professional Setup Wizard detecteaza si configureaza orice placa de retea instalata pe statie. Dupa configurarea placilor de retea, se incearca localizarea, in retea, a unui server pe care sa ruleze serviciul DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol).

Instalarea tipica include urmatoarele optiuni: Client For Microsoft Networks (permite statiei sa acceseze resursele din retea), File And Printer Sharing for Microsoft Networks (permite altor statii sa acceseze fisiere si alte resurse de pe statia dumneavoastra), QoS Packet Scheduler (ofera un sistem de garantare a serviciilor pentru traficul de retea), Internet Protocol (TCP/IP) ( permite statiei sa comunice in retele locale si alte retele; TCP/IP este stiva implicita).

In timpul instalarii, se pot alege pentru instalare si alte servicii si protocoale de retea sau acestea se pot configura dupa instalare.

Daca decideti sa va inscrieti intr-un domeniu pentru care aveti suficiente privilegii, puteti defini contul pe statie, in timpul instalarii.

2.3.4 Finalizarea instalarii

Dupa instalarea componentelor de retea, Setup Wizard, incepe automat ultima etapa din procesul de instalare:

1 copierea fisierelor

2 configurarea statiei

3 salvarea configuratiei

4 stergerea fisierelor temporare

5 repornirea statiei

2.4 Activarea si actualizarea Windows XP Professional

Dupa instalarea sistemului de operare Windows XP Professional, acesta trebuie activat. Neactivat, sistemul poate fi utilizat doar 30 de zile. Majoritatea instalarilor, utilizind un kit licentiat, nu au nevoie de activare. Deasemnea, trebuie sa instalati toate actualizarile disponibile si configurati sistemul sa-si descarce automat actulizarile importante.

Windows Update este un serviciu online care ofera facilitati pentru familia sistemelor de operare Windows. Sunt accesibile: actualizari ale produselor, actualizari de securitate, actualizari ale driverelor. Cind va conectati la website-ul Windows Update, se declanseaza un proces de scanare a sistemului (un proces care se deruleaza local fara transmiterea informatiilor la Microsoft) pentru a determina ce este instalat pe statie si apoi se prezinta o lista a actualizarilor posibile pentru sistem.

Serviciul Windows Update poate fi accesat:

utilizind Internet Explorer si alegind optiunea Windows Updte din meniul Tools;

utilizind orice browser de web si URL https://www.microsoft.com/windowsupdate;

utilizind Help and Support Center si alegind Windows Update;

prin Start -> All Programs -> Windows Update;

utilizind Device Manager si alegind optiunea Update Driver din casuta de dialog Properties al oricarui echipament.

Sistemul de operare Windows XP ofera posibilitatea descarcarii automate a

ultimelor actualizari pentru statie, utilizind serviciul Automatic Updates.

Pentru configurarea serviciul Automatic Updates parcurgeti urmatorii pasi:

 1. Din meniul Start alegeti Control Panel.
 2. In fereastra Control Panel alegeti Performance and Maintenance.
 3. In fereastra Performance and Maintenance alegeti System.
 4. In System, alegeti tab-ul Automatic Updates. Selectati optiunea Automatic si configurati cit de des si cind sa se efectueze descarcarea si instalarea ultimelor actualizari.
 5. Apasati OK.

2.5 Configurarea de baza a Windows XP Professional

Sistemul Windows XP Professional ofera o interfata utilizator care poate fi usor customizata/adaptata. Informatiile despre configurarile realizate se stocheaza in Windows Registry. Pentru statiile care fac parte dintr-un domeniu, aceste informatii pot fi stocate si in Active Directory sau pe servere. Fiecare utilizator al unei statii are un profil care contine configurarile pentru acel utilizator. Configurarile care pot fi realizate sunt urmatoarele:

 • configurarea display-ului si a proprietatilor desktop-ului;
 • configurarea optiunilor de putere consumata (System/Device/Processor Power Management);
 • configurarea setarilor de sistem;
 • configurarea limbilor utilizate, localizarilor si optiunilor de accesibilitate;
 • managementul componentelor Windows.

3. Desfasurarea lucrarii

3.1 Pregatirea pentru instalare

 1. Din meniul Start alegeti Run.
 2. In casuta de dialog Run, scrieti msinfo32 si apoi alegeti OK.
 3. Utilizind System Information determinati daca statia indeplineste conditiile hardware minime pentru instalarea sistemului Windows XP Professional.

Instalarea Windows XP Professional

Asigurati-va ca aveti configurat in BIOS, CD-ROM ca prim dispozitiv de pornire.

Introduceti CD-ul cu kitul de instalare a sistemului Windows XP Professional in unitate si reporniti statia. Cind statia reporneste incepe partea de instalare in format text. Unele statii necesita apasarea unei taste pentru a boota de pe CD-ROM.

Sitemul incarca fisierele pentru setup si apare ecranul Welcome To Setup. Puteti alege intre a instala un sistem nou sau a repara unul deja instalat. Apasati ENTER pentru a continua instalarea.

Dupa citirea termenilor de licentiere, apasati F8 pentru a accepta acesti termeni si continuati instalarea.

Dupa acceptarea licentierii se trece la partitionarea disk-ului. Daca aveti mai multe partitii, programul Setup le va afisa si va va lasa sa alegeti pe care dintre partitii instalati sistemul Windows XP. Daca nu aveti nicio partitie configurata, puteti creea acum o partitie.

Dupa ce ati determinat partitia pentru instalare apasati tasta ENTER pentru a continua.

Se deschide fereastra Format, acum decideti modul in care va fi formatata partitia (FAT sau NTFS). Alegeti optiunea Format The Partition Using The NTFS File System si apasati tasta ENTER.

Observatie: daca intentionati sa aveti o configuratie dual-booting cu un alt sistem de operare care nu recunoaste formatarea NTFS, nu puteti formata partitia C cu NTFS. Trebuie sa instalati Windows XP pe o alta partitie si sa formatati acea partitie cu NTFS.

Programul Setup afiseaza o pagina in care sunteti avertizati ca se vor sterge toate fisierele de pe partitie. Pentru continuarea formatarii apasati tasta F.

Dupa terminarea procesului de formatare, programul Setup copiaza fisierele necesare pentru aceasta faza a procesului de instalare si statia este repornita.

Dupa repornirea statie, procesul Setup intra in modul cu interfata grafica al instalarii.

Procesul continua pentru citeva minute si apoi se deschide pagina Regional and Language Options. Asigurati-va ca aveti configurarile corecte si apasati Next.

In pagina Personalize Your Software, completati toate datele necesare si apoi apasati Next.

In Pagina Product Key, completati cheia si apasati Next.

In Pagina Computer Name and Administrator Password completati cu numele statiei, alegeti o parola pentru contul Administrator si apasati Next.

In pagina Date and Time Setting asigurati-va ca aveti configurarile corecte si apasati Next. Daca programul Setup detecteaza o placa de retea instalata in statie se vor instala componentele de retea pentru aceasta.

In Pagina Network Settings puteti alege optiunea Typical Settings daca doriti ca programul Setup sa va configureze automat componentele de retea. Componentele tipice sunt: Client for Microsoft Network, File and Print Sharing For Microsoft Networks, si TCP/IP. Apasati Next.

Dupa ce alegeti configurarea de retea, se deschide pagina Workgroup or Computer Domain. Completati cu datele furnizate de instructor.

Dupa completarea informatiilor de la pasul 17, programul continua cu partea finala a instalarii. Aceasta etapa poate sa dureze intre 15 si 60 de minute. Dupa terminarea instalarii, statia va reporni si puteti sa va logati in sistem pentru prima data.

Observatii:

1. Daca pe statie sunt instalate mai multe sisteme de operare, aveti posibilitatea sa alegeti care anume va porni cand deschideti computerul. Cand sunt instalate pe statie mai multe sisteme de operare, configuratia este denumita deseori configuratie multi-incarcare.

Deschideti Start -> Settings -> Control Panel -> System.

Algeti optiunea Advanced, daca vi se cere o parola de administrator sau o confirmare, tastati parola sau furnizati confirmarea.

Sub optiunea Startup and Recovery alegeti Settings.

Sub System Startup, sub Default operating system, alegeti sistemul de operere pe care doriti sa-l utilizati cind porniti sau reporniti statia.

Pentru a avea posibilitatea sa alegeti sistemul de operare care se va utiliza la pornirea statiei, bifati caseta de selectare Time to diplay list of operating systems, apoi faceti click pe numarul de secunde dorit pentru afisarea listei de sisteme de operare disponibile, inainte ca sistemul de operare implicit sa fie lansat automat.

2. Sistemul de operare Windows XP Professional instaleaza stiva TCP/IP ca si stiva implicita de protocoale (daca se detecteaza prezenta unei placi de retea). Daca stiva TCP/IP nu a fost instalata puteti sa o instalati manual.

Pentru a instala stiva TCP/IP pe sistemul de operare Windows XP Professioanl trebuie sa executati urmatorii pasi:

Selectati My Network Places si aplicati click dreapta, alegeti Properties.

In fereastra Network and Dial-up Connections selectati Local Area Network, aplicati click dreapta si alegeti Properties.

Verificati daca TCP/IP este in lista componentelor instalate. Daca in lista componentelor afisate sub textul "Components checked are used by this connection", TCP/IP e bifat atunci apasati butonul Cancel pentru inchiderea ferestrei.

Daca componenta TCP/IP nu e bifata, bifati si apasati butonul Install. In fereastra Select Network Component Type selectati Protocol si apoi selectati Add.

In fereastra Select Network Protocol bifati Internet Protocol (TCP/IP) si apasati butonul OK.

Windows XP Professional va instala stiva de comunicatie TCP/IP. Dupa instalare se va reveni in fereastra Local Area Connection Properties iar in lista va aparea elementul Internet Protocol bifat. Apasati butonul OK.

Verificati ca Internet Protocol (TCP/IP) sa fie bifat si apoi selectati OK.

Configurarea TCP/IP pentru asignarea statica a unei adrese IP in sistemele Windows.

Deschideti fereastra Properties din Local Area Connection.

Apasati Internet Protocol (TCP/IP), verificati daca e bifata optiunea TCP/IP si alegeti Properties.

Alegeti Use the following IP address.

In casuta IP address, scrieti valoarea adresei indicata de instructor.

Verificati ca optiunea Use the following DNS server address sa fie selectata si in casuta Preferred DNS Server box scrieti valoarea indicata de instructor.

Apasati OK pentru a inchide fereastra TCP/IP Properties, apasati OK pentru a inchide fereastra Local Area Connection Properties.

Configurarea TCP/IP pentru asignarea dinamica a unei adrese IP in sistemele Windows.

In Control Pane, executati dublu-click pe icon-ul Network and Dial-Up Connections.

In fereastra deschisa, selectati Local Area Connection, executati click-drepta si alegeti Properties.

Verificati in lista daca Internet Protocol (TCP/IP) e bifat si apasati butonul Properties.

In noua fereastra deschisa, bifati optiunea Obtain an IP address automatically si Obtain DNS Server address automatically.

Apasati butonul OK.

NotitePolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3582
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved