Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Formatarea la nivel de paragraf

word

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Lucrul cu fisiere de tip text
Crearea unui document nou
MODIFICAREA TIPURILOR DE CARACTERE
Procesorul de texte Microsoft Word
OPERATIUNI DE CREARE, DESCHIDERE, SALVARE SI TIPARIRE A DOCUMENTELOR
EDITORUL WORD - LABORATOR
Listele ierarhizate se organizeaza pe mai multe nivele, iar acestea sint prevazute prin retrageri ale liniilor
Inserarea imaginilor
LUCRUL CU TABELE
Fonturi, chenare si umbre


Formatarea la nivel de paragraf

Alinierea textului se poate face mai simplu folosind formatul de text potrivit. Editorul Word ne pune la dispozitie patru tipuri de aliniere care se regasesc in bara de instrumente pentru formatarea textului: aliniere la stanga, la centru, la dreapta, stanga/dreapta.

Pentru a schimba alinierea unui text trebuie sa selectam mai intai paragrafele respective.
Pentru a schimba si alte setari care se refera la formatul unui paragraf, folosim comanda Paragraph din meniul Format care are doua sectiuni: Indents and Spacing si Line and Page Breaks.

Figura 4.7 - Fereastra de formatare Paragraph

In sectiunea Indents and Spacing, caseta Alignment permite stabilirea modului de aliniere a paragrafului: la stanga, centrat, la dreapta, stanga-dreapta. Aceste comenzi se gasesc si pe bara de formatare.

Un text poate fi aranjat modificand, in afara modului de aliniere, spatiul dintre paragrafe, spatiul dintre liniile unui paragraf, precum si indentarea.

Aceasta formatare se realizeaza schimband valorile parametrilor din caseta Indents and Spacing. Ca si la formatarea fonturilor, fereastra Paragraph contine o caseta Preview in care poate fi vazut rezultatul modificarilor facute, inainte de a le aplica intregului text.

Indentarea unui text consta in definirea locului in care va fi amplasat textul respectiv, in functie de marginea din stanga si din dreapta.

Microsoft Word ofera trei modalitati de accesare a comenzilor de indentare a paragrafelor: bara de instrumente, rigla si caseta de dialog Paragraph de pe bara de meniu (Format).

In caseta Indentation pot fi selectate urmatoarele optiuni:

Left defineste indentarea in functie de marginea din stanga (se specifica distanta la care dorim sa fie lasat textul respectiv fata de marginea din stanga).

Right defineste indentarea in functie de marginea din dreapta (se specifica distanta la care dorim sa fie plasat textul respectiv fata de marginea din dreapta).

Special pune la dispozitie mai multe indentari speciale (se refera numai la indentarea la stanga):

- (none toate randurile paragrafului sunt aliniate la aceeasi distanta fata de marginea din stanga (distanta deja stabilita in caseta Left);

- first line primul rand este indentat la distanta specificata in caseta Size. Aceasta valoare se aduna la valoarea din caseta Left;- hanging face ca toate randurile unui paragraf, cu exceptia primului rand, sa fie indentate cu valoarea din caseta Size. Acest tip de formatare este foarte util la enumerarea caracteristicilor unui obiect, atunci cand fiecare caracteristica este insotita de o scurta descriere.

Prin intermediul casetei Spacing se defineste distanta dintre randurile unui paragraf, precum si distanta dintre paragrafe. Optiunile disponibile sunt:

- Before este folosit pentru stabilirea dimensiunii spatiului liber care va fi lasat inaintea unui paragraf;

- After este folosit pentru stabilirea dimensiunii spatiului liber care va fi lasat dupa un paragraf;

- Line Spacing este folosit pentru a specifica distanta dintre randurile unui paragraf. La derularea acestei liste vor aparea urmatoarele optiuni:

- Single spatiul dintre randuri este egal cu dimensiunea unui rand, la care se adauga si un mic satiu variabil. Textul va fi scris la un rand;

1,5 lines spatiul dintre randuri este egal cu dimensiunea unui rand si jumatate (textul este scris la un rand si jumatate);

- double spatiul dintre randuri este aproximativ egal cu dimensiunea a doua randuri (textul este scris la doua randuri);

- at least stabileste un spatiu minim intre randuri; la nevoie aceasta valoare va fi marita;

- exactly stabileste distanta exacta dintre randuri, distanta care nu poate fi modificata de editor;

- multiply permite stabilirea marimii spatiului ca multiplu de dimensiunile unui rand.

Prin formatarile facute in sectiunea (tabulatorul) Line and Page Breaks se poate controla modul in care Word-ul trece la o noua pagina.

Atunci cand este marcata optiunea Window/Orphan Control, este impidicata producerea unui orfan (ultima linie a unui paragraf ajunsa singura in partea de sus a unei pagini noi sau prima linie a unui paragraf ramasa singura in partea de jos a unei pagini).

Prin marcarea optiunii KeepLines Together,  toate liniile unui paragraf apar pe o singura pagina. Optiunea Keep with Next permite ca paragraful curent sa apara impreuna cu urmatorul pe aceeasi pagina. Validarea optiunii Page Brek Before conduce la amplasarea paragrafului la inceputul unei noi pagini.

Optiunea Suppress line numbers previne ca numerotarea liniilor sa continue la paragraful urmator (nu afecteaza paragrafele care nu au linii numerotate), iar optiunea Don't hyphenate exclude de la atribuirea automata a unei liniute la inceput de paragraf.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3233
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site