Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Notiuni de baza

word

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Operatii de intrare - iesire
Ecranul Word
Antetul si subsolul paginii de document
Template (fisiere sablon)
CREAREA UNUI FILIGRAN (WATERMARK)
VIZUALIZAREA UNUI DOCUMENT
AUTOMATIZAREA OPERATIILOR DE EDITARE PLICURI SI ETICHETE
Moduri de vizualizare a documentului curent
Procesarea textelor Notiuni de baza
Word XP


Notiuni de baza

1 Elementele ecranului Word'97

Pentru inceput sa facem cunostinta cu interfata grafica oferita de editor. Aceasta interfata ne va insoti tot timpul drumului, astfel incat este important sa o cunoastem si sa o stapanim cat mai bine.
In continuare facem presupunerea ca cititorul stapaneste cateva elemente ale interfetei grafice Windows'95, astfel incat nu vom prezenta elementele deja cunoscute ale ferestrelor (barele de derulare, butoanele de minimizare, inchidere, meniurile, etc) ci doar elementele nou introduse.

*Fig. I.1 - mediul Microsoft Word*


Principalele elemente ale interfetei sunt:

Zona de lucru, care acopera majoritatea ecranului, si

Barele de lucru

Zona de lucru este zona in care se introduce efectiv textul sau obiectul dorit.

Barele de lucru sunt mai multe, dar pentru a nu supraincarca ecranul, de obicei se afiseaza doar cateva, cele mai des folosite. Afisarea acestora poate fi controlata de utilizator. Barele de lucru prezente in figura I.1 sunt:

Bara de meniu (prezenta intotdeauna)

Bara standard (faciliteaza in general operatiile de intrare-iesire si alte operatii frecvente)

Bara de formatare (usureaza accesul la comenzile de formatare a textului)

Bara de desenare (permite introducerea de elemente grafice (desene) direct din Word

Bara de stare (afiseaza informatii privitoare la documentul curent - pagina curenta, numarul total de pagini, pozitia cursorului in pagina, etc)

Dintre toate barele de lucru, cel mai des folosite sunt bara standard, respectiv de formatare. De aceea dam in continuare o descriere succinta a functiilor butoanelor aflate pe aceste bare.

Bara standard

* Fig. I.2 - bara standard*


Bara de formatare

* Fig. I.2 - bara de formatare*


Nota Cateva din comenzile apartinand acestor bare nu vor fi discutate in aceasta parte, ele incluzand elemente avansate de lucru.

2. Comenzi si operatii fundamentale

Introducerea textului, navigarea prin text si selectarea lui

Introducerea textului

La pornire, Word'97 va pune la dispozitie o suprafata alba, pregatita pentru lucru. Cursorul, acea liniuta verticala clipitoare, va arata unde va aparea urmatorul caracter tatstat. Textul se introduce folosind tastatura, in esenta asemanatoare unei masini de scris. Tastele 'Shift' si 'Caps Lock' va permit sa comutati intre modurile de scriere cu litere mici/mari, pentru cateva caractere, respectiv un text mai lung. Tastaele 'Alt' si 'Control' sunt folosite in combinatie cu o litera, de obicei pentru a deschide un meniu, respectiv pentru a efectua o comanda (shortcut). In timpul scrierii, calculatorul controleaza trecerea la un rand nou. Pentru a forta trecerea la un rand nou, apasati tasta 'Enter'.

Elementele principale ale unui text sunt:

Caracterul

Cuvantul (orice sir de caractere delimitat de spatiu)

Randul

Paragraful (orice sir de caractere delimitat de doua apasari ale tastei 'Enter')

Pagina

Navigarea prin text

Navigarea se poate face in trei moduri principale:

Cu mouse-ul (folosind barele de derulare)

Cu tastatura (folosind combinatii de taste)

Folosind harta documentului (Document Map)

In continuare urmeaza o lista cu combinatiile de taste care va permit sa navigati usor si rapid prin document:

Pentru a muta cursorul Apasati


Un caracter la stanga SAGEATA STANGAUn caracter la dreapta SAGEATA DREAPTA

Un cuvant la stanga CTRL+SAGEATA STANGA

Un cuvant la dreapta CTRL+SAGEATA DREAPTA

Un paragraf in sus CTRL+SAGEATA SUS

Un paragraf in jos CTRL+SAGEATA JOS

Un rand in sus UP ARROW

Un rand in jos SAGEATA JOS

La sfarsitul randului END

La inceputul randului HOME

La inceputul ferestrei ALT+CTRL+PAGE UP

La sfarsitul ferestrei ALT+CTRL+PAGE DOWN

O pagina ecran in sus (scrolling)  PAGE UP

O pagina ecran in jos (scrolling)  PAGE DOWN

La inceputul paginii urmatoare  CTRL+PAGE DOWN

La inceputul paginii precedente  CTRL+PAGE UP

La sfarsitul documentului  CTRL+END

La inceputul documentului  CTRL+HOME

Un mod mai avansat de navigare este folosind comanda 'Document Map', aflata in meniul View. Aceasta comanda creeaza in partea stanga a documentului o zona de indecsi, cuprinzand paragrafele principale ale documentului. Apasand clic pe titlul paragrafului, cursorul sare la locul respectiv. Comanda se poaet apela si din bara standard, apasand iconita

Selectarea textului

Una din regulile importante ale lucrului in Word'97 este ca intotdeauna, pentru a efectua o operatie asupra unui text, acesta trebuie intai selectat. Selectarea textului se poate face cu ajutorul tastaturii sau a mouse-ului. Selectarea textului folosind tastatura se face folosind aceleasi combinatii de taste ca pentru deplasarea in document, dar tinand apasata si tasta SHIFT. De exemplu, combinatia SHIFT+HOME selecteaza textul de la pozitia cursorului, pana la inceputul randului.

Selectarea cu ajutorul mouse-ului se face urmand regulile de mai jos:

Pentru a selecta Faceti acest lucru


Orice portiune de text Trageti mouse-ul peste text

Un cuvand Dublu-clic pe cuvant

Un grafic Clic pe grafic

O linie de text Mutati cursorul pana la marginea stanga a liniei pana cand se schimba intr-o sageata, apoi faceti clic

Mai multe linii de text Mutati cursorul pana la marginea stanga a liniilor, pana cand se schimba intr-o sageata, apoi trageti mouse-ul in sus sau in jos

O propozitie Tineti apasat CTRL, apoi faceti clic oriunde in propozitie

Un paragraf Mutati cursorul in stanga paragrafului, pana cand se schimba intr-o sageata si faceti dublu-clic. Sau faceti triplu-clic oriunde in paragraf

Mai multe paragrafe Mutati cursorul in stanga paragrafului, pana cand se schimba intr-o sageata si faceti dublu-clic si apoi trageti mouse-ul in sus sau in jos.

Un bloc larg de text Faceti clic la inceputul textului de selectat, derulati pana la sfarsitul selectiei, tineti apasata SHIFT si faceti clic.

Intregul document Mutati cursorul in stanga oricarui text, pana cand se schimba intr-o sageata, apoi faceti triplu-clic.

Operatii simple asupra textului selectat

Comenzile Cut, Copy, si Paste.

Aceste comenzi au sens doar daca se folosesc in perechi, Cut - Paste, respectiv Copy - Paste. Pentru a se putea aplica, trebuie selectat in prealabil o portiune de text. La aplicarea comenzii Cut (taie) asupra textului selectat, acesta este inlaturat din document si mutat intr-o zona speciala de memorie (memoria Clipboard, vezi cursul de Windows'95). Din aceasta zona el poate fi introdus din nou in document in alt loc, folosind comanda Paste (lipeste). Asadar, perechea de comenzi Cut-Paste are ca efect taierea textului selectat si inserarea lui in alt loc din document. Perechea Copy-Paste functioneaza analog, dar are ca efect copierea textului selectat si inserarea lui in alt loc din document, cu pastratea textului selectat la locul initial. Butoanele corespunzatoare acestor comenzi se gasesc in bara de formatare si au shortcut-urile respectiv Ctrl-X, Ctrl-C, Ctrl-V.

Comenzile Undo si Redo

Comanda Undo are rolul de a anula ultima operatie efectuata. Comanda Redo anuleaza ultima anulare, altfel spus reface comanda anterior anulata. Ele se pot aplica succesiv anuland respectiv refacand nu doar ultima comanda ci si comenzi mai vechi.

Comenzile se gasesc fie in meniul Edit, fie in bara standard.

Elemente simple de formatare

Comenzile Bold, Italic, Underline.

Comenzile Bold, Italic, Underline sunt cele mai simple si totodata cel mai des folosite comenzi in formatarea unui text. Ele se aplica fie asupra unui text selectat in prealabil si apasarea butoanelor corespunzatoare din bara de formatare, sau se pot aplica asupra unui text ce urmeaza a fi introdus, caz in care se apasa butoanele corespunzatoare inainte de inceperea scrierii. Efectul comenzilor ramane activ pana la o noua apasare asupra butoanelor.

Nota 1. Shortcut-urile corespunzatoare acestor comenzi sunt rezpectiv Ctrl-B, Ctrl-I, Ctrl-U.

Nota 2. Comenzile se pot combina prin apasarea succesiva a butoanelor, ex: Bold si Italic, Italic si Underline, etc.

Nota 3. Aceste comenzi sunt mult mai generale si fac parte din o proprietate a sistemului de operare Windows, anume OLE (Object Linking & Embedding). Ele se pot aplica pentru obiecte de diverse tipuri (nu doar text) si intre diferite documente sau chiar aplicatii.3 Formatarea avansata a textului

Nota 1: Toate comenzile descrise mai jos se pot aplica fie asupra unui text selectat in prealabil, fie asupra unui text care urmeaza a fi introdus. In primul caz comanda se aplica dupa selectarea textului, iar in al doilea caz se pozitioneaza cursorul in document in locul unde se doreste aparitia textului formatat si se efectueaza comanda, apoi se incepe scrierea. De aceea, in continuare se va descrie doar efectul comenzii si modul ei de efectuare.

Nota 2: Toate comenzile descrise mai jos pot fi efectuate prin alegerea lor fie din meniul corespunzator, fie din bara de formatare. Deoarece a doua varianta este mai rapida, va fi preferata.

Schimbarea fontului

Datorita faptului ca exista o multitudine de moduri in care un caracter poate fi scris, au fost create seturi de caractere, caracterele unui set semanand toate intre ele. Un asemenea set de caractere se numeste font, iar pentru a putea deosebi fonturile intre ele, acestea au primit nume, de exemplu Times New Roman (fontul folosit in eleborarea acestui document) sau Garamond sau Arial sau Gothic 720 BT sau Storybook sau Bodoni BT etc, etc.

Efectuarea comenzii: Se apasa mica sageata cu varful in jos din stanga zonei 'Font' din bara de formatare si din lista derulata se alege fontul dorit.

Marimea caracterelor

Unitatea folosita pentru a desemna marimea unui caracter este punctul (point, prescurtat pt). Aceasta unitate nu apartine sistemului metric, dar se poate da o corespondenta intre aceasta unitate de masura si sistemul metric. Se stie ca un inch (tol, sau 1') este egal cu 2.54 cm. Atunci 72 pt = 1'. Cum marimea de scriere a unui text obisnuit este de 12 pt, rezulta ca aceasta marime este in jur de 4.23 mm. Ex:

Text scris cu 8 pt.

Text scris cu 10 pt

Text scris cu 12 pt

Text scris cu 14 pt

Text scris cu 24 pt

Efectuarea comenzii: Se apasa mica sageata cu varful in jos din stanga zonei 'Size' (Marime), iar din lista derulata se alege marimea dorita.

Stiluri de caracter

O combinatie de stiluri simple (bold, italic sau underline, un font si o marime asociata, o culoare a textului, etc) defineste un stil de caracter. Folosirea stilurilor de caracter este utila cand dorim sa aplicam in mod repetat aceasta combinatie. In acest caz este mai rapida aplicarea stilului compus, decat aplicarea succesiva a stilurilor simple.

Stilurile predefinite in Word'97 sunt:

Normal - stilul cu care a fost scris acest text

Heading 1

Heading 2

Heading 3

Default Paragraph Font

Document Map

Strong

Utilizatorul isi poate defini propriile stiluri de caracter, dar despre aceasta in partea a II-a a cursului.

Efectuarea comenzii: Se apasa mica sageata cu varful in jos din stanga zonei 'Style' (Stil), iar din lista derulata se alege stilul dorit.

Liste numerotate si nenumerotate

In cazurile in care se doreste efectuarea unei numerotari este utila folosirea unei liste. O lista poate fi simpla, de ex:

Elementul 1

Elementul 2

Elementul 3, etc

Sau numerotata, de ex:

Elementul 1

Elementul 2

Elementul 3, etc

Listele pot fi incluse una in alta, de ex:

Elementul 1

Elementul 1 prim

Efectuarea comenzii: se apasa butonul corespunzator listei simple sau numerotate din bara de formatare. Comanda este activa cat timp este apasat butonul, si se deactiveaza la o noua apasare a acestuia.

Aranjarea textului in rand; comenzile Left, Center, Right, Justify

Comanda Left aliniaza textul in rand fata de marginea stanga a randului, si este modul obisnuit in care se scrie un document; textul curge de la stanga spre dreapta.

Comanda Center aliniaza textul fata de mijlocul randului si este utila in special in scrierea titlurilor; textul curge simultan spre ambele capete ale randului, pastrandu-se centrat pe mijlocul acestuia.

Comanda Right aliniaza textul fata de marginea dreapta a randului si se foloseste de obicei la introducerea antetelor, datelor, semnaturilor, etc; textul curge de la dreapta spre stanga.

Comanda Justify se foloseste pentru alinierea simultana a textului atat fata de marginea stanga, cat si fata de cea dreapta. Este modul cel mai estetic de a scrie un text, deoarece in acest fel se elimina 'marginea zimtata' dreapta a textului, datorata neuniformitatii in lungimea cuvintelor, in timp ce marginea stanga este corect aliniata. Cu ajutorul comenzii Justify se aliniaza regulat textul fata de marginea stanga si dreapta a paginii.

4. Vizualizarea unui document

Un document poate fi vizualizat la diferite scari de marime. Scara obisnuita este de 100%, indicata in bara standard, in casuta 'Zoom'. Aceasta scara poate fi usor modificata in modul urmator: se face clic pe micuta sageata atasata acestei casute, apoi din lista derulata se alege procentul dorit. Scarile posibile sunt: 10%, 25%, 50%, 100%, 150%, 200%, 500%. Daca se face clic in zona alba a acestei casute (pointerul capatand forma literei I) se poate indica si o alta marime. Din lista derulata, alte trei optiuni utile sunt 'Page Width', 'Whole Page' si 'Two Pages'. Optiunea 'Page Width' prezinta pagina in intreaga sa latime pe ecran. Optiunea 'Whole Page' prezinta pe ecran intreaga pagina, iar 'Two Pages' prezinta pe ecran doua pagini (ca si cand ar fi o carte deschisa).


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1016
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site