Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura

Cadastru

Echipamente ale locuintei

Arhitectura

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
ARHITECTURA ROMANA: Apeducte, Temple, Locuinta romana
Tehnica solara
Cautarile nationale - arhitectura neoromaneasca
PLAN URBANISTIC ZONAL LACUL TABACARIEI - MUNICIPIUL CONSTANTA
ROLUL SOCIOLOGIE IN URBANISM
CONTROLUL SOLAR
REGULAMENTUL DE URBANISM
Marcarea si semnalizarea punctelor topografice
Echipamente ale locuintei
URBAN. URBANIZARE – ASPECTE SI DELIMITARI CONCEPTUALE

TERMENI importanti pentru acest document

Referat final

Echipamente ale locuintei
Evolutia locuintei in Romania, de la cule si case taranesti din chirpici la apartamente moderne

In numai 2 secole arhitectura romaneasca, o data cu accesul la informatie si libertate de alegere, a reusit sa intre in pas cu tendintele europene si nu numai (a dovedit interes si fata de arta si arhitectura orientala). Aceasta intinerire a imaginii Romaniei a fos posibila o data cu libertatea arhitectilor romani de a trece granitele tarii pentru a studia la marile scoli de arhitectura din Italia, Franta, Germania, etc.

Din pacate, ceea ce au vazut arhitectii nostri in alte culture au importat fara sad ea prea mare importanta culturii si traditiei romanesti, iar in prezent, desi nu prea ii pasa nimanui, arhitectura romaneasca este o forma fara fond.

In arhitectura mostenita locuinta este, desi modesta,bogat ornamentata cu elemente traditionale, elemente decorative geometrice fie ele incizate, sculptate, crestate sau brodate. Ca si elemente ale constructiei, casa dispunea de o prispa, 2-3 camere in general, una pentru gatit si activitati zilnice, una pentru dormit si eventual o camera de depozitare, si un beci. Lipsa, in secolul 19, a canalizarii (comoditate de care europa, mai mult partea vestica, dispunea) face ca toaleta se fie in curtea casei, realizata printr-o groapa(2-3m) pentru colectare si un adapost.

Arhitctura secolului 19 este una simpla cau geamuri si camere mici, cu pereti grosi si sobe care asigurau caldura pe timpul iernii.

Trainesti, Prahova, sec XIX

Gospodaria adusa in muzeu in anul 1936, este reprezentativa pentru secolul al XIX-lea, fiind alcatuita din casa propriu-zisa si o anexa: cotetul de porci si pasari. Construita pe temelie inalta din piatra, locuinta are peretii din barne de fag incheiate la colturi 'staneste'. Peretii sunt lipiti si varuiti. Acoperisul casei este in patru ape, cu invelitoare din sindrila, asezata in tehnica 'cioc si scoc'. Prispa ce inconjoara casa de jur-imprejur are la fatada o balustrada din scanduri traforate si un foisor, dispus asimetric, cu acoperis individual, in trei ape. Foisorul protejeaza intrarea la pivnita, care ocupa spatiul de sub foisor si camera de locuit.

Un bogat decor realizat prin cioplire si traforare se desfasoara de-a lungul fatadei (balustrada prispei si a foisorului, stalpii). In plan, casa cuprinde doua incaperi dispuse de o parte si de alta a tindei. In cele doua incaperi se remarca silueta eleganta a sobele din caramida; soba cu plita pentru gatit, in camera de locuit si o soba cu cotlon si firida in camera de oaspeti. Principalele piese de mobilier - paturi, mese, scaune, cuiere, lazi de zestre - sunt executate de mesterii locali cu multa maiestrie, impunandu-se prin forme si compozitii decorative ingenioase si expresive in plan estetic.

TIlisca, Sibiu, 1847

Casa de locuit este asezata cu latura mica - cu fronton -spre ulita(alee)fiind imprejmuita cu un gard din scanduri orizontale:pozitia este specifica caselor din aceasta zona. Accesul in gospodarie se face printr-o poarta monumentala cu stalpi din lemn de stejar,impodobiti cu frumoase crestaturi si datata 1829. Locuinta se ridica pe un soclu inalt de piatra ce inchide pivnita.Peretii sunt ridicati din cununi de barne de brad, cioplite in patru muchii si prinse in incheietura simpla. Acoperisul in 'doua ape'are pante foarte repezi si invelitoare cu sita de brad, lunga de 1 m.

Un element specific arhitecturii vechi din zona Marginimii Sibiului este 'privarul' - foisor cu o singura apa. Planul casei se compune din doua incaperi (camera curata si camera de locuit), despartite printr-o tinda care are rol si de bucatarie, aici fiind amplasate vatra libera si cuptorul de paine. In camera de locuit sistemul de incalzire este reprezentat de o vatra cu horn, de forma prismatica acoperit cu 'cahle'. Suita uneltelor de uz casnic, mobilierul simplu, si o structura decorativa mai simpla demonstreaza utilizarea acestei incaperi in viata cotidiana a familiei. 'Casa mare' sau 'casa curata' este un spatiu fastuos,'imbracat'(impodobit) cu nenumarate tipuri de tesaturi bogat decorate cu ornamente geometrice policrome, pe fond rosu,cu cancee smaltuite,puse la grinda, cu icoane pe sticla si valoroase piese de mobilier pictat.In aceasta incapere se desfasurau diferitele evenimente sarbatoresti ale familiei - Craciunul, Pastele, nedeiile, cumetriile, nuntile etc. 'Casa curata' reprezinta oglinda starii economice a gospodarilor si a priceperii si harniciei femeilor din familie, in confectionarea tesaturilor. Cateva piese de port, prezente in camera curata - cojoace, bituse - subliniaza o data, ocupatia principala a locuitorilor: pastoritul.“Prin fine asocieri cromatice, prin jocuri de texturi si finisaje, printr-un amestec discret de opacitate si transparenta, puse sub semnul unei ingeniozitati decorative, amenajarea “in alb a spatiosului apartament dintr-un bloc interbelic reuseste sa aiba un aer proaspat, tineresc, dinamic si, in acelasi timp extreme de rafinat.

Arhitectura interioara a imobilului interbelic din zona Arcului de Triumf, a fost exploatat la maximum, discursul stilistic urmarind concomitent nevoile functionale si crearea unei imagini dezinvolte, lipsite de orice exces. Nu este vorba de o amenajare minimalista, ci una care pune accent pe experienta vizuala.

Piesa de rezistenta a intregii amenajari o constitue sistemul de iluminat, lumina artificiala fiind filtrata prin panze imprimate cu o compzitie decorativa stilizata. Prezente aproape in fiecare incapere, panzele sunt prinse prin sisteme speciale de betonul armat al plafonului, dezvaluit prin decupaje centrale. Un spatiu permanent redefinit de lumina, in care experimentezi vizual si sensorial, aceasta locuinta detine ceva din prospetimea unei zile insorite de primavera.”

Acest apartament este realizat cu mare atentie la detalii. Fiind un apartament de bloc interbelic,cel mai probabil pe ntru amenajarea lui au fost eliminate unii pereti iar unele camere si-au schimbat functiunea.

Spatiul de zi

Bucataria este reamenajata ca spatiu deschis pentru a gazdui un loc de luat masa si pntru a realize o legatura directa cu livingul. Mobilierul     se rezuma la un minimum in functie de necesitati, este doar un front deschis, economisind astfel spatiu pentru masa de 8 persoane. S-a prferat folosirea albului pentru finisarea peretilor stiindu ca lumineaza si creeaza iluzia de spatiu mai mare. Ca accent apar obiectele de mobilier si draperiile. Frontul de bucatarie este realizat cel mai probabil din PAL, fiind materialul cel mai utilizat in zilele noastre pentru ca ofera anumite avantaje : este mai ieftin decat lemnul masiv, ofera un numar foarte mare de nuante, de prelucreaza usor si repede, usurand astfel o productie de masa. Cum spuneam mobilier este folosit ca accent cromatic, realizat din PAL de nuanta wenge, o nuanta foarte la moda in zilele noastre.

Pana si locul de luat masa urmeaza cromatica incaperii: masa si scaunele sunt albe, avand ca accente foarte fine si potrivite, cele 2 scaune din capete unul rosu si unul verde, detaliu continuat si la draperii.

In spatiul de living mobilierul este minimal, rezumandu-se la o canapea, o masuta de cafea si rafturi mai mult decorative decat functionale. Canapeaua este una simpla ca geometri si ca décor, nu este inflorita sau cu brate mari, in forma de cine stie ce leu sau alte animale… masuta de cafea la fel, este pur si simplu o suprafata, dar frumusetea spatiului consta tocmai in aceasta simplitate

Spatiul de noapte

Dormitorul este impartit in zona de dormit si zona de studiu. Intalnim si aici ideea contrastului dintre alb si wenge. Patul nu are nimic complicat, are o geometrie simpla, alb, din nou un accent de wenge la tablie de la perte. In zona de studiu intalnim din nou accentele rosu si verde. Spatiul este minimal, o masa de studiu, dar in mare parte spatiu de depozitare.

Amenajarea este continua si universala pentru tot apartamentul, albul imaculat care ofera luminozitate, spatiu si liniste, cu mici accente care nu deranjeaza persoana ce traieste in acel mediu. De multe ori amenajarea unei locuinte, daca e facuta corespunzator, ne poate spune multe despre persoana care locuieste in ea. De exemplu in aceasta casa locuieste o persoana foarte calma, o persoana profesionista care lucreaza mult si are nevoie de liniste si comfort visual cand ajunge acasa. Nu este o persoana dinamica, careia sa isi petreaca fiecare seara in discoteca, prefera mai degraba o iesire cu prietenii, colegii de serviciu, la un local select. Datorita dimensiunilor frontului de bucatarie, redus la minim,am putea spune ca nu este o persoana care gateste des, ci care mai degraba ia mancare semipreparata, comanda,sau mananca in oras.

Pentru o persoana dinamica si petrecareata s-ar fi potrivit mai bine un spatiu viu colorat, cu forme organice, décor si mobilier tineresc.

In ziua de azi, tehnologia ne poate transforma in realitate orice idee de amenajare.

loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1363
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site