Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


OPERATII DE INTRETINERE SI DE REPARARE LA SISTEMUL DE FRANARE

Auto+ Font mai mare | - Font mai micOPERATII DE INTRETINERE SI DE REPARARE LA SISTEMUL DE FRANAREIntretinerea sistemului de franare comporta operatii de verificare ,reglare si control functional .

Intretinerea sistemului de franare cu actionare hidraulica

Intretinerea sistemului cuprinde urmatoarele lucrari:

a)     Controlul etanseitati instalatiei hidraulice

Verificarea etanseitati se poate efectua prin urmarirea nivelului lichidului in rezervorul pompei centrale si prin urmarirea presiunii din instalatie.

b)    Verificarea si completarea nivelului lichidului din

rezervorul pompei centrale la franari repetate, pe loc, da posibilitatea sa se constate eventualele neetanseitati ale instalatiei. Daca nivelul scade se urmaresc canalizatiile, racordurile flexibile, pompa centrala, cilindri receptori, in scopul depistarii locului prin care se produc pierderile .

c)     Verificarea si reglarea jocului dintre tija si pistonul

pompei centrale

Jocul intre tija si pistonul pompei centrale trebuie sa se incadreze in limitele prescrise . Acest joc ofera o certitudine ca orificiul de compensare este intotdeauna deschis cand pedala de frana este libera.

d)    Evacuarea aerului din instalatie

La inlocuirea lichidului de frana in instalatie patrunde aer care trebuie eliminat. Pentru evacuarea aerului din instalatie, initial se completeaza lichid in rezervor pana la un nivel cu 10-15 mm sub marginea gurii de umplere

e)     Verificarea uzuri garniturilor de frecare

La franele cu tambure, grosimea garniturii se masoara prin ferestrele de vizitare si reglaj sau in lipsa acestora prin demontarea tamburilor.

f)      Verificarea si reglarea jocului dintre saboti si tambur

Jocul se verifica si se poate regla de obicei cu ajutorul unor came excentrice pe care se reazama sabotul. Pentru acest lucru masina se ridica pe un cric si prin fereastra de vizitare cu ajutorul unui calibru, se masoara jocul dintre sabot si tambur. Jocul nu trebuie sa fie mai mare decat valorile indicate de fabrica constructoare, daca jocul este mai mare, se slabesc bolturile ca excentric executandu-se reglarea necesara.

2.Intretinerea sistemului de franare cu actionare pneumatica

Intretinerea acestui sistem de franare cu actionare pneumatica

cuprinde lucrari de verificare si de reglare.

a) La compresorul de aer se verifica intinderea curelei de antrenare si starea de uzura a acesteia. Tot la compresor se mai controleaza nivelul uleiului, se verifica debitul compresorului prin masurarea presiuni de refulare si se curata filtrul de aspiratie.

b) La instalatia de protectie impotriva inghetului se verifica starea pompei antigel.

c) La rezervoarele de aer comprimat se verifica fixarea rezervoarelor pe cadru si purjarea condensului.

d) La regulatorul de presiune se verifica presiunea de deconectare (6,5 -7,3 bar) si presiunea de conectare(6,2 bar).

De asemenea , se curata filtrul regulatorului de presiune.

e) La cilindri de frana, cursa tijei cilindrilor de frana la franare totala sa fie din cursa totala.

f) Pedala de frana, la frana totala nu trebuie sa se sprijine pe podeaua cabinei.

g)     Etanseitatea sistemului de franare

La verificarea instalatiei de franare in ansamblu, la presiunea de 6 bar, in timp de 10 minute presiunea nu trebuie sa scada cu mai mult de 3,5 bari.

h) Reglarea jocului dintre saboti si tambur. Pentru reglarea jocului dintre saboti si tambur se suspenda puntea autovehicului, reglarea se face prin rotirea axului si a camei astfel incat focul dintre saboti si tambur sa fie normal.

3.Determinarea eficacitati franarii

Verificarea eficientei franelor se face fie masurand spatiul de oprire al automobilului pentru anumite viteze initiale, fie masurand decceleratia maxima care se realizeaza in timpul franari. Aceste incercari trebuie sa fie efectuate pe drum orizontal, asfaltat in stare uscata , autovehiculul fiind complet incarcat.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3801
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved