Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Stergatoare de parbriz

Auto+ Font mai mare | - Font mai micStergatoare de parbriz

1GeneralitatiStergatoarele de parbriz au rolul de a curata parbrizul de ploaie, zapada si murdarie in conditii atmosferice nefavorabile. Echiparea automobilelor cu stergatoare si spalatoare de parbriz este impusa prin normele de circulatie pe drumurile publice. Stergerea se realizeaza cu ajutorul unor perii sau lamele de cauciuc de 150-200 mm lungime, fixate in doua brate actionate pe partea din afara parbrizului cu o apasare de 100-150 gf care sa asigure stergerea picaturilor de ploaie si zapada. Miscarea bratelor este pendulara sau de baleiaj.

2Actionarea stergatoarelor de parbriz

Actionarea bratelor stergatoarelor de parbriz la autoturisme se poate realiza in doua moduri, si anume:

-individual, fiecare brat este actionat independent de catre un electromotor

-cu un singur electromotor care actioneaza simultan ambele brate prin intermediul unui mecanism biela-manivela si al unui angrenaj format din surub, melc si roata melcata. Acest sistem se aplica in prezent la majoritatea autoturismelor, avand un cost mai mic fata de primul sistem.

3Stergatoare de parbriz actionate cu un singur electromotor

Actionarea stergatoarelor de parbriz cu ajutorul mecanismului biela-manivela este in prezent generalizat, el utilizandu-se la majoritatea automobilelor.

Pe autoturismele LADA 1200 se utilizeaza stergatoarele de parbriz tip CL-191 A si CL-191 B, care se deosebesc prin modul de fixare al bratului lamelei. La stergatorul tip CL 191 A, ele se fixeaza cu ajutorul unei lamele elastice, iar stergatorul tip CL 191 B, fixarea se face cu ajutorul unei piulite. Aceste stergatoare sunt actionate de electromotoare de tip ME-241.

Pe autoturismul LADA 1500 se utilizeaza stergatorul de parbriz tip CL-193. Ele se diferentiaza prin profilul unei piese coltar, prin brat si forma lamelelor. Aceste stergatoare sunt actionate de motorul electric tip ME-241. Stergatoarele sunt montate sub capota motorului, in compartimentul de captare si distribuire a aerului.

Partea inferioara a placii suport a electromotorului se fixeaza cu ajutorul a doua prezoane de peretele compartimentului prizei de aer, iar partea superioara a placii suport cu bucsa in consola de ghidaj se fixeaza de panoul ramei parbrizului, prin intermediul coltarelor si bucselor distantiere din material plastic, prin strangerea piulitei

Miscarea de rotatie a bratului manivelei, prin intermediul tijei bielei (bieletei), se transforma in miscare pendulara de dute-vino a bratelor de manivela intermediare legate intre ele in tandem cu ajutorul tijei intermediare.

Frecventa oscilatiilor bratelor lamelelor este de 50-60 de curse duble pe minut. Axele bratelor lamelelor se rotesc fiecare in cate doua bucse, metaloceramice, intre care se intercaleaza o garnitura cilindrica din pasla. Bucsele si garniturile din pasla sunt imbibate in lubrifiant. Tijele se articuleaza cu bratele de manivela prin intermediul unor articulatii sferice, in care se afla cate doi cuzineti metaloceramici de forma semisferica imbibati in lubrifiant care se gaseste si in spatiul dintre cuzineti. Cuzinetii sunt tensionati spre exterior cu ajutorul unor arcuri. Bratele lamelelor sunt prevazute cu arcuri care mentin apasate lamelele pe parbriz.

La autoturismele DACIA 1300 actionarea stergatoarelor de parbriz se efectueaza prin intermediul mecanismului biela-manivela asemanator celui descris anterior. La montaj trebuie verificat ca tijele bielelor si bratelor de manivela sa fie bine aliniate fata de suporturile de sprijin. Axul bratelor stergatoarelor se sprijina intr-o bucsa crenelata fixata in cei doi pereti de la baza ramei parbrizului. Bratele stergatoarelor se fixeaza pe axul de antrenare prin intermediul unor lamele elastice.

Pentru actionarea stergatoarelor de parbriz se utilizeaza electromotorul BOSCH WS 4901 RE 2 A, electromotorul SEV 116006 sau electromotorul F.M.E. Pitesti, care se construieste in prezent in Romania dupa licenta SEV.

Comutatorul fiind alimentat de la circuitul de curent permanent, electromotorul poate fi conectat in orice moment indiferent pe pozitia comutatorului cheii de contact.

4Electromotoarele stergatoarelor de parbriz

Electromotorul tip ME-241 este format dintr-un corp din otel    -prin ruloire, in interiorul caruia se afla doi magneti permanenti , fixati cu ajutorul unor arcuri, care impreuna cu corpul formeaza statorul.

Arborele din otel al rotorului este randalinat longitudinal la partea din mijloc, iar la capatul anterior este prevazut cu surub melc. Pe portiunea randalinata este presat miezul, format din tole din otel electrotehnic. In crestaturile (canalele) miezului, izolate cu prespan, se introduce infasurarea ondulara a rotorului, iar capetele sectiilor rotorului sunt lipite la lamele din cupru ale colectorului.

Colectorul este prevazut cu o bucsa de sustinere din material plastic presata pe arbore spre partea surubului melc al reductorului. Arborele rotorului se roteste in doua bucse metaloceramice autolubrifiate, fixate cu ajutorul a doua colivii din otel, dintre care una se afla in corp iar cealalta in scutul (capacul) palier. Suprafata exterioara a bucselor este sferica, iar in jurul acestora se afla inelele din pasla imbibate in lubrifiant. Forta axiala care actioneaza asupra arborelui rotorului, de la reductorul cu surub melc si roata melcata, este preluata de saibele din textolit, in care se sprijina partea posterioara a arborelui.

Corpul electromotorului este prevazut la partea anterioara cu capacul care are si rol de carter al reductorului. Capacul carter este turnat din aliaj de aluminiu si se fixeaza de corp prin intermediul a doua suruburi. Spre partea interioara a capacului este fixata o portperie din material plastic cu doua perii, iar la partea exterioara (in carterul reductorului) se afla roata melcata din material plastic, prevazuta cu cama. Roata melcata este presata pe un ax. Capatul exterior al axului are o portiune conica randalinata, care se monteaza pe bratul de manivela, fixat cu ajutorul unei piulite. Axul se roteste intr-o bucsa metaloceramica presata in capac. Raportul de demultiplicare al reductorului este de 51:1. Carterul reductorului este acoperit de o placa din material plastic si de capac.

Intre placa si carter se monteaza o garnitura de etansare. Pe placa din material plastic se afla suportii contactelor, la care se lipesc conductorii. Tot de placa se fixeaza o lamela elastica cu contactele intreruptorului, care realizeaza opriera electromotorului in momentul in care lamelele stergatorului se afla la partea inferioara a parbrizului. Contactele lamelei elastice se sprijina pe un suport care este alimentat cu curent. Cand muchia camei pinionului se afla in dreptul lamelei, aceasta este indepartata de suport si impinsa catre un alt suport legat la masa.

Electromotorul ME-241A prezinta o serie de deosebiri privind folosirea excitatiei electromagnetice. In interiorul corpului se afla doi poli magnetici din otel fixati cu suruburi, pe care se afla bobinele infasurarii statorului. Excitatia electromotorului fiiind mixta, una dintre bobine este inseriata cu cu infasurarea rotorului, iar cealalalta bobina este legata in paralel cu infasurarea rotorului.

In afara de aceasta, electromotorul mai este prevazut cu o bobina de franare, montata impreuna cu bobina serie pe un pol magnetic. Ea este conectata in circuit numai in momentul deconectarii electromotorului si are rolul de a crea un camp magnetic de sens contrar cu campul magnetic al bobinei serie, asigurand in acest fel oprirea imediata a rotorului.

Crestaturile rotorului sunt elicoidale, iar colectorul este dispus in partea scutului (capacului) posterior, unde se afla si placa portperii. Strangerea capacelor se realizeaza cu ajutorul unor tiranti. Deplasarea axiala a arborelui rotorului este limitata cu ajutorul unei saibe din material plastic prevazuta cu un arc. Surubul fara sfarsit al rotorului este cu doua inceputuri, iar raportul de demultiplicare al reductorului este de 34:1.

Bratul manivelei este fixat pe axul pinionului. Momentul de rotire    este transmis de la pinion spre ax prin intermediul unei came executate din otel stantat.

Intreruptorul electromotorului este format dintr-un impingator cu disc prevazut cu contacte, un arc si doua contacte fixate pe o placa. Discul cu contacte este apasat de arc pe contacte, inchizandu-le. In situatia cand cama apasa pe impingator, discul cu contacte se ideparteaza si desface contactele.

5Releul de temporizare a functionarii stergatoarelor de parbriz

Pentru obtinerea functionarii cu intermitenta a stergatoarelor de parbriz se utilizeaza un releu de temporizare.

Acest releu este format din:

-placa suport, realizata din material izolant, stratificat, pe care se fixeaza miezul magnetic cu piesa polara (jugul) electromagnetului. Pe miez se afla o infasurare dispusa concentric pe o carcasa din material plastic. La partea laterala a jugului se fixeaza de acesta, cu ajutorul unui surub, o placa din material plastic, prevazuta cu doua perechi de contacte fixe. Tot de jug se fixeaza o armatura mobila.

De armatura mobila se fixeaza lamele cu contacte mobile care pot sa conecteze perechea superioara sau inferioara de contacte fixe. In situatia cand armatura mobila este atrasa de miez, perechea superioara de contacte se deschide si se inchide perechea de contacte inferioara.

Tot pe placa suport -in partea opusa -se fixeaza consola ruptorului prevazut cu lamela bimetalica. Pe lamela bimetalica, pe o garnitura din azbest, se afla infasurarea de incalzire din nicrom. Cand infasurarea este strabatuta de curent, aceasta se incalzeste, lamela se curbeaza si contactele ruptorului se deschid. Dupa racire, lamela revine in pozitia initiala, iar contactele se inchid.

La deschiderea contactelor ruptorului, in infasurarea electromagnetului ia nastere un curent de autoinductie, de sens contrar curentului principal si care tinde sa mentina curentul, fapt care da nastere scanteilor, care pot conduce la arderea contactelor, in paralel cu infasurarea de excitatie se conecteaza o rezistenta cu valoarea de 100 , prin care se inchide curentul de autoinductie. Releul este acoperit cu un capac din material plastic elastic.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2770
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved