Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Interrelationari - oras - apa, oras - port

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai mic
Interrelationari - oras - apa, oras - port

1. Portul - element de tangenta intre oras si apa
Cand analizam relatia port - oras vorbim de relatiile dintre 'orasul locuit' si infrastructura maritima care si ea este parte integranta a orasului. Cu toate ca deseori se intampla ca portul si orasul sa aiba organisme administrative si moduri de gestiune foarte diferite, pentru realizarea unui progres din punct de vedere urbanistic si socio - economic, acestea trebuie sa aiba un proiect comun si sa dezvolte o unitate de interese. Richard Marshall - Waterfronts in Post-Industrial Cities, pag 95)

Frontul la apa functioneaza ca un element de dialog intre tesutul urban si apa si aceasta trebuie considerata ca fiind un spatiu limita, un spatiu cu infiltrari in oras si in acelasi timp deschis catre apa.

Interactiunea dintre oras si zona de apa adiacenta a stat intodeauna la baza dezvoltarii regiunilor litorale si riverane. Cu toate acestea, la ora actuala regiunea de litoral tinde sa fie considerata din ce in ce mai des ca un spatiu compus din uscat si zona maritima a caror resurse trebuie exploatate.

Aceste spatii ale frontului la apa si zona de plaja continua sa ofere un real potential pentru societatea de azi, cuprinzand functiuni din ce in ce mai diversificate: de la promenada, loisir si pana la comert, zona de resedinta, servicii, dotari portuare etc. (Adalberto Vallega -The Changing waterfront in costal area management, pag 11)Vechiul port - care adeseori are aspectul unui teren abandonat, al unui “no man's land” de antrepozite si de structuri industriale - activeaza asemenea unei rupturi vizuale si psihologice intre oras si apa. Prin urmare, la un anumit grad, reconversia frontului la apa a fost vazuta ca un leac” pentru toate orasele in cautare de noi auto-imagini sau modalitati de abordare a problemelor de concurenta pentru dezvoltarea capitalului sau atragerea turistilor. (Richard Marshall - Waterfronts in Post-Industrial Cities, pag 6)

Primele modele de reconversie functionala a acestor zone destructurate a avut loc in Statele Unite intre anii '30 si anii '60, accentul punandu-se mai mult pe revitalizarea fronturilor la apa decat pe legatura acestora cu orasul. (Julie Therese Donofrio - Preservation as a Tool for Waterfront Revitalization: Design, Management, and Financing Solutions from Vancouver, Boston, and London, pag 8)loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 567
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site