Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


MIJLOACE DE MASURARE PENTRU PRESIUNI

Instalatii

+ Font mai mare | - Font mai mic
MIJLOACE DE MASURARE PENTRU PRESIUNI

1. DEFINIRE: Presiunea este o marime fizica derivata, vectoriala, ce caracterizeaza starea unui fluid si se defineste ca raport intre forta si suprafata pe care se exercita perpendicular si uniform repartizat:
, ecuatia de definire in raport cu marimile fundamentale fiind: .

2. UNITATI DE MASURA: In SI, unitatea de masura deriva chiar din relatia de definitie si este newton pe metru patrat:=Pa (Pascal), adica presiunea de este presiunea produsa de o forta de 1N, normala si uniform distribuita pe o suprafata cu aria de 1metru patrat.

Multiplii si submultiplii cei mai utilizati sunt: .

Exista si unitati de masura tolerate:

Milimetru coloana de apa , notat cu mm( la temperatura de 20 C);

Milimetru coloana de mercur, notat cu mm Hg sau torr ( la temperatura de 0 C si acceleratia gravitationala g= 9,80665 );

Atmosfera tehnica, notata cu at. (;

Atmosfera absoluta, notata cu ata: n ata = (n+1) at;

Atmosfera fizica, folosita in metrologie.

3. MANOMETRUL CU LICHID:

3.1. definire: manometrul cu lichid functioneaza pe baza legii fundamentale a hidrostaticii: diferenta de presiune dintre doua puncte aflate la adancimi diferite intr-un lichid este egala cu produsul dintre greutatea specifica a lichidului si diferenta de nivel intre cele doua puncte.

Aceste aparate se caracterizeaza prin constructie simpla si precizie ridicata, fiind utilizate in laboratoare si industrie ca aparate etalon.

Principiul lor de functionare se bazeaza pe echilibrarea presiunii de masurat prin presiunea hidrostatica produsa de o coloana cu lichid.

Domeniul de masurare al acestor aparate este cuprins intre 0,1 – 0,15 .

3.2 clasificare:

* dupa valoarea presiunii masurate:

* manometre: masoara presiuni mai mari decat presiunea atmosferica;

*    vacuummetre: masoara presiuni mai mici decat presiunea atmosferica;

*    manovacuummetre: masoara presiuni atat mai mari cat si mai mici decat presiunea atmosferica.

*    micromanometre, microvacuummetre, micromanovacuummetre: masoara presiuni de valori mici pana la 500 mm.

* din punct de vedere constructiv sunt aparate cu citire directa si pot fi:

* aparate cu tub U;

* aparate cu rezervor si tub vertical;

* aparate cu rezervor si tub inclinat;

* aparate cu plutitor;

* aparate cu balanta inelara;

* aparate cu clopot.

3.3 caracterizare:

A - aparatul cu tub U:

In figura de mai jos este prezentat un manovacuumetru cu tub U:

Acest aparat este cel mai simplu aparat cu lichid. El se compune dintr-un tub de sticla in forma de U, fixat pe un suport rigid. Intre cele doua brate ale tubului se gaseste o scara gradata, cu reperul „o” la mijloc. Tubul de sticla este umplut pana la jumatatea scarii gradate, adica pana la reperul o , cu lichid manometric. Lichidul manometric poate fi: apa, mercur.

Cu aceste aparate se pot masura atat suprapresiuni cat si depresiuni.

Presiunea de masurat (), „se leaga” la unul din capetele tubului, celalalt capat ramanand in legatura cu presiunea atmosferica.

Cea mai mare dintre presiuni impinge lichidul din tub in ramura cealalta, iar diferenta de nivel aparuta intre cele doua ramuri este direct proportionala cu diferenta dintre cele doua presiuni.

Scara gradata permite citirea directa in unitati ale presiunii. Sensibilitatea aparatelor este invers proportionala cu greutatea specifica a lichidului manometric.

Constructiv, tuburile se realizeaza pana la o inaltime de 2 m, iar in cazuri speciale, pentru laboratoare se construiesc si tuburi cu inaltimea de 3m. Limita inferioara de masurare pentru acest tip de aparate este 100 mm , deoarece sub aceasta limita cresc erorile relative de masurare.

 


B – aparat cu rezervor si tub vertical (figura de mai jos- manometru cu tub vertical):

La acest aparat unul din brate se inlocuieste cu un vas de sectiune mult mai mare (de 400 de ori mai mare) decat celalalt brat. Ca lichid manometric se utilizeaza mercurul.

Deosebirea fata de aparatul cu tub U este aceea ca presiunea se afla facand o singura citire pentru determinarea diferentei de nivel.

 • Daca , rezervorul se racordeaza la instalatia cu presiunea de masurat, capatul tubului vertical ramanand liber sub actiunea presiunii atmosferice .
 • Daca , tubul vertical se racordeaza la instalatia de presiune de masurat, iar rezervorul ramane sub actiunea presiunii atmosferice.
 

Aceste aparate se folosesc in laboratoare, ca manometre sau vacuummetre etalon de verificare (lichidul utilizat fiind mercurul), sau se folosesc in industrie, caz in care lichidul manometric este apa.

Scara aparatelor este etalonata in unitati de presiune, gradarea facandu-se prin comparare cu un aparat etalon.

Domeniul de masurare este limitat la valori cuprinse intre 0,15-0,3 -pentru suprapresiuni si pana la 0,1 , pentru depresiuni.

Erorile de masurare sunt cuprinse in intervalul 1-3 mm coloana de lichid.C – manometru cu rezervor si tub inclinat :

Se utilizeaza pentru masurarea micropresiunilor de ordinul milimetrilor coloana de apa.

Se aseamana, constructiv cu manometrul cu rezervor si tub vertical, deosebirea fiind aceea ca tubul este inclinat cu un unghi a fata de orizontala, cu scopul de a obtine deplasari mari ale lichidului in tub pentru variatii mici de presiune.

 

Se utilizeaza orice fel de lichid manometric, dar in special, alcoolul etilic. Din punct de vedere constructiv, unghiul de inclinare poate fi fix sau variabil, presiunea limita masurata fiind cu atat mai mare cu cat unghiul de inclinare este mai mare. Cu toate acestea, valoarea inferioara limita a unghiului a este de 15 . Scara aparatului este gradata in mm coloana de apa. Domeniul de masurare variaza intre 10-200 mm (100-200 ), iar erorile de masurare variaza intre 0,5-1,5 % din limita superioara de masurare.

4. MANOMETRUL CU ELEMENTE ELASTICE (TRADUCTOR ELASTIC):

4.1. definire: sunt aparate de masurare a presiunii care au in componenta lor, ca traductor de presiune, un element elastic, care afiseaza direct valoarea masurata, au constructie simpla si robusta, asigura o precizie ridicata si se utilizeaza simplu. Functionarea lor se bazeaza pe deformarea traductorului elastic sub actiunea presiunii, deformatia elastica fiind proportionala cu valoarea presiunii de masurat. Scara gradata a acestor aparate are diviziuni cu valori ale unitatilor de presiune.

4.2. clasificarea traductoarelor= clasificarea aparatelor cu elemente elastice:

A.    cu tub elastic

* cu tub Bourdon;

* cu tub elicoidal;

* cu tub spiral;

B. cu membrana

* cu membrana;

* cu capsula;

C. cu silfon

Toate aceste aparate pot fi folosite ca: manometre, vacuummetre, manovacuummetre si manometre diferentiale.

descriere:

Eroarea de masurare a acestor aparate este provocata de comportarea elementului elastic:

* eroarea de liniaritate a caracteristicii presiune/deformatie;

* erori de citire a indicatiilor;

* erori de incadrare a limitei superioare de masurare sub limita de proportionalitate a materialului din care este confectionat elementul elastic.

Materialele folosite pentru elementele elastice sunt: aliaje Cu – Be, bronz fosforos; aliaje Cu- Ni si oteluri inoxidabile aliate cu Ni, Cr, Ti, Mo.

La aparatele care masoara presiunea unor lichide agresive, piesele aparatului, care vin in contact direct cu lichidul trebuie sa fie din materiale inerte d.p.d.v. chimic.

Aparatele sunt protejate impotriva prafului, a apei si a umiditatii.

A – aparate cu tub elastic: au elementul elastic sub forma de tub curbat (Bourdon) sau tub spiralat. Sectiunea tubului este ovala.

Parti componente:

1 – element elastic; 1’ – arc tubular de deschidere; 2 – parghie de legatura; 3 – sector dintat; 4 – pinion; 5 – ac indicator; 6 – cadran; 7 – cep filetat de legatura; 8 – carcasa; 9 – rama; 10 – geam de protectie.

Tubul Bourdon, de forma curbata cu sectiune ovala (1) se deformeaza atat in sectiune cat si in deschidere. Deformatiile deschiderii sunt transmise printr-un mecanism cu roti dintate la axul acului indicator, acul indicator transforma miscarea de rotatie a axului in unitati de presiune.

Aparatele cu tub spiral sau cele cu tub elicoidal, permit o deplasare mai mare a capatului liber, fiind preferate atunci cand masurarea este insotita de inregistrare.

 
A.1. aparate cu tub Bourdon (figura de mai jos):

Domeniul de masurare al aparatelor cu tub este:

* la aparatele de tip Bourdon:, domeniul de masurare este 1000 - 1000 ;

* la aparatele cu tub spiral, domeniul de masurare este 1000 - 25;

* la aparatele cu tub elicoidal, domeniul de masurare este 10 000 - 60.

B. aparate cu membrana: functioneaza pe baza deformarii elastice a membranelor sub influenta presiunii. Membranele se pot folosi singure sau combinate doua cate doua, formand capsule.

Astfel exista aparate cu membrana si aparate cu capsula.

B.1 – MANOMETRU CU MEMBRANA : Elementul elastic la aceste aparate este o membrana montata intr-o camera de presiune (figura de mai jos).

Transmiterea presiunii si transformarea ei in indicatie pe cadranul aparatului se face prin acelasi mecanism multiplicator ca la manometrele cu tub.

Membranele sunt placi metalice subtiri, cu fete plane sau ondulate concentric, confectionate din aliaje metalice: bronz fosforos, bronz sau beriliu.

Sub actiunea presiunii, membrana se deformeaza, centrul ei se deplaseaza si transmite miscarea la mecanismul amplificator.

Domeniul de masurare este cuprins intre 1000 - 4.

 

B.2 – MANOMETRU CU CAPSULA: elementul elastic este o capsula formata din doua membrane lipite pe contur ( figura de mai jos).

Sub actiunea presiunii introduse in capsula, deformatia care apare este transmisa prim mecanismul multiplicator la acul indicator.

Domeniul de masurare este cuprins intre 100- 60 000. 

 1. APARATE CU SILFON( cu burduf): (figura de mai jos)

Au constructie asemanatoare cu    celelalte manometre, cu diferenta ca elementul elastic este un tub elastic numit silfon.

Silfonul (burduful) este un tub cilindric cu pereti ondulati , ale carui variatii de lungime, sub actiunea presiunii de masurat, sunt transformate, printr-un mecanism cinematic, in deplasari circulare ale acului indicator.

Presiunea de masurat poate actiona atat din interior cat si din exterior. Deplasarea capatului liber al silfonului este direct proportionala cu presiunea aplicata si este transmisa la acul indicator.

Se utilizeaza, de regula, cu dispozitive de inregistrare sau in sisteme de reglare automata.

Domeniul de masurare este cuprins intre 50 si 0,5.

 

FISA DE EVALUARE

NUMELE SI PRENUMELE:…………………………..

TEMA EVALUATA: Mijloace de masurare pentru presiuni:

SUBIECTUL I: (10 puncte)

Pentru fiecare din cerintele de mai jos (1-5), scrieti, in spatiul de raspuns, litera corespunzatoare raspunsului corect:

1. Presiunea este o marime fizica:

a.      Fundamentala, scalara;

b.      Derivata, scalara;

c.      Fundamentala, vectoriala;

d.      Derivata, vectoriala.

Unitatea de masura, din SI, pentru presiune este:

a.      Atmosfera tehnica;

b.      Pascalul;

c.      Milimetri coloana de mercur;

d.      Milimetri coloana de apa.

Mijloacele de masurare care masoara numai presiuni mai mici decat presiunea atmosferica se numesc:

a.      Manometre;

b.      Manovacuummetre ;

c.      Vacuummetre;

d.      Manometre cu tub „U”.

Aparatele cu silfon, folosite pentru masurarea presiunilor, sunt:

a.      Manometre cu tub elastic, cilindric, cu pereti ondulati;

b.      Manometre cu membrana;

c.      Manometre cu tub elicoidal;

d.      Manometre cu rezervor si tub vertical.

Mijlocul de masurare utilizat pentru masurarea micropresiunilor, de ordinul milimetrilor coloana de apa, este:

a.      Aparatul cu tub „U”;

b.      Aparatul cu rezervor si tub inclinat;

c.      Aparatul cu rezervor si tub vertical;

d.      Aparatul cu tub Bourdon.

Raspuns subiectul I:

SUBIECTUL II: (30 puncte)

Scrieti, in spatiul de raspuns, informatia corecta care completeaza spatiile libere: (10 puncte)

 1. La manometrul cu capsula, elementul elastic este o capsula formata din doua …(1)… lipite pe contur.
 2. Principiul de functionare al manometrelor cu lichid, se bazeaza pe echilibrarea presiunii de masurat prin …(2)… produsa de o coloana de lichid.
 3. In cazul aparatelor de masurat presiuni cu tub „U”, lichidul manometric utilizat este apa sau …(3)….
 4. Marimile fundamentale, cu ajutorul carora se defineste presiunea, sunt: …(4)…
 5. Aparatul cu tub …(5)… este un manometru cu elemente elastice.

Transcrieti, in spatiul de raspuns, litera corespunzatoare fiecarui enunt (a,b,c,d,e) si notati in dreptul ei litera A, daca apreciati ca enuntul este adevarat si F daca apreciati ca enuntul este fals. (10 puncte)

 1. este submultiplu al unitatii de masura din SI, pentru presiune.
 2. Manovacuummetrele masoara atat presiuni mai mari, cat si presiuni mai mici, decat presiunea atmosferica.
 3. Fontele sunt materiale utilizate pentru realizarea traductoarelor elastice din componenta aparatelor de masurat presiuni de tip Bourdon.
 4. Manometrul cu capsula este un manometru cu elemente elastice.
 5. Atmosfera fizica este o unitate de masura pentru presiune, utilizata in metrologie.

In coloana A sunt indicate diferite tipuri de mijloace pentru masurarea presiunii , iar in coloana B grupe de mijloace pentru masurarea presiunilor. Scrieti, in spatiul de raspuns, asocierile corecte dintre cifrele coloanei A si literele coloanei B. (10 puncte)

Raspuns subiectul II: 1.SUBIECTUL III: (24 puncte)

Explicati notiunea de presiune.

Deduceti unitatea de masura a presiunii, din SI, utilizand relatia de definitie:

Enumerati trei tipuri constructive de manometre cu lichid.

Realizati urmatoarele transformari:

a.      = ?

b.     300 Pa = ? .

c.     

SUBIECTUL IV: ( 26 puncte)

Se considera mijlocul de masurare din figura de mai jos:

 1. Precizati denumirea mijlocului de masurare.
 2. Indicati marimea fizica masurata cu acest aparat.
 3. Precizati unitatea de masura, din SI, pentru marimea fizica numita anterior.
 4. Precizati    denumirea elementelor componente,

ale aparatului, numerotate cu cifre de la 1-7 (1,2,3,4,5,6 si 7).

 1. Explicati functionarea aparatului.
 2. Numiti un alt aparat, din aceeasi categorie, utilizat la masurarea marimii fizice precizata la punctul b.
 

Raspunsul la subiectele III si IV se va scrie pe verso!

BAREM DE CORECTARE – FISA – PRESIUNI

SUBIECTUL I    TOTAL: 10 PUNCTE

1. d. 2. b. 3. c. 4. a. 5. b.

Pentru fiecare raspuns corect se acorda cate 2p; pentru raspuns incorect sau lipsa acestuia 0p.

SUBIECTUL II TOTAL 30 PUNCTE

1. (10P.) a. (1) –membrane; b. (2) – presiunea hidrostatica ; c. (3) – mercur; d. (4) – lungime, masa si timp; e. (5) – Bourdon, sau spiral, sau elicoidal .

Pentru fiecare raspuns corect se acorda cate 2p.; pentru raspuns incorect sau lipsa acestuia 0p.

2. (10p.)

a. – F; b. – A ; c – F ; d – A ; e – A .

Pentru fiecare raspuns corect se acorda cate 2p.; pentru raspuns incorect sau lipsa acestuia 0p.

3. (10p.) 1. – a; 2. – b; 3. – c; 4. – d; 5. – b.

Pentru fiecare raspuns corect se acorda cate 2p.; pentru raspuns incorect sau lipsa acestuia 0p.

SUBIECTUL III TOTAL 24 PUNCTE

1. (5p.)

Presiunea este marimea fizica derivata, vectoriala, care caracterizeaza starea unui fluid si se defineste ca fiind raportul dintre forta si suprafata pe care aceasta se exercita perpendicular si uniform repartizat.

Pentru raspuns partial corect se acorda 3p. Pentru raspuns incorect sau lipsa acestuia se acorda 0p.

(4p.)

Pentru raspuns incorect, incomplet sau lipsa acestuia se acorda 0p.

3.(6p)

Aparatul (manometrul) cu tub U, aparatul cu rezervor si tub vertical; manometrul cu rezervor si tub inclinat

Pentru fiecare raspuns corect si complet se acorda cate 2p.; Pentru raspuns incorect sau lipsa acestuia se acorda 0p.

4. (9p)

a.; =

b. 300 Pa = .

c. .

Pentru fiecare raspuns corect si complet se acorda cate 2p.; Pentru raspuns incorect sau lipsa acestuia se acorda 0p.

SUBIECTUL IV    TOTAL 26 PUNCTE

a. (2p.) aparat pentru masurarea presiunii cu tub Bourdon.

Pentru raspuns incorect sau lipsa acestuia 0p.

b. (2p.) presiunea. Pentru raspuns incorect sau lipsa acestuia 0p.

c. (2p.) . Pentru raspuns incorect sau lipsa acestuia 0p.

d. (14p.) 1- element elastic; 2-pargie de legatura; 3-sector dintat; 4- pinion; 5- ac indicator; 6- cadran; 7- cep filetat de legatura sau element de legatura Pentru fiecare raspuns corect si complet se acorda cate 2p.; Pentru raspuns incorect, incomplet sau lipsa acestuia se acorda 0p.

e. (4p.) Deformatiile tubului curbat, de sectiune ovala, sunt transmise printr-un mecanism cu roti dintate la axul acului indicator, care se deplaseaza pe scara gradata circulara indicand direct presiunea masurata. Pentru raspuns partial corect 2p.;se accepta si variante din care sa rezulte modalitatea de utilizare. Pentru raspuns incorect sau lipsa acestuia 0p.

f.(2p) manometru cu tub spiral sau manometru cu tub elicoidal.

Pentru oricare din cele doua variante se acorda 2p.; pentru raspuns incorect, sau lipsa, 0ploading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2014
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site