Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

OBIECTUL SOCIOLOGIEI EDUCATIEI

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micOBIECTUL SOCIOLOGIEI EDUCATIEISociologia educatiei este o sociologie de ramura care studiaza una din institutiile fundamentale ale societatii, educatia, sub diferitele ei forme de manifestare.

Problemele esentiale pe care le are in vedere si le studiaza sociologia educatiei sunt urmatoarele :

Ø     Analiza structurala a sistemului educativ al societatii ;

Ø     Analiza functionala a sistemelor educative;

Ø     Analiza schimbarilor si dezvoltarii educatiei.

Socilogia educatiei ca stiinta apare spre sfarsitul secolului al IX-lea, creatorul ei fiind Emile Durkheim (1958 - 1917). Cursul de pedagogie si stiinte sociale, pe care l-a tinut din 1887 la Universitatea din Bordeaux este considerat primul curs de sociologie, care mai apoi in anul 1902 a tinut la Sorbona un curs de stiinta educatiei care de fapt a fost primul curs de sociologia educatiei. In viziunea lui Durkheim sociologiei ii revine sarcina de a studia o s erie de fenomene care in secolul al XIX-lea nu . . . In sfera nici unei stiinte si pe care eminentul sociolog Durkheim le-a numit  fapte sociale  se refera la comportamente umane, care sa fie comune majoritatii membrilor unei societati, cum ar fi de exemplu, modul de a gandi, de a simti, a face si la care acestia ajung datorita unui sistem de presiuni la care sunt supusi, prin insasi apartenenta lor la comunitate. Trasaturile caracteristice pentru asemenea comportamente umane numite fapte sociale sunt :

Exterioritatea : care se refera la faptul ca sunt deosebite de acelea care se produc in constiintele solitare nu depind de arbitrariul individual si sunt preexistente cum sunt comportamentele comune legate de credintele religioase, practicile morale, traditii natioanle sau profesionale, ele nu sunt innascute, ci sunt fapte colective exterioare individului, pe care acesta le gaseste deja constituite la venirea sa pe lume si el le  insuseste preluandu-le de la semenii sai.

Constrangerea : se refera la faptul ca insusirea de catre individ a comportamentului respectiv, comun semenilor sai, reprezinta o conditie pentru a fi acceptat de ceilalti ca fiinta psihologica independenta si autonoma.

Societatea este fundamental interesata ca membrii sai sa-si insuseasca anumite comportamente, fara de care nu ar fi posibila convietuirea. In cadrul sociologiei educatiei contemporane exista doua tipuri de abordare : analiza macrosociologica si analiza microsociologica.

Analiza macrosociologica : isi propune sa evidentieze organizarea institutionala a educatiei si implicatiile acestei organizari asupra dezvoltarii omului ca fiinta sociala, iar pe de alta parte isi propune sa studieze modul in care este influentata educatia de o serie de procese demografice, politice, culturale, comunitare, etc., iar in al treilea rand sociologia educatiei studiaza conexiunile intre educatie si societate, la toate nivelurile unui sistem educational, cum sunt educatia primara, educatia scolara si educatia postscolara.

Analiza microsociologica : are in vedere fenomenele sociale cotidiene din interiorul dintre organizatii si grupuri educative vizand cu precadere :Relatiile sociale in interiorul grupurilor educative ;

Rolurile sociale in organizatiile educative;

Grupurile educationale.

Tot din punctul de vedere al analizei microsociologiei sunt studiate problemele gruparii elevilor in scoli, procesele de stratificare din interiorul scolii si intre scoli. Apoi sunt studiate aspectele privind problemele abandonului scolar si a insuccesului scolar si nu in ultimul rand problematica perfectionarii profesionale a profesorilor.

Raporturile sociologiei educationale cu alte stiinte

1. Psihologia sociala: constituie o sfera interdisciplinara aflata la intersectia dintre psihologie si sociologie, dar si cu alte stiinte cum sunt: stiintele politice, juridice, economice, tehnice, biologice si umane, ea cercetand aspecte psihologice ale societatii si anume, interactiunea comportamentelor umane in context social.

2. Stiintele politice: evidentiaza faptul ca regimul politic, institutiile politice, doctrinele politice, activitatile politice influenteaza si au influentat dintotdeauna continutul si organizarea educatiei.

Educatia fiind un fenomen social se supune tendintei moderne de abordare  multidisciplinara, interdisciplinara si transdisciplinara din multiple perspective pentru a se ajunge la o cunoastere selectiva a educatiei si de o inalta acuratete.

Necesitatea studierii sociologiei educatiei

Pentru profesori si educatori, invatatori studiul sociologiei educatiei ofera un set de concepte privitoare la o serie de factori de natura organizationala, culturala si interpersonala de care le vor lua, la fel si pentru studentii preocupati sa devina educatori. Totodata ca parte a unui program de pregatire a viitorilor profesori, sociologia educatiei le permite sa:

- aiba pregatirea pentru a participa activ la procesele de reforma si schimbarea din sistemul de invatamant;

- cunoasterea si intelegerea sistemului educativ actual, a schimbarilor pe care le urmareste si a tendintelor de schimbare;

- cunoasterea modalitatilor in care procesul social intervine in actul educatiei, a modului in care relatiile sociale influenteaza actiunea pedagogica, motivatia invatarii si interesele de cunoastere;

- cunoasterea principalelor strategii de adaptare a educatiei la diversitatea culturala a copiilor din scoli;

- cunoasterea modalitatilor in care scoala poate intervenii in sprijinirea educatiei elevilor defavorizati socio-economic;

- cunoasterea si urmarea unor metode de dinamizare a grupurilor scolare.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2146
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved