Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Introducere in crearea de imagine

Jurnalism+ Font mai mare | - Font mai micIntroducere in crearea de imagine

Intrebari ce trebuie puse organizatiilor care solicita efectuareade studii de evaluare a relatiilor publice

Prezentam in continuare cateva intrebari-cheie pe care ar trebui sa si le puna cei care solicita studii de evaluare in domeniul relatiilor publice, precum si tipurile de intrebari pe care realizatorii studiilor ar trebui sa le puna clientilor lor inainte de a incepe proiectul:

1. Care sunt sau au fost scopurile specifice ale programului de relatii publice, afaceri publice sau marketing? Pot fi ele prezentate intr-o maniera cantitativa sau masurabila? (de exemplu: Sa se dubleze numarul de chestionare primite de la un an la altul? Sa se intensifice acoperirea in mass-media prin dobandirea "unui mai mare cuvant de spus" intr-un an fata de precedentul? Sa se ajunga la votarea unei noi legi? Sa se mareasca sau imbunatateasca marca, produsul, imaginea sau reputatia?)

2. Cine sunt sau au fost persoanele principalecare au actionat ca purtatori de cuvant pentru organizatie pe timpul efortului de comunicare?

3. Care sunt sau au fost principalele teme, concepte si mesaje pe care organizatia a fost interesata sa le difuzeze?

4. Care au fost principalele grupuri de audienta-tinta spre care au fost indreptate aceste mesaje?

5. Ce canale de comunicare au fost folosite sau considerate cele mai importante in difuzarea mesajelor? (de ex: mass-media, oral, posta directa, actiuni speciale)

6. Ce strategii si tactici specifice de relatii publice au fost folosite in derularea programului? Care au fost elementele/componentele specifice ale campaniei?

7. Care este sau a fost termenul limita pentru programul/proiectul de relatii publice?

8. Care sunt sau au fost produsele sau rezultatele dorite sau sperate de la efortul de relatii publice? Daca acestea nu au putut fi realizate dintr-un motiv sau altul, ce produse sau rezultate alternative ar accepta organizatia?

9. Cum se leaga ce se intampla sau s-a intamplat in legatura cu efortul de relatii publice al organizatiei de ceea ce se intampla sau s-a intamplat in legatura cu activitatile inrudite intreprinse de companie in alte domenii, cum ar fi publicitate, marketing, comunicare interna?

10. Cine sunt principalii concurenti ai organizatiei? Cine sunt purtatorii de cuvant ai acestora? Ce teme-cheie, concepte, mesaje incearca sa difuzeze? Care sunt grupurile de audienta-tinta principale? Ce canale de comunicare utilizeaza cel mai frecvent?

11. Care sunt/au fost vectorii mass-media cei mai importanti pentru realizarea activitatilor speciale/de comunicare in domeniul relatiilor publice si marketing?

12. Care au fost materialele si resursele specifice de relatii publice utilizate ca parte a efortului? Ar fi posibil sa se obtina copii ale comunicatelor de presa relevante, brosurilor, discursurilor, materialelor promotionale elaborate si distribuite ca parte a programului?

13. Ce informatii sunt la dispozitia organizatiei si pot fi utilizate de realizatorii programelor de cercetari de evaluare pentru a nu se ajunge la "inventarea rotii" si crearea a ceea ce se cunoaste deja?

14. Daca o parte a proiectului implica evaluarea unei activitati mediatizate, cine va raspunde de adunarea de clipuri sau copii ale materialelor difuzate? Care sunt regulile de baza si parametrii pentru evaluarea clipurilor si materialelor difuzate la radio-tv?

15. Ce probleme sau subiecte apartinand activitatii de relatii publice sunt sau au fost de cea mai mare importanta pentru ca organizatia sa angajeze efectuarea proiectului de cercetari de evaluare?

16. Care este termenul limita pentru efectuarea cercetarii de evaluare a relatiilor publice? Care sunt parametrii sau limitele activitatii? Este necesar sa se stabileasca prioritati?

17. Cine vor fi beneficiarii finali pentru concluziile cercetarii?

18. Cum va utiliza informatiile obtinute organizatia care solicita efectuarea cercetarii?

Intrebari ce trebuie puse furnizorilor, agentiilor si firmelor ce consultanta care efectueaza studii de evaluare a relatiilor publice

Prezentam in continuare cateva intrebari-cheie care ar trebui puse celor care executa proiectul de cercetari de evaluare a relatiilor publice, inainte de inceperea activitatii:

1. Care este sau va fi planul de cercetare pentru proiectul de evaluare a relatiilor publice? Exista sau va exista o descriere completa, intr-un limbaj netehnic, a ceea ce urmeaza a fi masurat, a modului in care vor fi culese, analizate si raportate datele?

2. Va fi proiectul de cercetare in concordanta cu scopul declarat al studiului de evaluare a relatiilor publice ce urmeaza a fi efectuat? Sursa sau cadrul-esantion reprezinta sau va reprezenta in mod corect populatia mapamondului sau un grup aflat in studiu?

3. Cine va conduce si executa proiectul de evaluare a relatiilor publice? Care este gradul lor de pregatire si experienta? Au mai efectuat vreodata astfel de cercetari? Au referinte?

4. Cine va efectua munca de teren? Daca activitatea cuprinde analiza continutului mass-media, cine va citi clipurile, cine va urmari benzile video/audio transmise pe post? Daca activitatea implica grupuri de focalizare, cine va fi moderatorul sedintelor? Daca studiul implica realizarea de interviuri, cine vor fi cei care le vor efectua, cum se va face pregatirea, informarea si controlul acestora?

5. Ce mecanisme de control al calitatii au fost introduse in studiu, astfel incat toti "cititorii", "moderatorii" si "intervievatorii" sa poata adera la parametrii de proiectare si realizare a cercetarii?

6. Cine se va ocupa de pregatirea instrumentelor de culegere a datelor, inclusiv formularele pentru studiile de analiza a continutului mass-media, indrumare pentru proiectele grupului de focalizare si chestionare pentru proiectele de cercetare a analizei prin telefon, fata in fata sau posta? Ce rol I se va cere/permite sa joace organizatiei care a angajat efectuarea cercetarii in analiza si aprobarea finala a folosirii acestor instrumente de culegere a datelor?

7. Vor exista instructiuni si ghiduri scrise pentru "cititori", "moderatori" si "intervievatori"?

8. In analiza, vor exista reguli si procedee de codificare?

9. Daca datele sunt masurate, se va face cunoscuta scala de masurare? Va fi raportat efectul masuratorii asupra gradului de incredere in aprecierile finale?

10. Esantionul folosit va fi suficient de mare pentru a se putea obtine date stabile? Vor fi prezentate limitele de eroare pe esantion in caz ca pot fi calculate? Va fi dezbatut gradul de incredere in esantion intr-un limbaj care sa paota fi inteles clar, fara o cunoastere tehnica a statisticii?

11. Cat de mult se pot proiecta rezultatele cercetarii asupra populatiei lumii sau a celei aflate sub studiu? Va reiesi clar ce elemente de reactie sau care vectori ai mass-media sunt reprezentati mai putin sau de loc in studiu?

12. Cum se va efectua prelucrarea datelor? Cine va raspunde de pregatirea unei scheme a planului proiectului? Ce variabile analitice si demografice vor fi incluse ca parte a analizei si interpretarii?

13. Cum se vor raporta rezultatele si implicatiile cercetarii? In cazul in care concluziile se bazeaza pe date care au fost culese, iar implicatiile si recomandarile provenite din studiu depasesc mult datele culese, se va face un efort de a separa concluziile si observatiile bazate pe datele culese de acelea care au alta provenienta?

14. Se va face o mentionare a limitelor cercetarii si a posibilelor greseli de interpretare a rezultatelor studiului?

15. Cum se vor aloca fondurile pentru proiect? Pot fi stabiliti parametrii bugetari inainte de lansarea studiului? Ce prevederi se pot introduce in buget pentru a impiedica surprizele neplacute dupa inceperea studiului sau cand acesta se apropie de faza finala?Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 825
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved