Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


PLANIFICAREA ILUSTRATIILOR DE CATRE REDACTORI

Jurnalism

+ Font mai mare | - Font mai micPLANIFICAREA ILUSTRATIILOR DE CATRE REDACTORII. Daca planificati o fotografie documentara

a      Anticipati. Evolutia multor evenimente poate fi prevazuta. Deseori se stie din timp cine va lua parte la eveniment, unde va avea loc acesta si cand. Reiesind din acestea intotdeauna puteti incerca sa anticipati ce si cine va fi in cadru si care va fi actiunea de baza. Planificati ilustratiile tot asa cum ati planifica materialul: orientati fotograful spre ceea ce este principal si ganditi-va cu el la detaliile necesare. (De exemplu daca aveti de gand sa scrieti despre o sarbatoare pentru copii, atunci in cadru trebuie sa fie, in primul rand, copiii, in al doilea rand, probabil, parintii lor, dar in nici un caz sefii locali, care vor deschide sarbatoarea aceasta. Sau, daca in material va fi vorba despre o invatatoare care lucreaza serile la un strip-tease show, atunci, probabil, va fi interesant sa obtineti un cadru de la show si unul de la lectia pe care o face invatatoarea aceasta). La etapa data jurnalistul-fotograf, reporterul si redactorul trebuie sa lucreze impreuna, asa cum lucreaza reporterul si operatorul la televiziune: sirul vizual trebuie sa completeze, sa concretizeze si/sau sa interpreteze textul, sa lucreze asupra obiectivului care este unic pentru tot pachetul informativ.

J Aici si mai departe, unde vom vorbi despre planificarea cadrelor documentare, trebuie sa mentionam ca aceasta este posibil doar pana la un anumit nivel si nu trebuie sa se ajunga pana la absurditate. Desigur, fotografului, in aceeasi masura ca si reporterului, are nevoie sa actioneze liber si sa ia hotarari in dependenta de imprejurari.

q Consultati dizatnerul. Care sunt proportiile de dorit ale fotografiei? Va fi ea orizontala sau verticala? Va fi nevoie de un cadru care va fi un portret sau va fi nevoie de un plan general? Exista oare anumite doleante legate de caracteristicile tehnice ale fotografiei (contrastul, sursa de lumina, gradul de granulozitate, culoarea etc.)? De cate imagini de asa fel va fi nevoie? Dizainerul vede pagina in intregime si e capabil sa spuna din timp de ce aproximativ are nevoie. O discutie preventiva il va ajuta pe dizainer sa efectueze un pachet informativ mai aproape de perfectiune, dar pe fotograf - sa distribuie mai rational eforturile sale.

J Daca planificati un cadru, aceasta nu inseamna ca fotograful trebuie sa faca si sa prezinte doar o fotografie. Oricum trebuie sa fie o cantitate suficienta de ilustratii dintre care se poate alege cea mai reusita.

II. Daca pregatirea fotografiilor documentare e imposibila sau nu e rationala

Fotografia documentara - e primul lucru si principalul despre la care trebuie sa va ganditi atunci cand este vorba de un ziar informativ, insa exista cazuri, cand se poate si chiar e mai rational sa se planifice alte feluri de ilustratii (grafica informativa, foto de efect, fotografie manipulata si colaj, desen):

a      Se stie din timp ca din diferite motive fotograful nu va avea acces suficient la eveniment, sau e prea mare riscul ca fotografia nu va fi reusita

a      Obiectul publicatiei este o problema abstracta.

a Obiectul publicatiei este atitudinea fata de eveniment sau problema.

a      Daca pregatiti un interviu informativ si ceea ce conteaza este informatia si nu faptul ca ea e prezentata de o anumita persoana,

a      Daca se planifica un material de la o conferinta de presa.

[J0 in ultimele doua cazuri e foarte important sa intelegem ce ilustram. Daca ilustram materialul in care Ivan Ivanovici Sidorov povesteste, de ce in anul curent in oras vor fi probleme cu varza, atunci obiectul publicatiei reprezinta deficitul de varza, nu Ivan Ivanovici. Prin urmare si in ilustratia principala trebuie sa fie nu domnul Sidorov, dar ceva ce are legatura cu problema in cauza. La fel si cand e vorba de conferinta de presa. Daca scopul principal al conferintei de presa este de a povesti despre probleme sau pur si simplu de a comunica o informatie, atunci anume aceasta trebuie sa fie ilustrat si nu trebuie sa se amplaseze aceleasi fotografii plictisitoare ale conducatorilor, in orice caz obiectul publicatiei nu trebuie sa fie diferit de obiectul ilustratiei.

Posibilitatile de ilustrare a diferitor materiale (reprezentatein ordinea prioritatii)

a Daca obiectul publicatiei este un eveniment

Primul lucru la care trebuie sa va ganditi este e o fotografie documentara

Grafica informativa ce reconstituie tabloul evenimentului (schemele accidentului, imagini de la locul crimei, graficele, ce
reprezinta o cadere brusca a cotelor, s. a.)

Fotografia participantilor la evenimente.

Ilustratia grafica ce poate da macar o interpretare emotionala evenimentelor ce au loc, poate raspunde la intrebarea "dar ce importanta are acesta pentru mine in calitate de locuitor al orasului acesta?'

lj Daca obiectul publicatiei reprezinta o problema concreta

Daca exista posibilitatea de a reda consecintele concrete ale problemei, atunci trebuie sa se faca o fotografie documentara.
Trebuie sa se tina minte, ca in cadru, daca e posibil, trebuie sa fie oamenii. De altfel consecintele problemei implica si
consecinte pentru oameni.Grafica informativa (grafice, tabele, scheme, harti)

Fotografia de efect, colaj sau desen, material ce ofera o interpretare emotionala.

a Daca obiectul publicatiei reprezinta o problema abstracta ("o tema vesnica')

Foto de efect, colaj, desen

Grafica informativa (informatia statistica, ce e prezentata sub forma de grafic).

a Daca obiectul publicatiei este atitudinea fata de eveniment sau problema (comentarii, pareri)

Foto de efect, colaj, desen

Fotografia celor ale caror pareri sunt prezentate

a      Daca obiectul publicatiei reprezinta personalitatea personajului

i. Portretul eroului "in mediul lui'. (Nu e suficient doar sa vii si sa faci cateva fotografii ale persoanei. Trebuie ca fotograful sa petreaca un anumit timp impreuna cu eroul).

a Daca obiect al publicatiei reprezinta un fapt separat

Grafica informativa (scheme, harti, grafice, s. a.)

Fotografia de efect, colaj, desen

Daca ati hotarat sa pregatiti o fotografie de efect/ colaj sau desen, inainte de a trece la cautarea ideii trebuie sa raspundeti la urmatoarele intrebari:

-Care e mesajul catre cititor? Ce inseamna aceasta pentru cititor (intr-o propozitie)? Ce vreti sa-i comunicati, sa-i spuneti? -Ce gand (senzatie) trebuie sa provocati cititorului? -Este oare cazul sa fiti ironici?

-Pe care categorie de cititori ii priveste problema? Cine trebuie sa fie in ilustratie?

Cand ideea e gata:

Este oare posibilitatea de a face fotografie de efect? De ce va fi nevoie pentru aceasta?

Daca e necesar colajul, atunci de ce elemente e nevoie? Cine le va efectua, cum si in ce termen?

-Este oare real sa se realizeze ideea cu posibilitatile existente si cu tehnica disponibila? -Faceti o schita.

III. Cine trebuie sa fie in ilustratii?

Q      Nu fiti entuziasmati de fotografiile sefilor si ale stelelor. Publicul tinta trebuie sa se regaseasca in ziar si sa citeasca despre sine, de aceea ilustratiile (nu numai fotografiile, dar si desenele) trebuie sa-i reprezinte mii intai de toate pe cititorii dumneavoastra.

a      Daca e posibil, in cadru intotdeauna trebuie sa fie oamenii.

Q      Analizati ilustratiile, care apar in ziarul dumneavoastra. Cine sunt personajele prezentate in ele? E aproape sigur ca acestia sunt barbatii de varsta medie. Aveti grija ca in ilustratii sa fie prezentate toate categoriile populatiei mai mult sau mai putin proportional locului pe care acea categorie o ocupa in auditoriul dat: femeile, batranii, adolescentii, minoritatile nationale etc.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 832
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved