Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Ce poate si ce nu poate exprima muzica

Muzica+ Font mai mare | - Font mai micCe poate si ce nu poate exprima muzica - V-ati intrebat de ce le place muzica oamenilor? De ce nu se multumesc numai cu minunatele carti, poezii, tablouri, arhitectura, sculpturi? de ce doresc sa cante, sa asculte sunetele pianului si ale viorii, sa scrie lucrari pentru orchestra? Nu este ea oare un lux gratuit, care poate fi de prisos? Iata, o serie de intrabari care isi cauta raspunsul.
          Muzica este tot atat de veche ca si graiul omenesc. Cat de veche? Nu putem spune decat ca sapaturile arheologice au scos la iveala instrumente muzicale, deci omul s-a indeletnicit cu muzica de cand se stie. Daca omul cauta si intretine muzica de atata timp, inseamna ca pentru ceva ii este necesara. Care ar fi raspunsul ?
          Este destul de simplu: muzica stie cel mai bine sa exprime sentimentele noastre, insa o face intr-un mod deosebit, propriu, inexplicabil prin cuvinte. Si, mai mult, muzica are darul de a imprieteni, de a apropia oamenii - si face acest lucru cel mai bine dintre toate artele.
         Sa zabovim asupra modului in care muzica exprima sentimentele noastre. In lume deosebim multe obiecte, pe care  le putem numi foarte exact prin cuvinte: masa, carte, tren, vioara, casa etc. Daca am dori sa denumim aceste obiecte prin muzica, ne-am afla intr-o situatie dificila. Muizca nu poate inlocui denumirile precise ale obiecteleor.
         Ce s-ar intampla daca am dori sa transpunem in muzica o poezie a lui Eminescu, de pilda ? Ne-am da seama ca nu se poate. Muzica nu are acea capacitate de a exprima idei precis formulate. Desigur, un compozitor poate sa ia o fraza sau mai multe dintr-o poezie, si sa le inscrie in titlul lucrarii sale apoi sa compuna muizca, care ar glorifica acea fraza.Cu toate acestea, din muzica respectiva, luata separat, nu am sti cat de exact suna acea idee.
          Mai departe. Ar putea muzica sa exprime frumusetea naturii si linistea din sufletul poetului? Acest lucru ar mai fi cat de cat posibil. Adica, nu am recunoaste cat de intansa este suprafata apelor, muzica insa poate exprima frumusetea reliefului, linistea, pacea. In sfarsit, am putea spune ca pe acestea, le exprima mai bine decat poezia. 'Muzica incepe acolo unde cuvantul devine neputincios'
          Daca am dori sa exprimam de pilda, prin cuvinte cat de mult iubim o anumita persoana, sau sa exprimam o mare bucurie sau o mare tristete se spune cel mai adesea ca in asemenea situatii cuvintele sunt mai putin expresive. Marile iubiri, tristetea groaza, delirul, frica bucuria, curajul, seriozitatea -  adica cuvintele  de mare incarcatura emotionala pot fi exprimate cel mai bine prin muzica. Poetului ii sunt necesare multe cuvinte si cu toate acestea sensibiltatea noastra nu le sesizeaza indeajuns sensul. De aici deducem ca muzica este in stare sa exprime cele mai subtile aspecte ale trairilor noastre. In aceasta consta puterea, forta ei.
          Muzica ii imprieteneste, ii apropie pe oameni. Copilul mic, neintelegand nici un cuvant, isi da seama ca mamica il iubeste, cand ii fredoneaza un cantec placut. Toate acestea le stie si le exprima muzica. De aceea, ea este atat de necesara si o iubesc toti acei care nu sunt brutali si au o sensibilitate aparte si proaspata.
          Se mai intampla sa auzim anumite persoane spunand ca nu au nevoie de muzica, ca nu foloseste la nimic. Se prea poate insa ca sensibilitatea acestora sa nu fie dezvoltata, sau ramasa in urma. Lor le ajung doar cuvintele. Daca muzica nu le este necesara, aceasta nu inseamna ca nu ar fi utila celorlalti. Din contra pentru toti ceilalti ea este utila, le foloseste, le face placere, le procura o mare bucurie. Muzica, dupa cum spuneam, poate exprima multe bucurii - dar nu toti oamenii cunosc acest lucru. Este necesar sa stii sa citesti, sa asculti , sa urmaresti toate schimbarile, sa te cufunzi in limbajul ei. Desigur nu vei reusi de prima data. Nu vei reusi imediat. Dar cu cat mai dezvoltat si mai sensibil va fi interiorul fiecaruia din noi cu atat mai mult vom intelege muizca. Giuseppe Verdi ne recomanda sa deschidem larg portile sufletului daca dorim sa ascultam glasul muzicii.
          Cine traieste mult prea simplu si cine nu cunoaste viata sa interioara, aceluia ii ajunge pana la moarte muzica de fanfara, de exemplu. Nu va ajunge niciodata sa cunoasca mai mult. Altuia ii ajunge doar muzica de dans. Se limiteaza doar la o singura latura a muzicii.  Omul care isi traieste viata intr-o  atmosfera frumoasa si bogata il recunoastem dupa interesul larg pe care il afiseaza cu orice prilej. Deoarece, el stie sa asculte cel mai bine felurite domenii ale muzicii si stie sa iubeasca muzica adevarata cu adevarat.          Muzica stie intr-adevar multe si spune lucruri deosebit de interesante - dar le afla numai acela care este dispus sa o asculte cu multa tandrete si sensibilitate.
          Sa ne lasam, asadar, sufletul, mintea si inima purtate pe aripile muzicii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1145
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved