Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Prezinta relatia dintre instantele comunicarii narative (“autor”, “narator”, “personaje”, “cititor”) intr-o povestire studiata

Literatura romana

+ Font mai mare | - Font mai micPrezinta relatia dintre instantele comunicarii narative (“autor”, “narator”, “personaje”, “cititor”) intr-o povestire studiata.

Povestirea este o specie a genului epic relatand faptele din punctul de vedere al unui narator care este martor sau participant la evenimentul povestit. Din acest motiv naratorul dintr-o povestire este implicat personal.
Povestirea se limiteaza la relatarea unui singur fapt, interesul concentrandu-se mai mult asupra situatiei si mai putin asupra personajului.

Timpul faptelor relatate este situat in trecut.

Pentru ca prezinta o intamplare in care a fost implicat prin actiune sau ca martor, naratorul are cu cititorul o relatie directa si mai stransa decat in alte specii. Aceasta relatie se realizeaza prin oralitate si prin crearea unei atmosfere de suspans. Oralitatea rezulta din limbajul popular, folosirea dialogului, a exclamatiilor, a adresarii directe catre cititor, prin folosirea persoanelor I si a II-a etc.

“Iapa lui voda” din ciclul sadovenian “Hanu Ancutei” este o povestire anecdotico-satirica. Relatia dintre autor si cititor se stabileste din primele randuri. Aici Mihail Sadoveanu, autorul, isi asuma rolul de narator martor-confident, povestind intamplari auzite: “Intr-o toamna aurie am auzit foarte multe povesti la Hanul Ancutei”. Aceeasi instanta narativa ii prezinta pe musteriii hanului: “Dumnealui Ionita comisul avea o punga destul de grea in chimir”.Persoanele aflate la han nu il reprezinta pe autor (deci pe cel care are paternitatea operei), ci pe cei noua drumeti. Totusi, comisul Ionita se reprezinta pe sine in prima istorisire (“Iapa lui Voda”), iar apoi il reprezinta pe autor prin aprecierile asupra intamplarilor ascultate si asupra povestitorilor (“…istorisirea cuviosiei sale parintelui Gherman mi-a zbarlit parul sub cusma”). El este, succesiv, un narator-erou si martor. Personajele din ciclul de povestiri “Hanu Ancutei”sunt, rand pe rand, episodice, secundare sau principale in functie de rolurile de ascultatori, povestitori sau protagonisti in actiunile prezentate.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4282
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site