Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Tulburarea de Personalitate Dependenta

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai micTulburarea de Personalitate Dependenta

(1) are dificultati in a lua decizii comune fara o cantitate excesiva de sfaturi si asigurari din partea altora

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca simtiti nevoia [Simtiti nevoia] sa primiti numeroase sfaturi sau incurajari din partea celorlalti inainte de a lua decizii de zi cu zi - cum ar fi cu ce sa va imbracati sau ce sa comandati la restaurant. Puteti sa-mi dati citeva exemple de situatiidecizionale in care ati avea nevoie de sfaturi sau incurajari din partea altora? (Acest lucru se intampla de cele mai multe ori?)

Comentariu: Indivizii cu Tulburare de Personalitate Dependenta au nevoie de altii care sa ia decizii in locul lor. Acest item se refera la inabilitatea de a lua hotarari de zi cu zi (de exemplu de a decide cu ce sa se imbrace dimineata, ce sa comande la restaurant), mai degraba decat la decizii de viata majore (daca se se casatoreasca, unde sa locuiasca), care sunt vizate de urmatorul item. Aceasta trasatura de personalitate trebuie diferentiata de indecizie (o caracteristica a Episodului Depresiv Major), situatie in care problema primara este mai degraba incapacitatea de a lua hotarari decat nevoia de a se baza pe ceilalti pentru ajutor in luarea deciziilor.

(2) necesita ca altii sa-si asume responsabilitatea pentru cele mai importante domenii ale vietii

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca depindeti [Depindeti] de ajutorul altora in domenii importante ale vietii dumneavoastra, cum ar fi aspectele financiare, ingrijirea copiilor sau locuinta. Dati-mi cateva exemple. (Este vorba de mai mult decat a primi sfaturi de la ceilalti?) (Acest lucru este valabil pentru MAJORITATEA domeniilor importante din viata dumneavoastra?)

Comentariu: Indivizii cu Tulburare de Personalitate Dependenta permit altora, si chiar ii incurajeaza, sa ia decizii de viata importante in locul lor. Acestea vizeaza alegerea prietenilor, a scolii, a carierei, a locului de munca, a sotului/sotiei, a locuintei si asa mai departe. Solicitarea sfaturilor privind astfel de decizii este normala si nu constituie in sine o dovada concludenta pentru a cota criteriul cu "3", fiind nevoie ca persoana sa delege in mod clar decizia altora. Va recomandam sa fiti deosebit de atent/a atunci cand puneti aceasta intrebare adlescentilor sau adultilor tineri, luand in calcul dependenta normala la aceasta varsta de parinti sau persoanele care tin locul parintilor. De asemenea, luati in calcul normele culturale (casatorii aranjate) in cotarea acestui item.

(3) are dificultati in a-si exprima dezacordul fata de altii din cauza fricii de a nu pierde suportul sau aprobarea (Nota: Nu implicati frica reala de retributie)

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca vi se pare greu [Vi se pare greu] sa va exprimati dezacordul fata de ceilalti, chiar daca sunteti de parere ca ei gresesc. Dati-mi cateva exemple de situatii cand v-a fost greu sa va exprimati dezacordul. Ce v-a fost teama ca se va intampla daca va exprimati dezacordul?

Comentariu: Pasivitatea si supunerea sunt adesea caracteristici ale Tulburarii de Personalitate Dependenta; acestea se pot manifesta prin incercarea de a fi excesiv de agreabil, cu scopul de a fi placut. Pentru a justifica o evaluare de "3", acest comportament nu trebuie sa se limiteze la interactiunile cu persoane cu rang sau statut superior (sefi sau profesori).

(4) are dificultati in a initia proiecte sau a face ceva singur/a (din cauza lipsei de incredere in judecata

sau capacitatile sale, mai degraba decat din cauza lipsei de motivatie sau energie).

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca va este greu [Va este greu] sa incepeti sau sa desfasurati anumite sarcini daca nu este nimeni sa va ajute. Dati-mi cateva exemple. Din ce cauza? (Pentru ca nu sunteti sigur/a ca puteti sa le faceti bine?)

Comentariu: Datorita dependentei excesive de ajutorul sau sprijinul altora, persoanele cu Tulburare de Personalitate Dependenta evita sa lucreze pe cont propriu sau sa ia initiativa in demararea unor sarcini sau proiecte. Dovezile care sustin un raspuns pozitiv trebuie restranse la sarcini care in mod normal pot fi desfasurate fara ajutor din partea altora. Asigurati-va ca dependenta excesiva de altii nu se limiteaza la perioadele de depresie.(5) merge foarte departe spre a obtine solicitudine si suport de la altii, pana la punctul de a se oferi voluntar sa faca lucruri care sunt neplacute.

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca v-ati oferit frecvent [V-ati oferit frecvent] sa faceti diverse lucruri neplacute. Dati-mi cateva exemple de astfel de lucruri? Din ce cauza?

Comentariu: Persoanele cu Tulburare de Personalitate Dependenta isi subordoneaza de obicei propriile nevoi nevoilor altor persoane, astfel incat ceilalti sa le placa. Acest comportament poate fi atat de accentuat incat subiectul se poate chiar oferi voluntar sa faca lucruri neplacute sau umilitoare - de exemplu sa curete toaletele sau sa se trezeasca cu noaptea in cap ca sa cumpere bilete la concert.

(6) se simte incomodat/a sau lipsit/a de ajutor cand ramane singur/a, din cauza fricii exagerate de a nu fi in stare sa aiba grija de sine

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca de obicei va este neplacut [De obicei va este neplacut] sa stati de unul/a singur/a. Din ce cauza? (Pentru ca aveti nevoie de cineva care sa aiba grija de dumneavoastra?)

Comentariu: In cazurile severe de Tulburare de Personalitate Dependenta, dependenta de altii este atat de accentuata incat persoana experientiaza distres daca ramane singura chiar si cateva ore si, prin urmare, face tot posibilul sa evite acest lucru. Atunci cand ramane totusi singura, da telefoane repetate persoanelor semnificative. Nu uitati faptul ca subiectii cu Tulburare de Personalitate Borderline pot experientia la randul lor distres cand raman singuri. Diferenta consta in faptul ca in cazul Tulburarii de Personalitate Dependenta temerea cea mai mare este legata de lipsa abilitatilor de a avea grija de propria persoana, in timp ce in Tulburarea de Personalitate Borderline teama este legata de faptul ca persoana se va "dezintegra" daca ramane singura.

(7) cauta urgent alta relatie drept sursa de supervizare si suport cand o relatie apropiata se termina

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca atunci [Atunci] cand o relatie apropiata ia sfarsit, simtiti imediat nevoia sa gasiti pe altcineva care sa aiba grija de dumneavoastra? Vorbiti-mi despre asta. (Acesta este felul dumneavoastra obisnuit de a reactiona la terminarea unei relatii apropiate)?

Comentariu: Cu toate ca majoritatea oamenilor este afectata atunci cand o relatie apropiata ia sfarsit, indivizii cu Tulburare de Personalitate Dependenta se simt coplesiti de pierdere si deseori cauta imediat un inlocuitor pentru persoana pierduta. Se poate intampla sa se ataseze repede si nediscriminativ de o alta persoana deoarece se simt incapabili sa aiba grija de ei insisi. (Inabilitatea de functionare datorata Tulburarii Depresive Majore generata de o despartire sau deteriorarea functionala din perioadele de doliu nu trebuie luate in calcul ca dovezi pentru cotarea cu "3" a acestui item.)

(8) este preocupat/a in mod exagerat de frica de a nu fi lasat/a sa aiba grija de sine

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca va faceti [Va faceti] numeroase griji in legatura cu posibilitatea de a trebui sa va purtati singur/a de grija. Va ingrijorati frecvent in legatura cu acst lucru? Aveti perioade in care va faceti in permanenta griji din aceasta cauza?

Comentariu: Persoanele cu Tulburare de Personalitate Dependenta sunt frecvent preocupate de posibilitatea de a fi abandonate din cauza sentimentului ca nu se pot descurca singure, chiar si atunci cand nu exista un pericol real de abandon. Acest item nu se coteaza cu "3" daca dovezile se limiteaza la situatii particulare cum ar fi moartea iminenta a unei persoane dragi sau daca teama de abandon este realista (o persoana in varsta fara familie sau prieteni sau o persoana cu un handicap fizic debilitant).

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1094
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved