Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


DROGURILE SI NAIVITATEA – TARAMUL UNEI ILUZII

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micDROGURILE SI NAIVITATEA – TARAMUL UNEI ILUZII

Aproape zilnic aflam din mass-media stiri privind drogurile si despre cum fiinte umane ajung sa fie tratate ca o marfa. De cele mai multe ori le inregistram pasiv, prea putini dintre noi gandindu-ne la consecinte. O astfel de atitudine, poate avea pe termen lung si mediu consecinte din cele mai grave asupra populatiei.
Avand in vedere ca fenomenul ii afecteaza in special pe tineri, se naste o intrebare: Oare cat de amplu trebuie sa fie fenomenul pentru a fi luat in seama?

Una din cele mai grave consecinte a consumului de droguri este instalarea dependentei. Dar oare ce este drogul? In categoria drogurilor se inscriu urmatoarele substante: *halucinogene si delirogene: canabis (marihuana sau hasis), unele specii de ciuperci, matraguna, L.S.D., ecstasy, ice.

*stimulante: produse pe baza de cofeina: cafea, ceai,coca-cola, nicotina, antidepresive, medicamente ce contin amfetamina, cocaina cu derivatul crack.

*sedative: tranchilizante, somnifere, alcool, metadona, derivati ai opiumului: morfina, heroina, codeina, solventi.

Un loc aparte il ocupa alcoolul pentru ca face parte din traditia si cultura umana de a consuma alcool la diverse ocazii festive. Un alt aspect este legat de faptul ca este accesibil ca pret. Paradoxul este ca el este recomandat si ca medicament, insa trebuie respectata doza.

Daca problema tinerilor este astazi foamea de afectiune, dificultatea de a comunica, lipsa de modele cu care sa se identifice, ce putem noi face?

Ii putem ajuta:

Sa cunoasca miturile si adevarurile despre droguri.

Sa invete sa se accepte asa cum sunt.

Sa invete sa faca schimb de informatii, sa-si exprime parerile, sa puna intrebari.

Sa stabilim o relatie de incredere.

Sa reflectam asupra opiniilor personale privind drogurile.

Sa ascultam, nu sa moralizam.

Cea mai buna cale de lupta cu drogurile o reprezinta de fapt prevenirea acestui fenomen. Si acest lucru se poate face simplu si anume cautand sa combatem problemele tinerilor. Se constata astazi un fenomen ingrijorator de lipsa de comunicare intre adolescenti si parinti, datorat timpului prea mare acordat vizionarii de programe TV, respectiv navigarii pe internet. Individul pierde astfel contactul cu realitatea si isi creaza o lume a lui. In momentul in care parintele intervine in lumea lui, acesta va reactiona violent. Pe de alta parte, si parintele greseste, pentru ca mereu nu are suficient timp sa se ocupe de problemele copilului. Relatiile lor rezumandu-se de multe ori doar la partea financiara. Avand in vedere acest lucru, scoala ar trebui sa se implice mai mult in aceasta problema si nu sa aplice ca si pana acum o politica a strutului

Este de salutat in acest sens initiativa M.E.C. de a introduce in scoli incepand

cu anul scolar 2003-2004, a disciplinei Educatie pentru sanatate

Trebuie de retinut pana atunci urmatoarele informatii: In consumul de droguri, efectele placute includ relaxarea, alinarea durerilor, stari de euforie, invingerea oboselii, stimulare intelectuala si fizica pe timp scurt.

Din pacate insa, drogurile au efecte secundare grave si anume afecteaza sistemul imunitar, iar cele injectabile se asociaza de obicei cu infectii (cea mai grava fiind SIDA).

Cateva adevaruri despre droguri:

*drogul nu rezolva problemele deoarece efectele lui dureaza putin timp

*drogul nu te face sa fii liber, consumandu-l devii dependent

*drogul devine foarte repede o obisnuinta

*drogul te izoleaza, devenind dependent nu te mai gandesti decat cum sa faci rost de urmatoarea doza*drogatul poate deveni un hot

*nu exista droguri usoare

*medicamentele sunt facute pentru a vindeca nu pentru a droga

*folosirea ocazionala este daunatoare

*drogul afecteaza vointa si autocontrolul

*abuzul de droguri nu-l priveste doar pe cel care-l consuma

‘’ Pericolul cel mai mare este posibilitatea crearii unei desprinderi de realitate chiar in momentul in care adolescentii au nevoie sa ramana in contact direct cu lumea exterioara pentru a-si putea constitui personalitatea.’’

CURTET 1983

‘’ Spunem ca aceasta substanta nu determina nici un rau fizic. Asta e adevarat, cel putin pana in prezent. Pentru ca eu nu stiu pana in e punct putem spune ca un om care nu ar fae decat sa viseze si ar fi incapabil e actiune s-ar putea deplasa usor chiar daca toate membrele sale ar fi in stare buna. Dar vointa este atacata si ea este organul cel mai pretios.’’

BAUDELAIRE 1851

Dupa cum am amintit mai sus, televizorul are un mare impact asupra tinerilor. Ei se lasa atrasi de mirajul vedetelor de varsta lor de faima si banii acestora. Insa acestea vin in contradictie la majoritatea, cu statutul lor social.

Disparitia uniformei care conferea o oarecare egalitate intre elevi si inlocuirea acesteia cu tinute extravagante la unii, a dus la aparitia unui complex de inferioritate accentuat si de faptul ca valori precum inteligenta, vointa, consecventa au fost inlocuite cu aparenta, superficialitatea, teribilismul.

Accentul pus astfel pe imagine, si nevoia de a se integra intr-un grup a adolescentilor, ii imping sa caute cu orice pret atingerea scopului.

De aici si pana la a deveni tinte usoare pentru comerciantii de carne vie, nu este decat un pas.

Cu nerabdarea specifica varstei, ei doresc ca visurile lor sa se indeplineasca cat mai repede. Astfel ca, mirajul unui succes imediat ii fac sa cada in plasa unor persoane care le promit o cale facila de a da lovitura . Nu trebuie uitata aici influenta anturajului, cu indemnuri de genul: ‘’hai ca va fi bine’’ , ‘’doar tie nu-ti comanda parintii tai’’, ‘’ce esti fricos’’, si multe altele. Racolarea se poate face de cele mai multe ori usor: in baruri, discoteci, profitand de faptul ca victimele au consumat alcool. Mai rar se intampla ca racolarea sa se faca cu violenta pentru ca aceasta ar atrage atentia. Perfectarea targului pentru ca victima sa fie definitiv convinsa se face de multe ori cu ajutorul unor mici cadouri.

Odata insa intrata in posesia stapanului , victima realizeaza ca realitatea este cu totul alta si ca intre ea si un sclav nu este mare diferenta. Acest lucru este dovedit de marturiile prezentate la televizor cand de cele mai multe ori regretele sunt tardive. Din acestea reiese ca victimele au fost torturate si obligate sa se prostitueze.

Groaza este accentuata de faptul ca-si dau seama ca nu vor putea scapa din aceasta situatie.

Din nefericire pentru unele din victime este prea tarziu fie ca au devenit intre timp toxicomani, fie ca au contactat boli incurabile. Dar exista si cazuri in care politia intervine la timp si anihileaza retelele de traficanti.

Deoarece situatia economico-sociala din tara noastra nu s-a imbunatatit in ultimii ani, mirajul unui loc de munca in strainatate bine platit nu a facut decat sa amplifice traficul de fiinte umane.

In acest context un rol important ii revine din nou scolii, care la orele de dirigentie trebuie sa incerce sa cultive respectul de sine, ca o alternativa la impactul mass-media. Temele potrivite ar fi: alegerea valorilor, atomul social, cum iei o decizie, sa stii sa spui nu.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1535
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site