Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Razboi terorismului

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micRazboi terorismului


Valul de atacuri teroriste ce a zguduit lumea in ultimii ani a starnit indignarea opiniei publice internationale. Lideri marcanti si politicieni din intreaga lume au condamnat actiunile barbare, soldate cu moartea a zeci de oameni si ranirea altor cateva sute.La conferinta de presa de la Londra, din 20 noiembrie 2003, presedintete Americii si primul ministru englez s-au aratat mai hotarati ca oricand sa lupte impotriva terorismului international, oriunde este nevoie, pentru eradicarea lui.[1].

Inca o data afirmam ca, in confruntarea cu aceasta amenintare, nu exista cale de intoarcere, compromis sau ezitare, declara Tony Blair, adaugand: Vom raspunde la teroare cu o si mai mare sete de a invinge teroarea, iar la discordie, cu toleranta si libertate.

Concluzia apartinea presedintelui G.W. Bush: Teroristii vor sa intimideze si sa demoralizeze natiunile libere, dar nu vor avea succes.

Este, poate, destul de greu de inteles care sunt pornirile unui atac terorist. De ce sa vrei sa omori? De ce sa vrei sa distrugi ceea ce omenirea a creat? De ce sa vrei sa distrugi o civilizatie, o lume, poate chiat intreaga planeta? Iata intrebari pe care, dupa septembrie 2001, si le pun tot mai des analistii politici, medicii psihiatri, psihologii si - de ce nu? chiar simplii oameni care nu pot sa inteleaga care sunt adevaratele porniri ale tuturor actelor de terorism la care asista, neputinciosi. Se pare ca ar fi vorba de actiunea unei gene inca destul de putin studiate, inca destul de putin cunoscute, asa numita gena a agresivitatii [2].


11 septembrie, 2001 zi de doliu international

Dupa cum toata lumea stie, pe 11 septembrie 2001, o mare nenorocire a lovit exact in mijlocul inimii Statelor Unite ale Americii. Oare, putea cineva sa prevada asa ceva?

Atunci, intr-o zi care a intrat in istoria moderna a Americii, s-a prabusit simbolul orasului New York; este vorba despre Turnurile Gemene care s-au prabusit, facand zeci de mii de victime. A fost daramat un simbol care trebuia maculat, in numele unui crez, invocat de o mana de fanatici si de cei interesati sa profite de gesturile lor sinucigase.

Pentru nemuritorii din turnurile devenite amintire, sensul libertatii n-a fost incrancenarea. Nici actul scelerat datorat unei minti bolnave. Stenogramele ultimelor convorbiri telefonice probeaza luciditatea victimelor. Dorinta lor de a trai si uimirea in fata impacabilei sorti. Apoi TACEREA. America si-a plans compatriotii. Si nu s-a resemnat. Acesta este adevaratul sens al Libertatii.

Cateva catrene de-ale lui Nostradamus, fac referire la Cel de-al treilea razboi sau la Multe nenorociri asupra Marelui Oras. Iata un exemplu al modului in care Nostradamus obisnuia sa ascunda ceea ce avea de spus in spatele unor cuvinte caudate:

Cand armele si documentele vor fi inchise intr-un peste,

Un barbat va iesi din el

Care va porni razboi. Flota sa va veni

De departe, de pe cealalta parte a marii,()

Acest prim vers poate fi interpretat ca semnificand faptul ca razboiul va incepe in acest secol, dat fiind faptul ca versul are un sens derivat: cand Marte si Mercur vor fi in conjunctie cu Pestii, barbatul isi va face aparitia.

O alta privire asupra celui de-al treilea razboi mondial Orientul va veni

Va traversa cerul, apa si zapada

Si va lovi lumea intreaga()

Acest catren inspaimantator are legatura cu cel precedent. Orientul ar putea insemna chiar fostul Imperiu Persan. Se admite faptul ca atunci cand Nostradamus mentiona un loc numit Noul Oras, el vorbeste depre New York. In timpul sau, celelalte mari orase fusesera deja construite:

Va zgudui imprejurimile Noului Oras

Doua stanci se vor razboi pentru multa vreme

Apoi Arethusa va inrosi un nou fluviu

Comentatorii spun ca numele Arethusa, folosit de profeti, il desemneaza pe zeul razboiului, Ares, sau chiar Statele Unite ale Americii. Noul fluviu despre care ne vorbeste, ar putea insemna pur si simplu un fluviu de sange.

Oare chiar Michael Nostradamus a prevazut aceste fapte printr-un mod indirect?

Oare chiar acesta este una din premisele celui de-al treilea razboi mondial?

Ce putem face noi altceva decat sa stam si sa vedem ce ne va aduce viitorul

In acele zile, toata atentia s-a indreptat asupra presedintelui George W. Bush, care a declarat razboi terorismului.

Dar acest razboi este deosebit de greu, iese din tiparele obisnuite, cunoscute de istoria omenirii pana in present. Inamicul va fi difuz, dificil de identificat si localizat intr-un spatiu comun. Terorismul, notiunile de razboi si pace nu mai au sensul de pana acum. Razboiul va fi permanent, iar pacea va fi fierbinte. Terorismul tinde sa fie considerat un fenomen global. Raspunsul la acest nou fenomen - megaterorism, hiperterorism, terorism strategic - va conta si in restructurarea relatiilor geropolitice si geostrategice.[3]

Motivarea de baza a terorismului este castigarea recunoasterii internationale si captarea atentiei opiniei publice[4]. Expertii iau in calcul un inamic supranational, unul fara frontiere, cu o dispersare globala a fortelor, a locurilor de antrenament si a centrelor de finantare.Cheia actiunii eficiente in lupta impotriva teroristilor este responsabilizarea statelor democratice, intarirea instrumentelor institutionale ale acestora, de aplicare si impunere a legii, concomitent cu antrenarea lor in cooperarea internationala, pe toate coordonatele actiuniii, de prevenire si combatere a terorismului politice, economice, sociale si militare.

De nenumarate ori, seful statului roman a tinut sa remarce ca proba solidaritatii o constituie intarirea legaturilor transatlantice, stabilitatea lumii fiind, in egala masura, bazata si pe predictibilitatea relatiilor Statelor Unite ale Americii cu Uniunea Europeana, Rusia, China si Japonia.


De ce Turcia?

In numai o saptamana, Turcia a fost scena mai multor atacuri cu bomba, ceea ce i-a determinat pe unii analisti sa afirme ca aceasta tara a devenit un nou camp de lupta in razboiul antiterorist.. Singura tara musulmana care face parte din NATO, inca din 1952, si aspira la statut de membra a Uniunii Europene, Turcia dezvolta spiritul economic si politic European, desi majaritatea teritoriului sau este situat in Asia Mica.

Balanta spre actualul terorism a fost inclinata odata cu inceperea razboiului din Irak: inainte, amenintarea era mai mult sau mai putin teoretica; in prezent, violenta a crescut mai ales in sud estul Turciei, unde populatia majoritara este de origine kurda. Majoritatea populatiei s-a opus interventiei America in Irak, iar guvernul turc nu a permis folosirea teritoriului tarii in acest scop. [5]

In plus, pentru a nu intarata opozitia interna si nici minoritatea kurda din Irak, oficialitatile turcesti si-au retras oferta lansata initial, privind participarea cu trupe la stabilizarea situatiei dupa caderea regimului lui Saddam Hussein. Principala temere era legata de posibilitatea reizbucnirii miscarii separatiste kurde.

Potrivit declaratiilor oficialitatilor turcesti, in saptamana premergatoare atacurilor teroriste, au fost arestati rebeli de origine kurda, care aveau asupra lor explozibili si panuri ale unor posturi de politie. Cu toate acestea, la 15 noiembrie, la doua sinagogi din Istanbul, au avut loc atentate cu bomba, soldate cu 25 de morti si 300 de raniti. La doar cinci zile, la consulatul britanic si la birourile Bancii britanice HSBC, ambele situate pe malul european al Bosforului, au izbucnit alte explozii sangeroase, in care si-au pierdut viata consulul britanic impreuna cu alte 26 de victime si au fost ranite peste 450 de personae. Atacul a fost revendicat de gruparea Al Qaeda si de Frontul Islamic al Combatantilor din Marele Orient (IBDA) o retea turca, inarmata, al carei lider este condamnat la inchisoare pe viata.


Secretarul general al NATO, lordul Robertson sublinia: Alianta Nord Atlantica si restul comunitatii internationale, vor actiona umar la umar pentru combaterea terorismului, o amenintare acre ne vizeaza pe toti, indifferent de religie, cultura sau nationalitate. Ultimile evenimente nu au facut altceva decat sa intareasca solidaritatea noastra.

Aceste cuvinte sunt mai mult decat o concluzie, mai mult decat un indemn la unitate deplina in lupta internationala impotriva terorismului.

[1] Ziarul Observatorul militar nr. 47 (26.11.2003)

[2] Comportamentul agresiv a fost studiat indelung de multe persoane, care au incercat sa gaseasca cauzele si chiar sa previna diferitele stari care cauzeaza aceste stari de agresivitate.

Conform definitiei din dictionar, agresivitatea este un comportament destructivsi violent orientat spre persoane, obicte sau spre sine. Exista si o agresivitate calma, nonviolenta dar intotdeauna agresivitatea semnifica atac, ofensiva, ostilitate, punere in primejdie sau chiar distrugere a obiectului ei. Agresivitatea se gaseste si la animale dar acestea o fac sub imperiul nevoii de hrana, nu ca omul care o face din tendinta competitiva.

Agresivitatii i-a fost acordata o origine ereditara sau instinctiva, dar aceasta teza a fost contrazisa, observandu-se atat la animale cat si la om ca agresivitatea este un rezultat al invatarii, al modelarii comportamentului in functie de mediul de dezvoltare. Dar, unii cercetatori au descoperit o asa zisa gena a agresivitatii, care se transmite de la tata. Mediul de dezvoltare isi pune si acesta o amprenta serioasa asupra comporatmentului.

Oamenii pot fii agresivi din mai multe motive:

● dorinta de a fi cel mai tare;

● agresivitatea fata de lucrurile care nu le sunt pe plac si agresivitatea colectiva;

● agresivitatea datorata frustarilor;

● agresivitatea legata de bautura sau consum de droguri etc.

Acest fenomen numit agresivitate poate duce la o serie de acte impotriva umanitatii, mergand de la batai, vatamari corporale foarte grave si chiar pana la crime si acte de terorism.

[3] General-locotenent Gh. Rotaru, seful Directiei Generale de Informatii a Apararii

[4] Andrew Nichols Pratt, colonel, professor la Centrul European pentru Studii de Securitate George C. Marshall.

[5] Cuvintele apartin scriitorului turc Rifat Bali, citat de cotidianul The New York Times.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 378
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved