Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (B.E.R.D.)

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (B.E.R.D.)

B.E.R.D. a fost infiintata cu scopul de a contribui la progresul si reconstructia economica a tarilor din Europa centrala si de est. Pentru a favoriza tranzitia economiilor acestor tari la economia de piata si pentru a incuraja spiritul intreprinzator, Banca sprijina tarile membre beneficiare sa realizeze reforme privind lichidarea monopolurilor, descentralizarea si privatizarea. In acest sens, B.E.R.D. isi desfasoara activitatea urmarind respecatrea anumitor masuri:
C    promovarea, stabilirea, imbunatatirea si dezvoltarea activitatilor din sectorul productiv, concurential si privat, si in special a intreprinderilor mici si mijlocii, acest lucru realizandu-se prin intermediul investitorilor privati si a altor investitori interesati;

C    mobilizarea capitalurilor autohtone si straine;

C    acordarea de asistenta tehnica la elaborarea, finantarea si executarea proiectelor care sunt vizate de Banca;

C    stimularea si incurajarea pietei de capital;

C    favorizarea investitiilor productive atat in sectorul serviciilor si in cel financiar cat si in infrastructura, atunci cand aceasta se realizeaza din initiativa privata si a spiritului intreprinzator, sprijinind astfel imbunatatirea nivelului de trai, a conditiilor de munca, crearea unui mediu concurential si cresterea productivitatii;

C    promovarea unor activitati care sa conduca la o dezvoltare durabila a mediului.

Orice tara care beneficiaza de sprijinul B.E.R.D. ii poate solicita acesteia din urma accesul la resursele sale in scopuri limitate si pe o perioada de trei ani. In aceasta perioada, Banca acorda asistenta tehnica tarii si a intreprinderilor aflate pe teritoriul acesteia, in scopul finantarii sectorului privat, a facilitarii trecerii intreprinderilor de stat in proprietatea si sub controlul privat, precum si sprijinirea intreprinderilor care functioneaza in conditii de concurenta. Astfel, valoarea asistentei acordata de Banca nu poate depasi suma totala a varsamintelor efectuate in numerar si sub forma biletelor la ordin emise in contul actiunilor sale. La sfarsitul acestei perioade, consiliul guvernatorilor stabileste si autorizeaza accesul la resursele Bancii peste limitele aratate mai sus.

Pentru a-si indeplini obiectivele, B.E.R.D. utilizeaza mai multe modalitati, dupa cum urmeaza:

fie acorda imprumuturi intreprinderilor private, intreprinderilor de stat care functioneaza in conditii de concurenta si se pregatesc sa actioneze dupa regulile economiei de piata sau a intreprinderilor de stat care doresc sa treaca sub control privat, fie participa la cofinantarea acestor intreprinderi prin imprumuturi acordate impreuna cu alte institutii, banci comerciale sau alte surse de finantare interesate urmarind facilitarea participarii capitalurilor private sau straine in aceste intreprinderi;

preia participatii in intreprinderi private sau de stat care functioneaza in conditii de concurenta, atunci cand alte mijloace de finantare nu sunt adecvate;

faciliteaza accesul pe piata capitalurilor autohtone sau internationale a intreprinderilor private sau de stat atunci cand nu se pot obtine alte surse de finantare avantajoase, oferind garantii si asistenta tehnica;acorda sau participa la acordarea de imprumuturi si asistenta tehnica in programe menite sa conduca la dezvoltarea infrastructurii, la protectia mediului.

Banca, inca de la infiintare, a stabilit un numar limitat de participatii si de garantii acordate. Totodata, s-a hotarat ca participarea la capitalul social al unor intreprinderi nu implica obtinerea controlului asupra acestora si nici nu isi va asuma vreo responsabilitate directa in gestiunea intreprinderilor in care a investit, cu exceptia situatiilor in care acest lucru este mentionat. Banca nu acorda garantii la creditele de export si nu efectueaza operatiuni de asigurare.

Activitatea B.E.R.D. se bazeaza pe respectarea unor principii care conduc la o gestiune eficienta. Astfel, operatiile bancii asigura finantarea proiectelor si acordarea de asistenta tehnica. B.E.R.D. nu finanteaza nicio intreprindere care se afla pe teritoriul unei tari membre, daca aceasta se opune si nici nu permite ca o tara membra sa beneficieze de resurse considerabil mai mari fata de celelalte state membre. Gama proiectelor finantate de banca este foarte variata si nu se accepta proiecte care pot obtine surse de finantare din alta parte in conditii avantajoase. Banca incearca sa isi reconstituie resursele in conditii satisfacatoare si atunci cand gaseste momentul prielnic, cedeaza propriile investitii unor investitori privati. Investitiile finantate de B.E.R.D. sunt in intreprinderi individuale, tinandu-se cont de nevoile acestora, de riscurile pe care si le asuma si de conditiile pe care un investitor privat le obtine in finantari asemanatoare. In mod normal, la acordarea unui imprumut, banca nu impune nicio restrictie referitoare la achizitionarea de bunuri si servicii din orice tara dar imprumuturile si alte operatiuni ale sale sunt acordate sub forma organizarii unei licitatii internationale. Indiferent ca acorda imprumuturi, le garanteaza sau participa la ele, respectiv contribuie la capitalul unor intreprinderi, banca se asigura ca resursele sunt utilizate exclusiv pentru scopul pentru care au fost acordate in conditii eficiente.

La imprumuturile pe care le acorda lau la care participa, B.E.R.D. percepe, pe langa dobanzi, si un anumit comision, iar la garantarea unui imprumut sau a vanzarii de titluri, incaseaza o cota pentru compensarea riscurilor pe care si le asuma.

La conducerea si administrarea B.E.R.D. se afla un consiliu al guvernatorilor, consiliul de administratie, presedintele, precum si unul sau mai multi vicepresedinti. Consiliul guvernatorilor este compus din guvernatori si supleanti, cate unul din fiecare tara membra, care detine de drept toate puterile bancii. La toate reuniunile consiliului guvernatorilor, deciziile se iau numai daca sunt prezenti cel putin doua treimi din numarul guvernatorilor, cu conditia ca acestia sa reprezinte cel putin doua treimi din numarul total al voturilor atribuite membrilor Bancii. Consiliul de administratie este format din 23 de membri: 11 dintre ei reprezinta tarile membre ale Uniunii Europene, Uniunea Europeana si Banca Internationala de Investitii; 4 guvernatori reprezinta tarile din Europa Centrala si de Est; 4 sunt reprezentantii altor tari europene si alti 4 reprezinta statele neeuropene. Presedintele conduce activitatea curenta a Bancii sub indrumarea consiliului de administratie. In exercitarea functiilor ocupate de presedinte, vicepresedinte (vicepresedinti) si personalul B.E.R.D., acestia prezinta obligatii numai fata de Banca.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare va finanta integral, cu 30 de milioane de euro, inca doua proiecte urbanistice de modernizare a Brasovului, vizand repararea intregii retele de strazi din municipiu si dotarea RAT cu noi mijloace de transport in comun. Fiecare dintre aceste proiecte beneficiaza din partea B.E.R.D. de cate un credit de 15 milioane euro, cel acordat Primariei Brasov urmand a fi rambursat in 10 ani, cu o perioada de gratie de 3 ani, iar cel acordat RAT-ului in 9 ani, cu o perioada de gratie de 1 an. Creditele au fost acordate cu dobanzi dintre cele mai scazute, 1,7% plus dobanda LIBOR in cazul creditului dat municipalitatii si 2,1% plus dobanda LIBOR in cazul celui acordat RAT-ului.

Un fapt foarte important de mentionat este acela ca B.E.R.D. nu a cerut nici o garantie pentru creditarea regiei de transport in comun si a acceptat garantarea creditului dat primariei doar cu un procentaj din veniturile anuale proprii ale bugetului local, lucru care nu s-a mai intamplat pana acum in Romania.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 851
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site