Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Comunicarea financiar-bancara in mediul bancar

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Comunicarea financiar-bancara in mediul bancar

1 Banca – intre comunicare si profil de activitate
Este relativ simplu sa fie stabilit care este cea mai frumoasa femeie dintr-o comunitate ; sau care este cel mai bogat om care vine cu masina  sau elicopterul la o petrecere ; sau care este cea mai inalta cladire din cartiercum poate insa sti un individ care este cea mai puternica banca ? Sau cea mai buna pentru interesele sale, presupunand ca doreste un imprumut mare ? E adevarat ca poate trage unele concluzii daca priveste modul in care se prezinta si vorbesc angajatii, sau masinile parcate in fata bancii, ori, de ce nu, chiar sediul bancii. O cladire imprsionanta prin arhitehtonica si stil, mai inalta de doua ori decat majoritatea celorlalte cladiri din zona poate impresiona in mod placut pe potentialii clienti care asociaza imaginea ei exterioara cu serviciile pe care le-ar putea oferi. Este totusi o analiza superficiala. Multe companii financiar-bancare care au escrocat oamenii de bani aveau sedii reale la niste adrese de pe Wall Street sau in City-ul londonez, considerate din pacate garantii temeinice de catre unele dintre victime. Atunci cand banii sunt in joc, imaginea nu e totul.

Cele mai importante informatii primare prin care banca comunica realitatea despre potentialul sau pe o piata sunt :

 • Activele bancare ;
 • Capitalizarea bursiera (daca banca este listata la bursa) ;
 • Numele corporatiei financiar-bancare la nivel mondial care este actionarul majoritar al bancii, sau pur si simplu, din care aceasta face parte ;
 • Numarul de agentii ;
 • Numarul de ATM-uri ;
 • Numarul de clienti individuali ;
 • Numarul de clienti corporativi ;
 • Numarul de carduri emise ;
 • Rating.

Dupa ce i-a pasit pragul, potentialul client trebuie sa tina seama, desigur, efectiv de ceea ce ii comunica informatiile secundare :

 • Sumele minim garantate de banca de rambursat dintr-un depozit in caz de faliment ;
 • Dobanzile practicate ;
 • Taxele si comisioanele ;
 • Politica de credit sau cea de dezvoltare a fondurilor de economii ;
 • Serviciile auxiliare : asigurari, leasing, intermediere pe piata de capital etc.

Ei bine, dupa ce clientii se straduiesc cat pot de bine sa confere o valoare bancii in sistemul lor de preferinte individuale dupa informatiile pe care banca le comunica, si banca, la randul ei dovedeste ca respectivii clienti sunt subiectul principal in propriul sistem de valori.

STUDIU DE CAZ INTERMEDIAR : Valorile B.R.D.

Valorile noastre

In fiecare zi, contribuim la realizarea proiectelor dumneavoastra, sprijinim dezvoltarea companiilor si a municipalitatilor.

In fiecare zi, noi clienti ne acorda increderea lor si noi colaboratori se alatura echipei noastre.

Reusita acestei strategii de dezvoltare durabila se bazeaza in principal pe valorile impartasite la nivelul intregului Grup Société Générale : profesionalismul, spiritul.

2 Informatia financiara – raportarile financiare obligatorii

Dintr-un anumit punct de vedere, la un moment dat o banca trebuie sa devina pentru clientii sai o biblioteca sau un centru de informatii care sa comunice permanent clientilor sai date actualizate despre starea financiara a bancii. Canalele de comunicare folosite in acest sens de banca sunt :

 • Calendarul anual de comunicare financiara (in cazul unei banci din tara noastra, cum ar fi de pilda B.R.D., acest calendar este intocmit in colaborare cu Bursa de Valori Bucuresti, unde este B.R.D. listata, si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare). Acesta cuprinde :

a)        Prezentarea rezultatelor preliminate la sfarsitul anului anterior ;

b)       Deciziile AGA de aprobare a rezultatelor financiare din anul anterior;

c)        Prezentarea efectiva a rezultatelor financiare ale anului anterior;

d)       Prezentarea trimestriala si semestriala a rezultatelor financiare curente;

 • Raportul anual ;
 • Comunicatele de presa ;
 • Arhiva (unde pot fi consultate raportarile din anii anteriori) ;
 • Informatiile legate de management ;
 • Cifrele cheie. Acestea sunt :

a)      Venitul net bancar ;

b)      Fondurile proprii ;

c)      Rezultatul net ;

d)      Rentabilitatea fondurilor proprii ;

e)      Venitul brut din exploatare .

Cel mai important mijloc prin care banca poate comunica actionarilor sau deponentilor care este starea sa financiara este raportul anual. Acest raport contine :

 • Mesajul din partea presedintelui director general. In acest mesaj sunt prezentate pe scurt performantele bancii pe anul anterior in cifrele cele mai reprezentative. Apoi sunt amintite domeniile de activitate, in special cele din partea carora s-au inregistrat cele mai bune rezultate. De asemenea sunt prezentate logistica si segmentele care au continuat sa se dezvolte. In cazul clientilor corporativi se aminteste si soldul creditelor. In sfarsit, se vorbeste despre pozitia pe piata  a bancii.
 • Profilul de activitate al bancii : acesta poate fi de retail, corporativ sau de investitii. Sectorul retail se refera la creditele de consum, se prezinta astfel numarul de clienti activi ai bancii si numarul de carduri pe care acestia le detin. Sectorul corporativ acopera finantarea intreprinderilor, in principal, dar poate desfasura si alte activitati :

a) gestiunea operatiunilor curente ;

b) factoring intern si extern;

c) leasingul financiar ;

d) management de flote de autovehicule (cum are de pilda BRD).

Sectorul de investitii spune de asemenea foarte multe despre o banca, deoarece reprezinta capacitatea institutiei financiar-bancare de a face bani pentru clientii sai. Acest sector cuprinde :

a) Corporate finance, care ofera servicii complete de consultanta pentru achizitii, fuziuni si privatizari ;

b) Securities, care ofera servicii de intermediere pe piata valorilor mobiliare ;

c) Asset Management, care administreaza fondurile de plasament.

 • Credo-ul, valorile morale in care reprezentantii bancii cred manifestand astfel respect si incredere ;
 • Rating-urile asigurate de unele dintre cele mai prestigioase case de audit ;
 • Profilul grupului financiar-bancar care este actionarul majoritar al bancii ; acesta este asemanator cu profilul bancii, cu diferenta ca include si o serie de informatii cu privire la perspectivele de dezvoltare in domeniu ;
 • Evenimentele si cifrele reprezentative ;
 • Analiza macroeconomica a mediului de afaceri in care banca activeaza :

a) Mediul economic, PIB si productia industriala;

b) Inflatie, somaj, executare bugetara;

c) Balanta comerciala si contul curent;

d) Investitiile straine;

e) Rata dobanzii si politica de credit

 • Analiza listarii la bursa (daca este cazul). Cele mai interesante date in aceasta situatie sunt: capitalul social, marimea si modalitatea de plata a dividendelor.
 • Prezentarea Consiliului de administratie si a celorlalte comitete care se ocupa de managementul bancii ;
 • Structura si situatia resurselor umane ;
 • CSR ;
 • Aspectele legate de etica si deontologie ;
 • Realizarile exercitiului financiar anual :

a) Bilantul contabil;b) Situatia creditelor si a depozitelor;

c) Contul de profit si pierdere ;

d) Fluxul de trezorerie ;

e) Situatia miscarilor ibn capitaluri proprii ;

f) Raportul auditorului financiar independent.

STUDIU DE CAZ INTERMEDIAR : Raport de audit al Ernst & Young Assurance Services S.R.L. asupra activitatii B.R.D.

Catre actionarii BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE SA:

1. Noi am auditat situatiile financiare alaturate ale BRD – Goupe Société Générale SA („Banca”) la 31 decembrie 2005 ce cuprind bilantul consolidat, contul de profit si pierdere consolidat, situatia consolidata a modificarilor in capitalurile proprii, situatia consolidata a fluxurilor de numerar si sumarul politicilor contabile semnificative si notelor explicative aferente anului incheiat la aceasta data. Intocmirea acestor situatii financiare este responsabilitatea conducerii Bancii. Responsabilitatea noastra este de a exprima o opinie asupra acestor situatii financiare pe baza auditului nostru.

2. Acest raport este destinat exclusiv actionarilor Bancii in ansamblu. Munca noastra de audit a fost efectuata astfel incat sa prezentam actionarilor Bancii acele aspecte pe care, in conformitate cu Standardele Internationale de Audit, trebuie sa le comunicam acestora prin raportul de audit si nu in alte scopuri. In baza prevederilor legii nu acceptam si nu ne asumam responsabilitatea decat in fata Bancii si a actionarilor acesteia in ansamblu, pentru munca de audit, pentru acest raport sau pentru opinia pe care ne-am format-o.

3. Auditul nostru a fost efectuat in conformitate cu Standardele Internationale de Audit. Aceste standarde cer ca noi sa planificam si sa realizam acest audit astfel incat sa obtinem o asigurare rezonabila ca situatiile financiare nu contin erori semnificative. Un audit presupune examinarea, pe baza de teste, a documentelor care sa sustina cifrele si notele la situatiile financiare. Un audit presupune, de

asemenea, evaluarea principiilor contabile folosite si a estimarilor semnificative facute de catre Conducere, precum si a prezentarii de ansamblu a situatiilor financiare. Consideram ca auditul nostru furnizeaza o baza rezonabila pentru a ne exprima opinia.

4. In opinia noastra, situatiile financiare prezinta o imagine corecta sub toate aspectele semnificative asupra pozitiei financiare a Bancii la 31 decembrie 2005, si asupra rezultatului operatiunilor sale, a situatiei fluxurilor de numerar si a situatiei modificarilor in capitalurile proprii pentru anul incheiat la aceasta data in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara.

Ernst &Young Assurance Services SRL

20 martie 2006

Bucuresti, Romania

3 Actionarii si investitorii

Comunicarea bancii cu actionari si cu investitorii sai, respectiv clientii, are ca pilon de rezistenta transparenta cat mai reusita pe care banca se straduieste sa o mentina. In cazul bancilor listate la bursa, transparenta trebuie sa fie cu atat mai mare, pentru a le permite actionarilor sa ia cele mai rapide si mai corecte decizii pe piata de capital.

De asemenea banca trebuie sa comunice permanent schimbarile din portofoliul sau de clienti. De pilda, o crestere peste masura a creditelor de consum in detrimentul celor corporative, poate fi o informatie pretioasa pentru un client experimentat, care poate concluziona ca gradul de recuperare a activelor va avea de suferit, creditele « cu buletinul » avand un grad de risc mult mai mare decat cele corporative, si o dificultate echiventa de recuperare in cazul in care debitorul se va afla la un moment dat in imposibilitatea de a-si plati datoriile. De aceea din partea bancii trebuie implementata o strategie care sa asigure :

 • Acces neconditionat si nediscriminatoriu la informatiile financiar-bancare ;
 • Disponibilitate totala in materie de relatii publice din partea  personalului bancii ;
 • Respectarea termenelor in materie de publicare a rezultatelor, comunicatelor de presa si ale altor raportari financiare specifice ;
 • Coerenta si lipsa de ambiguitate a informatiilor furnizate ;
 • Implicarea in comunicare a agentiilor de rating si a institutiilor pietei de capital ;
 • Organizarea periodica de reuniuni si, ori de cat ori este cazul, de conferinte de presa in care sa fie atrasi specialisti din domeniul financiar-bancar cu scopul de  a clarifica si promova anumite aspecte ale activitatii bancii care au fost criticate de catre actionri sau pur si simplu nu au fost corect interpretate. Specialistii sunt reprezentati de brokeri, analisti financiari, investitori, consultanti de plasament.

4 Creditele, dobanzile si limbajul specific

Mai rau decat faptul ca multi dintre oamenii care intra pentru prima data intr-o banca si nu inteleg ce se petrece acolo este faptul ca, daca cineva le-ar furniza pe loc un material care sa le explice specificul activitatii financiar-bancare, probabil ca oricum n-ar intelege mare lucru, datorita limbajului de specialitate, cu atat mai mult cu cat unii termeni provin din limba engleza.

STUDIU DE CAZ INTERMEDIAR : Scurt dictionar financiar-bancar

acreditiv = document prin care o banca, la cererea clientului sau deschide unui tert un credit pentru o suma si o durata determinate, la o agentie sau o banca corespondenta. Este un angajament al bancii, facut la cererea clientului sau, de onorare a unui document sau cerere de plata; acesta poate fi un acord de onorare a platii sau o declaratie ca banca este autorizata sa onoreze plata. Acesta presupune ca in contul clientului la banca emitenta a acreditivului, exista suma necesara acoperirii creditului si care nu va putea fi utilizata decat in acest scop.

active = totalitatea bunurilor si creantelor (drepturi de incasare) apartinand subiectului economic; in cazul unei banci activele sunt formate din totalitatea plasamentelor acesteia in credite, in titluri de stat, in obligatiuni, pe piata interbancara, pe piata de capital, pe piata bursiera etc., la care se adauga cladiri, terenuri, echipamente si alte imobilizari (participari/ actiuni detinute la alte societati).

analiza dosarului = completarea tuturor formularelor si actelor cerute de banca pentru obtinerea unui credit / imprumut; se alcatuieste un dosar care va fi supus unei evaluari de catre comisia specializata a bancii, iar in urma analizei se stabileste daca solicitantul va fi creditat sau nu.

andosare = depunere de catre purtatorul unui efect de comert la ordinul sau, a semnaturii sale pe dosul efectului, pentru a transmite unei terte persoane creanta pe care o reprezinta. Andosarea este modalitatea fireasca de transmitere a unui efect de comert la ordin (titurile la purtator pot circula prin simpla inmanare).

anuitate = denumirea specializata a ratei fixe si este compusa din 'principal' (suma care se plateste din valoarea creditului) si 'dobanda' (dobanda aferenta creditului).

bancruta = stare de incetare a platilor din vina debitorului, declarata de tribunal. Bancruta atrage asupra acestuia in mod automat falimentul cu toate consecintele aferente.

bancruta frauduloasa = acte de frauda in dauna creditorilor, persoane declarate insolvabile de catre o institutie judecatoreasca.

baza de calcul a venitului = este modul in care se calculeaza venitul care se va lua in considerare la acordarea creditului , care poate fi venitul solicitantului, venitul cumulat al solicitantulului si al sotiei/sotului, sau venitul cumulat al membrilor de gradul unu ai familiei.

biroul de credit = institutie privata, avand ca actionari bancile comerciale care au intocmit o baza de date administrata de acesta si care cuprinde informatii legate de creditele contractate de persoane fizice; informatiile sunt utilizate de catre banci la analiza dosarelor de credit pentru a vedea comportamentul financiar al potentialilor clienti.

BUBOR = rata medie a dobanzii pentru imprumuturile acordate pe piata interbancara; rata dobanzii percepute de o banca pentru creditele acordate este intotdeauna mai mare decat BUBOR, intrucat din suma incasata banca trebuie sa acopere costul resurselor obtinute din credite pe piata interbancara.

clearing = sistem de plata prin compensare, fara numerar.

comision la administrarea creditului = serviciile si operatiunile pe care banca le realizeaza pe durata creditului sunt comisionate cu o suma din valoarea creditului.

cont bancar = aranjament de depunere si pastrare a banilor intr-o banca; contul curent sau depozitul la vedere este purtator de dobanda foarte mica sau nepurtator de dobanda si ofera clientului posibilitatea retragerii sumelor in orice moment; in conturile de depozit si de economii sumele sunt depuse la termen acestea fiind intotdeauna purtatoare de dobanda.

cont curent = mijloc de evidenta de o forma speciala, in care se reflecta in expresie valorica, si uneori cantitativ, existentele de mijloace,procese si surse economice si modificarile succesive ale acestora in decursul unei perioade de timp.

cont de card = cont bancar aferent fiecarui card emis; functioneaza in regim de cont curent.

cont escrow = este un cont constituit ca garantie tinut de un tert dar nefiind insa discretionar la dispozitia acestuia. Acest cont apare ca garantie intre debitor si creditor, si este util in cazul in care unul dintre ei nu-si achita obligatiile contractuale.

credit bancar = imprumut de fonduri acordat de catre o institutie bancara. Creditele se definesc dupa durata, destinatie, garantiile aduse, moneda etc. Creditul de consum este acordat persoanelor fizice in scopul achizitionarii de bunuri de consum cu plata in rate; creditul documentar este o tehnica de decontare a unei operatiuni comerciale in derularea careia banca mandatar al debitorului emite un acreditiv in baza documentelor de expeditie a marfurilor; creditul ipotecar este un imprumut acordat unei persoane pentru achizitionarea unui bun imobiliar (locuinta, teren), acesta constituind totodata garantia creditului; creditul revolving sau creditul cu reinnoire automata se acorda unui client intr-o suma determinata si este reinnoit pe masura rambursarii.

credit comercial = este imprumutul dat in bani persoanelor fizice si reprezinta o plata in rate a pretului acordata de catre Asigurat (furnizor de marfuri, vanzator), ca o facilitate, clientilor, in baza contractului de vanzare-cumparare incheiat intre ei.

credite angajate = suma totala la un moment dat a creditelor de orice fel inregistrate de o anumita persoana.

creditor chirografar = creditor care are prioritate in fata altor creditori in situatia lichidarii unei companii.

creditul punte = imprumut pe termen scurt ce poate fi acordat acelor clienti eligibili pentru un credit ipotecar, care nu dispun pe moment de suma de bani necesara pentru a constitui avansul la achizitionarea imobilului, dar au o proprietate imobiliara (apartament sau casa) pe care intentioneaza sa o vanda pentru a constitui avansul.

dobanda = pretul serviciului facut de creditor debitorului si platit de acesta din urma pentru a dobandi dreptul de a folosi o suma de bani in cursul unei perioade determinate. Dobanda este o cheltuiala pentru banca in cazul depozitelor deschise clientilor si un venit in cazul imprumuturilor acordate. Dobanda simpla este dobanda calculata la suma si neadaugata la aceasta; dobanda compusa comporta aplicarea ratei dobanzii nu numai la suma initiala ci si la suma capitalizata (adaugata la suma initiala) a dobanzilor.efect de comert = inscris negociabil care constata o creanta de o anumita valoare, platibila imediat sau in termen scurt: cambia, biletul la ordin, cecul.

efect de levier = expresie care desemneaza efectul de ameliorare exercitat de nivelul datoriilor asupra rentabilitatii capitalurilor proprii ale companiei; acest efect se produce numai cand rentabilitatea unei operatiuni este superioara costului capitalurilor de imprumut care finanteaza aceasta operatiune. Se mai numeste efect de parghie.

eligibil = sunt criterii si conditii ce trebuiesc indeplinite (sau nu) de persoana care solicita un imprumut/credit

factoring = forma de finantare pe termen scurt obtinuta prin vanzarea creantelor catre un factor. Factoringul este un contract incheiat intre o parte denumita 'aderent', furnizoare de marfuri sau prestatoare de servicii si o societate bancara sau o institutie financiara specializata, denumita 'factor', prin care factorul asigura finantarea, urmarirea creantelor si protectia impotriva riscurilor de neplata, iar aderentul cedeaza factorului, cu titlu de vanzare sau de gaj, creantele nascute din vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii pentru terti.

gaj = obiect mobiliar care apartine unui debitor si care este depus de acesta in mainile creditorului sau pentru a garanta plata datoriei.

garantie = bun imobiliar sau mobiliar care este ipotecat sau gajat in favoarea unui creditor ca asigurare a indeplinirii obligatiilor de plata de catre debitor; poate fi si un angajament de plata al unei persoane ca va plati datoriile unei alteia incapabile sa le onoreze.

garantie bancara de buna executie = depozit valoric pus la dispozitie autoritatii contractante de catre ofertantul caruia i s-a atribuit contractul de achizitie publica.

girant = persoana care se angajeaza sa plateasca datoriile scadente ale unui tert, in cazul in care acesta din urma este incapabil sa le achite.

ipoteca = cedare a dreptului de proprietate asupra unui bun imobil; garantie in contractele de credit.

leasing = tehnica de credit profesional care presupune incheierea unui contract de inchiriere a unei proprietati imobiliare, a unui echipament sau a altor active fixe, pe o perioada de timp determinata, contra unei taxe fixate de regula sub forma de chirie si este insotit de o promisiune de vanzare din partea locatorului in favoarea locatarului; in cazul leasingului financiar locatorul se limiteaza doar la finantarea locatarului in vederea achizitionarii echipamentului, pe cand in cazul leasingului operational locatorul se ocupa si de intretinere si service si de plata asigurarii si a impozitelor.

leasing financiar = locatorul ajuta finantarea locatarului in vederea achizitionarii echipamentului.

leasing operational = locatorul se ocupa si de intretinere si service si de plata asigurarii si a impozitelor.

LIBOR = rata a dobanzii practicata pe piata londoneza de catre bancile de prim rang pentru remunerarea depozitelor lor reciproce.

marja = diferenta intre pretul de vanzare al unui produs/serviciu si costul acestuia; diferenta intre dobanda platita la depozite si dobanda perceputa la creditele acordate de catre o banca.

marja bruta de autofinantare = cash-flow; marja bruta de autofinantare actualizata sau venitul net actualizat reprezinta diferenta intre suma incasarilor actualizate si platile actualizate aferente realizarii unei eventuale investitii.

marja neta de autofinantare = cash-flow net sau profitul net (dupa scaderea impozitelor) la care se adauga provizioanele neexigibile.

marja neta de dobanda = se calculeza ca raport intre veniturile nete din dobanzi si activele valorificabile totale.

option = dreptul de a cumpara sau vinde marfuri, valori mobiliare, valute, la un pret fix , in decursul unei anumite perioade.

overdraft = descoperire de cont; facilitate acordata de banca clientilor sai persoane fizice sau juridice, in baza careia acestia pot primi permisiunea din partea bancii de a utiliza sume de bani intr-o anumita limita peste soldul existent in cont.

rata de baza a dobanzii = rata dobanzii anuale fixata de o banca, ce serveste ca termen de referinta la calculul dobanzilor practicate de banca in relatiile cu clientii sai.

reescont = operatiune efectuata de o banca centrala in vederea aprovizionarii cu mijloace banesti lichide a bancilor comerciale; pe baza vanzarii la banca centrala a unui portofoliu de efecte de comert scontate de ele, bancile comerciale obtin in schimb mijloace banesti inainte de scadentele efectelor respective, asigurandu-si in acest fel refinantarea.

renta = suma pe care Asiguratorul se obliga sa o plateasca periodic Asiguratului, la finele perioadei de asigurare, sau Beneficiarului, in cazul decesului Asiguratului in perioada de asigurare, conform planului de pensie stabilit in cererea de asigurare a pensiei private.

revolving = credit cu reinnoire automata

rezerva matematica = suma de bani pe care Societatea este obligata sa-i detina in orice moment pentru a face fata obligatiilor care-i revin conform contractului de asigurare.

risc = eveniment viitor, posibil dar incert, avand drept consecinta o paguba.

risc asigurat = posibilitatea survenirii unui eveniment mentionat in conditiile de asigurare; probabilitatea de manifestare a fenomenelor naturale, cu caracter aleatoriu (intimplator), care provoaca pagube.

risc financiar = prejudiciul pecuniar la care este expus Asiguratul prin nerambursarea la scadenta a redeventelor si a valorii reziduale datorate de Utilizator, ca urmare a deteriorarii situatiei financiare a acestuia.

scont = operatiune bancara care consta in cumpararea de catre o banca comerciala a unui efect de comert de la beneficiarul acestuia inainte de ajungerea la scadenta; banca plateste vanzatorului suma inscrisa pe efectul de comert, mai putin dobanda (taxa scontului), socotita din momentul scontarii pana la scadenta; vanzatorul efectului este de acord sa plateasca aceasta dobanda pentru faptul ca poate intra in posesia sumelor care i se cuvin in urma unor operatiuni comerciale, mai rapid decat daca ar astepta pana la scadenta efectului comercial; operatiunea se lichideaza la scadenta efectului de comert, cand banca incaseaza de la debitor suma inscrisa pe efectul de comert.

scrisoare de garantie bancara = forma a garantiei de participare la achizitii publice sau alte contracte comerciale, emisa in favoarea autoritatii contractante, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

sold = suma care trebuie inscrisa intr-una din rubricile unui cont pentru a egaliza debitul cu creditul acestui cont; soldul creditor arata ca in cont s-au primit mai multi bani decat sunt datorati; soldul debitor arata ca sunt datorati mai multi bani decat au fost primiti; soldul initial si soldul final reprezinta soldul existent in cont la inceputul, respectiv la sfarsitul perioadei.

solvabilitate = capacitatea unei persoane sau companii de a-si plati datoriile la scadenta acestora.

subasigurare = situatia aparuta in urma producerii unui eveniment asigurat prin care se constata ca suma asigurata este mai mica decat valoarea de inlocuire a bunului asigurat.

subcontractor = societatea cu care Asiguratul are incheiate contracte pentru indeplinirea unor obligatii prevazute in contractele cu clientii sai.

suma asigurata = suma inscrisa in polita de asigurare pe care o primeste Beneficiarul in cazul decesului Asiguratului in perioada de asigurare sau Asiguratul in cazul supravietuirii; in plus de aceasta, Beneficiarul va mai primi o suma de bani, al carui cuantum nu poate fi precizat, rezultata prin valorificarea participarii la fondul de beneficii financiare. Suma pentru care s-a facut asigurarea reprezinta maximumul raspunderii Asiguratorului in cazul producerii unuia sau mai multor evenimente asigurate.

suma asigurata maxima actuala = valoarea maxima lunara a inventarului viu a tuturor declaratiilor lunare pe timpul perioadei de asigurare.

suma asigurata maxima lunara planificata = valoarea maxima lunara planificata a inventarului viu pe intreaga gospodarie, asa cum este trecut in planificare.

suma asigurata medie actuala = valoarea totala a inventarului viu din declaratiile lunare pe timpul perioadei de asigurare.

suma asigurata medie lunara planificata = valoarea medie lunara planificata a inventarului viu pe intreaga gospodarie, asa cum este trecut in planificare.

valoare de asigurare = limita maxima pana la care asiguratorul raspunde pentru unul sau mai multe evenimente asigurate si in functie de care se stabileste marimea primei de asigurare.

valoare de asigurare reala = pretul de cumparare al unui bun nou, identic (excluzandu-se orice rabaturi de pret, dar incluzandu-se costurile de ambalare, transport, asamblare, montare, instalare si punere in functiune precum si impozitele, comisioanele si taxele vamale aferente) din care se scade uzura in raport cu vechimea, intrebuintarea, starea de intretinere si durata normala de viata a bunului asigurat.

valoare din nou = valoarea de comercializare din nou a autovehiculelor la data incheierii asigurarii (stabilita potrivit facturilor, cataloagelor sau listelor de preturi comunicate de producatori).

valoare reziduala = valoarea la care, la expirarea contractului de leasing, se face transferul dreptului de proprietate asupra bunului catre Utilizator.

valoarea de rascumparare = suma de bani pe care Asiguratorul o plateste Contractantului in cazul in care acesta renunta la contract. in primii trei ani de la inceperea contractului, Contractantul nu are dreptul de a isi rascumpara contractul. Dupa incheierea primilor trei ani de la inceperea contractului, timp in care primele de asigurare au fost platite integral, contractul capata o valoare de rascumparare, care se calculeaza conform documentatiei tehnice.

virament = mijloc de plata; operatiune bancara care consta in transferul unei sume dintr-un cont in altul: la ordinul unui client, bancherul debiteaza contul acestuia pentru a credita un alt cont.

volatilitate = variatie/fluctuatie a pretului unui instrument financiar.

Preluare de pe www.Banknews.ro

5 STUDIU DE CAZ : Deutshe Bank – ceea ce creste trebuie sa mai si scadaIn ciuda performantelor inregistrate, bancile pot avea totusi probleme.  Se spune ca actionarii unei banci trebuie sa fie ingrijorati de o volatilitate mare in urma careia castiga ca de una in urma carora pierd. In primul trimestru al anului 2006 raportul financiar al Deutsche Bank anunta profituri record. In trimestrul al doilea insa, prestigioasa banca a inregistrat o pierdre de aproximativ 100 de milioane de euro. Ceva panica s-a produs pe piata, iar cursulactiunilor, fireste, a scazut.

Cu toate acestea specialistii au considerat ca reactia actionarilor, desi predictibila, a fost una absurda. Deutsche Bank inregistreaza 20% din castigurile sale din tranzactii imobiliare sau de oricare alta natura ca implica proprietati, ori pretul acestora se stie ca este rigid la scadere. Mai mult decat atat, deutshe Bank e singura banca “globala” din Germania, iar filialele sale de pe

Wall Street au inregistrat de asemenea plasari de succes a banilor in proprietati solide de pe pamant american. Cu toate acestea, profiturile spectaculoase de pe bursa din primul trimestru au fost echivalate de o pierdere identica dupa trimestrul al doilea.

Aceleasi probleme se pare ca n-au ocolit nici Citigroup ori JPMorgan, sau Credit Suisse orui UBS in Europa. Ceea ce este totusi interesant este faptul ca in germania performantele bancii au ramas bune, in ciuda nemultumirii actionarilor pe plan international. Cum a salvat marea banca din Frankfurt situatia pe pamantul natal, in ciuda raportarilor financiare slabe ? Printr-o strategie de imagine. A achizitionat Berliner Bank in luna urmatoare, iar increderea actionarilor a renascut peste noapte. Atunci cand iti permiti sa preiei inseamna ca inca iti permiti sa conduci.

CUVINTE CHEIE:

v     Active bancare

v     Actionar majoritar

v     Agentie

v     Arhiva

v     Asset Management

v     ATM

v     Capitalizare bursiera

v     Card

v     Cifre cheie :

- Venit net bancar

- Fonduri proprii

- Rezultat net

- Rentabilitatea fondurilor proprii

- Venitul brut din exploatare

v     Client

- individual

- corporativ

v     Comunicat de presa

v     Comision

v     Corporate Finance

v     Factoring

v     Informatii :

- primare

- secundare

v     Leasing

v     Mesajul presedintelui-director general

v     Politica de credit

v     Profil de activitate

v     Raport anual

v     Rating

v     Sector :

- Retail

- Corporativ

- Investitii

v     Securities

v     Serviciu auxiliar

v     Taxa

INTREBARI DE CONTROL:

Care sunt criteriile dupa care este aleasa o banca de catre un client?

Prin ce se catracterizeaza informatiea financiara?

Care sunt canalele de comunicare folosite de catre o banca?

De ce este raportul anual esential pentru o banca?


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 854
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site