Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Societati financiare de plasament

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
societati financiare de plasament

societatile financiare de plasament s-au individualizat distinct in epoca moderna ca o expresie a detinatorilor de capital mai mari sau mai mici pentru valorificarea optima dar stabila a capitalului oricat de mic.

Functia principala a acestor societati este plasarea capitalului pe termen lung prin administrarea unui fond comun de creante in scopul maximizarii veniturilor.

Initial a avut ca obiect de plasament numai actiuni cotate bursier, ulterior s-au constituit fonduri comune de creante foarte diferite, proliferand fenomenul titluralizarilor cu modificari consecvente pe piata creditului.

1. Titlurizarea ; Fondul comun de creante (FCC)

Veniturile din dobanzi si dividendele aduse de titluri devin mai atragatoare decat veniturile din depozitele in cont. In conditiile cresterii bunastarii creste creditul de consum, creste cererea de credit ipotecar, stimuland pe creditori la o redistribuire de tip nou a creditelor prin titlurizare.

Titlurizarea este transferul de proprietate prin preluarea de creante de la institutiile cedante (bancile) de catre fondul comun de creante in schimbul disponibilitatilor banesti constituite prin contributiile investitorilor.

Cadrul general al titlurizarii - fondul comun de creante este o coproprietate a detinatorilor de parti, proportional cu sursele puse la dispozitia FCC, investitorii primesc parti care statueaza calitatea lor de coproprietari.

Partile de coproprietar sunt un gen de obligatiuni putand sa dea drept la dobanda. Concomitent partile de coproprietar au si caracter de actiuni prin aceea ca implica un risc de neplata sau de rambursare anticipata si dau posibilitatea tragerii la raspundere a gestionarilor.

Fondurile comune de creante nu sunt institutii functionale fiind administrate exclusiv de societati de gestiune.

Transformari produse de titlurizare:

omogenizarea conditiilor de creditare ;

cresterea si diversificarea ofertei de credit care devine regulara independenta relativ de situatiile conjuncturale si monetare;

creeaza posibilitatea bancilor de a putea revinde o parte din imprumuturile acordate asigurand o crestere a lichiditatii activului bilantier, diminuand expunerea la riscuri si producandu-se segmentarea pietei creditului. Exista un segment al pietei creditului in sarcina bancilor si apare un segment in continua crestere preluat prin intermediere de investitori.

Se optimizeaza gestiunea creditelor segmentizate care pot fi preluate ca atare de societati specializate. Aceasta specializare conduce la efecte pozitive daca este sprijinita de retele informatice (cresterea productivitatii si scaderea costurilor gestiunii imprumuturilor).

Reducerea in sua a costurilor gestiunii imprumuturilor este de la 60 centi la 20 centi la 100 $.

se creeaza conditii de facilitare a internationalizarii pietei capitalurilor, astfel capitalul japonez reprezinta 20% pe piata de capital a Marii Britanii iar pe piata sua cifra nu s-a dat publicitat

Se produce largirea spectaculoasa a surselor de finantare a economiilor prin spargerea enclavelor de capital national.

2. societatile de investitii financiare

SIF capata o amploare deosebita pentru ca satisfac cererile micului investitor de a i se asigura maximizarea capitalului disponibilizat (economiilor) care nu se mai afla la discretia variatiilor bursiere ramanand neavizat si incomplet sa aprecieze prognoza dezvoltarii economice si a pietei.

Aceste societati dispun de un personal inalt specializat, sunt societati deschise ale caror actiuni se pot actiona la ghiseu, vanzandu-se la preturi de emisiune si revanzandu-se ulterior la preturi de rascumparare.

Capitalul acestor societati se modifica permanent. Actiunile nu sunt cotate la bursa, dar cursul lor se determina zilnic.

Fondurile comune de plasament cumuleaza trasaturile fondurilor comune de creante. Caracteristici :

reprezinta o forma de coproprietate asupra detinerii de valori mobiliare,

sunt incredintate unui depozitar sub supravegherea unui girant care trebuie sa fie obligatoriu actionar al fondului,

retragerea, rascumpararea partilor este interzisa un numar de ani (3-10 ani) pentru a se asigura investirea capitalului pe termen lung.

Cluburile de investitii s-au infiintat in perioada recenta intentionand initierea in tehnica bursiera si atragerea de economii in vederea fructificarii acestora pe baza achizitiilor de valori mobiliare.Pornind de la un aport modest membrii clubului cotizeaza lunar in vederea dezvoltarii activitat Sunt maxim 20 de membr

Elementul comun tuturor societatilor financiare de investitii este transparenta fiscala care se realizeaza prin aceea ca veniturile obtinute prin aceasta forma de plasament nu sunt supuse impozitarii la sursa.

Bancile si institutiile de credit specializate

Locul si rolul bancilor specializate in economii

Bancile si Institutiile de credit specializate, actioneaza in marea lor majoritate ca si bancile de afaceri, in sfera creditului mijlociu si lung, indicand conlucrarea intre Institutiile de credit specializate bipolar :

unele in mobilizarea resurselor, a disponibilitatilor din economii, sursa de constituire si extensie a capitalului

altele in disponib. creditelor in opratii si ramuri urmarindu-se cresterea eficientei intermedierii, valorificarii capitalului

Creditele pe termen mijlociu sunt acordate pe durate de la 18luni 7 ani, avand destinatia procurarii de echipamente sau a finantarii exportului.

In SUA si Anglia un rol important pe piata creditului mijlociu il ocupa operatiile de credit pentru marfuri vandute cu plata in rate. Piata creditelor pe termen mijlociu, ca si piata creditului pe termen lung, are la baza depozitele pe termen constant prin intermediul multiplelor forme de banci si institutii de credit specializate.

Creditele pe termen lung se acorda pe termene de pana la 50 de ani, avand ca scop investitiile productive sau constructii de locuinte. O parte insemnata este indreptata inspre infaptuirea sprijinului financiar acordat de stat pentru realizarea politici sale economice. Bancile de ramura sunt banci comerciale sau o imbinare a bancilor comerciale cu cele de dezvoltare, constituindu-se ca o expresie a politici statului in domeniul bancar. Aceste banci isi bazeaza existenta pe elemente comune :

sprijinul statului care nu depaseste 30% din resurse

orientarea activitatii pe linia acordarii creditelor pe termen mijlociu si lung

Leasingul si factoringul

Institutiile de credit specializate in leasing sunt verigi relativ noi ale sistemului bancar. Operatiile de leasing au inceput in SUA in 1952, s-au extins in mai multe tari in 1962. Prezinta un ritm unic de crestere economica cifrat la 25% anual.

Trasaturile leasingului

operatia de inchiriere de utilaje sau echipamente industriale care apartin bancii sau societatilor financiare (SIF)

bunurile care se inchiriaza sunt achizitionate special pentru a satisface nevoile chiriasului in cauza

partile contractului convin incheierea ca o etapa intermediara

scopul final al operatiunii este achizitia de catre chiriasi a bunurilor respective la un pret convent prin considerarea platilor anterioare facute cu titlu de chirie

Pentru banca sau societatea financiara leasingul asigura :

un plasament avantajos al capitalului

garantia bunurilor incredintate chiriasului

procurarea bunurilor de catre chiriasi fara a antrena bunurile proprii

posibilitatea recuperarii in cativa ani a sumei investite prin preluarea cu titlu de cumparare a bunurilor de catre chiriasiLeasingul se substituie astfel creditului. Caracterul de credit al operatiunilor de leasing decurg din urmatoarele elemente :

Operatiunile se refera la plasamentul capitalului disponibil al unitatii specializate pe aceste operatiuni

Factorul hotarator in determinarea profitului care revine banci este nivelul dobanzii practicate

Angrenarea capitalului se face pe termen mijlociu, potrivi specificului operatiunilor de investitii

Garantia materiala a operatiei, caracteristica creditului este inclusa si asigurata in proporii mai mari si conditii mai bune

Formele leasingului

- Leasingul mobiliar priveste utilaje si alte bunuri materiale : tractoare, utilaje de constructii, vapoare etc

- Leasingul imobiliar se refera la : birouri, locuinte etc.

- Leasingul industrial, este cea mai importanta forma, are in vedere : instalatii complete (fabrici)

Operatiunile de factoring implica aparitia, in raporturile de credit, in relatiile intre vanzatorul creditor si cumparatorul debitor, al unui nou pesonaj numit factorul. Acest agent, factorul, a fost determinat de interesul vanzatorului creditor de a obtine rapid sumele datorate de clienti si de a-si declina sarcina evidentei si urmaririi debitorului in caz de neplata. Factorul preia in sarcina sa, de la creditor, titlurile de creanta asupra debitorului devenind beneficiar, preluand asupra sa riscul situatiei de neplata a debitorului.

Pentru creantele preluate factorul plateste agentului platitor valoarea creantelor diminuata cu comisionul sau. In acest fel nevenindui (prin diminuarea valorii nominale a creantei pe care urmeaza sa o imcaseze) :

dobanda aferenta pana la scadenta creantei

comisionul aferent efectuarii operatiei propriuzise de incasare a creantelor

Acest sisistem de factoring este favorabil furnizorilor care fac frecvente livrari in loturi mari , care au activitate sezoniera sau clientela dispersata. Acest fapt permite extinderea factoringului prin unitati specializate

Bancile de comert exterior si rolul lor in sprijinirea comertului

Ca una dintre cele mai importante actiuni de sprijinire a exporturilor si participare a statului la activitatea bancara s-au extins in ultima perioada in tarile dezvoltate ca veriga specializata a sistemului bancar bancile de comert exterior.

Activitatea bancilor de comert exterior din punct de vedere al continutului operatiunilor se grupeaza astfel:

Þ    operatiuni uzuale bancare decurgand din schimburile internationale (plati si incasari in relatiile cu strainii)

Þ    operatiuni de creditare prin intermediul acceptarii scontului,creditelor documentare (scrisori de garantie,acreditive)

Þ    procurarea resurselor de refinantare pentru operatiuni de comert exterior prin rescontarea catre bancile de emisiune ,case de economii (institutii de credit) prin resurse bugetare si prin emiterea de obligatiuni (pe piata interna si externa)

Þ    participarea la crearea societatilor comerciale,bancare,financiare cu activitatea de comert exterior (interne sau mixte)

Þ    facilitarea tuturor operatiunilor de credit ,garantare si asigurare a creantelor,de mandat si comision de natura sa sprijine operatiuni de comert exterior si/sau export.Caracteristic bancilor de comert exterior in perioada actuala este faptul ca ele concentreaza, promoveaza si dinamizeaza expansiunea comertului exterior,ele nefacand concurenta celorlalte banci.

In operatiunile derulate prin bancile de comert exterior statul are o participare substantiala prin intermediul finantarii bugetare si acordarea de facilitati in derularea operatiunilor de comert exterior.

Prin insasi cadrul lor statutar bancile de comert exterior nu-si propun sa monopolizeze deservirea bancara ci sa coordoneze si sa coopereze cu celelalte banci de ramura si/sau de afaceri.

Principalele operatiuni de creditare derulate prin bancile de comert exterior se pot grupa in functie de destinatia lor si sfera de utilizare. Astfel deosebim:

- credite furnizor - acordate furnizorilor

- credite de prefinantare - destinate inlesnirii operatiunilor de fabricatie si desfacere a produselor

- credite cumparator - acordate cumparatorilor

Creditul furnizor - este creditul acordat de catre exportator cumparatorului extern sub forma marfurilor care fac obiectul contractului de creditare fie pe termen mediu (2-5 ani) fie pe termen lung (maxim 10 ani). De fapt furnizorul nu este dispus sa crediteze nici pe termen mediu si cu atat mai mult pe termen lung, el oferind creanta la vanzare bancii sale prin operatiuni de scontare, forfeting.

In creditul furnizor se include creditul cadru acordat pe baza unor acorduri bilaterale de export care cuprind conditii uniforme si in majoritatea cazurilor importante facilitati. Aceste credite sunt expresia interventionismului statal in economie si a promovarii prin acorduri guvernamentale a exportului de catre anumite tari.

Creditul de prefinantare - facilitatile de creditare acordate prin actiunile statale in domeniul sprijinirii exportului se extind si asupra operatiunilor de pregatire a exportului. Deosebim creditele 'revolving' care functioneaza prin acordarea unor transe de credit in functie de necesitati pe termen de pana la un an cu posibilitatea innoirii lor actionand ca un substitut al fondului de rulment in vederea stimularii exportului.

Creditul cumparator - se identifica cu creditele pe termen lung acordate importatorilor de utilaje si echipamente si ele se deruleaza pentru valori considerabile aferente unor proiecte de investitii importante national (finantarea se face de organismele statale).

Linia de credit (creditul stand-by) - este una dintre cele mai recente forme de credite in relatia intre banci si intreprinderile guvernamentale in relatia achizitionarii de pe o piata externa a marfurilor putand fi socotit un credit cumparator.

In relatia creditarii institutiile guvernamentale preiau posibilitatea controlului derularii finantarii lor putand cere intreprinderilor creditate dari de seama financiare, periodice asupra situatiei utilizarii creditelor. Ele au o tendinta de crestere in ultima perioada.

Procesul de economisire - asigura una dintre putinele forme de finantare proprie a bancilor. Experienta tarilor dezvoltate pe linia concentrarii resurselor economisite la un moment dat arata ca just utilizate sumele economisite de populatie si companii reprezinta o resursa considerabila pentru capitalul financiar bancar rivalizand de cele mai multe ori cu economiile intreprinderilor.

Economisirea familiala - in conceptia Keynsista se concepe procesul de economisire ca fiind o amanare a cheltuielilor imediate la nivelul cel mult al propriilor econom Una din motivatiile cel mai frecvent intalnite pentru procesul de economisire este locuinta proprietate,in sensul ca tinerele familii doresc achizitionarea unei locuinte pentru care,in afara creditului pe care il pot obtine trebuie sa asigure un aport propriu asigurat prin econom

Procesul de economisire ca componenta de fond a surselor de finantare financiar-bancare s-au emis mai multe opinii:

in SUA - centrul de echilibru in privinta protectiei sociale s-a deplasat inspre plata de catre angajatori a contributiei pentru protectia sociala in proportie de 23%. In acest sens s-au inregistrat diminuari ale fondurilor economisite de catre populatie.

in statele nordice ale Europei - protectia sociala se asigura la nivelul statului in proportie variind intre 80-100%.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 762
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site