Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Indicatorii pentru aprecierea eficientei de ansamblu a activitatii bancii

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Indicatorii pentru aprecierea eficientei de ansamblu a activitatii bancii

Rata profitului brut sau net reflecta gradul in care veniturile obtinute de banca reprezinta profit, brut sau net, si sunt utilizate pentru acoperirea cheltuielilor efectuate in vederea obtinerii lor. Se determina conform relatiei:
Rata profitului brut =

Rata profitului net =

Acesti indicatori prezinta un caracter specific avand in vedere ca atat numaratorul , cat si numitorul fractiei reprezinta elemente ce necesita maximizarea, prin imbunatatirea raportului dintre venituri si cheltuieli maximizarea veniturilor si minimizarea cheltuielilor. Rata profitului va fi cu atat mai mare cu cat cheltuielile sunt corespunzator dimensionate, si, in consecinta, eficienta activitatii desfasurate de banca este mai buna si managementul mai performant.

Rata rentabilitatii determinata ca raport intre profitul brut si cheltuielile totale, reflecta rezultatele managementului bancar de optimizare a plasamentelor in corelatie cu resursele atrase. Acest indicator se calculeaza astfel:

Rata rentabilitatii =

Optimizarea raportului dintre venituri si cheltuieli reprezinta o latura esentiala a managementului bancar, fiind sursa principala a majorarii profitului activitatii bancare. Realizarea unui nivel optim al cheltuielilor se poate obtine avand in vedere tendinta de reducere a ponderii acestora, in special a celor cu functionarea bancii in ansamblul activitatii, precum si majorarea cheltuielilor determinata de: cresterea volumului resurselor atrase si a nivelului dobanzilor bonificate, diversificarea gamei de produse si

servicii bancare oferite clientilor. Rata rentabilitatii este cu atat mai mare cu cat o unitate de profit se obtine cu un volum minim de cheltuieli.

Productivitatea muncii, calculata ca raport procentual intre cifra de afaceri si totalul personalului bancii se utilizeaza pentru evaluarea performantelor bancii in functie de numarul salariatilor existenti si reflecta volumul cifrei de afaceri pe salariat realizata intr-o anumita perioada.

Productivitatea muncii =

Mentinerea unui numar de personal supradimensionat in raport cu volumul operatiunilor si serviciilor are un impact negativ asupra activitatii bancii prin efectuarea unor cheltuieli suplimentare, cu consecinte asupra diminuarii cifrei de afaceri.Ponderea salariilor in totalul cheltuielilor cu functionarea bancii, determinata ca raport procentual intre salarii si cheltuielile aferente acestora si cheltuielile de functionare ale bancii.

Cheltuielile cu functionarea pe salariat reprezinta o componenta a cheltuielilor totale ale bancii, valoarea profitului pe salariat fiind direct proportionala cu volumul si calitatea operatiunilor efectuate clientilor bancii. Indicatorul se calculeaza conform relatiei:

Gradul de acoperire a cheltuielilor cu salariile din comisioanele incasate ilustreaza eficienta utilizarii timpului de lucru de catre angajatii bancii ca urmare a operatiunilor efectuate:

Gradul de acoperire a cheltuielilor cu functionarea bancii din comisioane reflecta masura in care veniturile obtinute din operatiunile in numele clientilor acopera cheltuielile cu functionarea bancii:

Cheltuielile cu functionarea bancilor trebuie sa asigure operativitatea serviciilor bancare prestate in conditii moderne pentru personalul fiecarei unitati bancare, dimensionarea acestora fiind corelata cu volumul de activitate, numarul personalului si gradul de utilizare a spatiului in care se desfasoara activitatea. Un nivel inalt al indicatorului reflecta organizarea eficienta a activitatii bancii si o pozitie importanta in cadrul sistemului bancar, detinuta ca urmare a calitatii si diversitatii serviciilor oferite clientilor.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1002
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site