Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Politica monetara - componenta esentiala a politicii economice

finante+ Font mai mare | - Font mai micPolitica monetara - componenta esentiala a politicii economice

Politica monetara este o componenta de prim ordin a politicii economice, avand o serie de obiective comune cu toate celelalte politici si anume:Stabilitatea preturilor

Ocuparea deplina a fortei de munca

Echilibrarea balantei de plati

Deciziile cu privire la politica economica depind de factori implicati de autoritatea executiva, precum si de celelalte politici macroeconomice - politica fiscala, politica bugetara, politicile structurale.

De fapt politica monetara si cea fiscala creaza un amestec de poltici capabile sa absoarba mai lesne socurile asimetrice si atipice care se propaga in economie.

Politica monetara este un element al ansamblului de politici economice cu directii privilegiate de actiune. Ea se incadreaza in setul de politici avand o actione coerenta si echilibrata prin intermediul unor instrumente monetare capabile sa sustina realizarea obiectivului fundamental, si anume stabilitatea preturilor.

Politica monetara reprezinta un ansamblu de actiuni si masuri intreprinse de Banca Centrala si destinate a asigura si mentine stabilitatea preturilor. Ea trebuie sa produca o actiune sistemica, coordonata si corelata, pentru controlul ofertei de moneda si realizarea unui echilibru sustenabil intre cantitatea de moneda si nevoia de moneda. In acest fel se asigura permanent lichiditate in economie.

Sunt cunoscute doua tipuri de politici monetare:

Politica monetara expansionista

Politica monetara restrictiva

Politica monetara expansionista este o conduita monetara care are ca efect accelerarea ritmului de crestere a cererii agregate si posibila amplificare a presiunilor inflationiste.

Politica monetara restrictiva este o conduita monetara care provoaca o temperare a dinamicii cererii agregate in scopul decelerarii inflatiei.

Ambele tipuri stabilesc obiective operationale finale si intermediare, le ierarhizeaza si urmaresc sa amelioreze intr-un grad cat mai inalt efectul negativ al contradictiilor dintre acestea.

O politica monetara inconsistenta sau inadecvarea continutului si instrumentelor de actiune este la fel de daunatoare si periculoasa ca si lipsa acesteia.

BC are responsabilitatea promovarii politicii monetare pentru realizarea obiectivului fundamental - asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor - mentionat in mod expres in statut in cele mai multe cazuri.

BC, in cazul nostru BNR, urmareste indeplinirea obiectivului fundamental mentionat in legea 1321/2004, avand in acest sens o serie de atributiuni precum sunt:

a)      Elaborarea si aplicarea politicii monetare, valutare si a cursului de schimb

b)      Autorizarea, reglementarea si supravegherea prudentiala a institutiilor de credit

c)      Promovarea si monitorizarea bunei functionari a sistemului de plati in scopul asigurarii stabilitatii financiare

d)      Emisiunea monetara, componenta a creatiei monetare generatoare de moneda de prim rang

e)      Stabilirea regimului valutar si supravegherea functionarii acestuia

f)        Constituirea si administrarea rezervelor monetare internationale ale tarii

Atributiile si obiectivele BC, stabilite in cadrul unei politici si strategii monetare sunt indeplinite intr-un grad mai ridicat sau mai scazut si in functie de independenta acesteia fata de puterea executiva sau factorul politic - guvernul. Guvernul este responsabil de implementarea celorlalte politici economice si s-a constatat ca este capabil ca in anumite momente sau conditii sa cedeze in fata presiunii publice si sa sacrifice in special in preajma alegerilor obiectivele pe termen mediu si lung stabilite, in beneficiul unor obiective pe termen scurt a caror indeplinire i-ar asigura mentinerea la putere.

Din acest motiv mai ales in economiile in curs de dezvoltare (emergente) este necesara o independenta cat mai ridicata a activitatii BC fata de autoritatea executiva. BC se protejeaza in conditiile unui grad relativ scazut de independenta printr-o serie de clauze de exonerare stabilite in cadrul unui tip de strategie si politica monetara.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1208
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved