Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Unitatile majore ale reliefului terestru

geografie+ Font mai mare | - Font mai mic

Introducere: Relieful reprezinta totalitatea formelor de relief. Stiinta care se ocupa cu studiul acestuia se numeste geomorfologie.

Formele de relief sunt denivelari pozitive sau negative ale scoartei terestre.

Unitatile majore ale reliefului terestru

Continentele: sunt cele mai mari intinderi de uscat inconjurate total sau partial de apa oceanelor. Acestea au rezultat treptat prin adaugarea la mai multe nuclee prepaleozoice a sistemelor de munti dezvoltate in paleozoic, mezozoic, neozoic si prin umplerea cu sedimente a unor bazine tectonice. Reprezinta 29% din suprafata Pamantului.

Continent

Suprafata(mil. km2)

Pondere(%)

Asia

Americile

Africa

Antarctica

Europa

Oceania si Australia

Stiati ca?

      dupa unii geografi, America se imparte in doua continente distincte (de Sud si de Nord) iar Europa si Asia formeaza un singur continent, Eurasia? Ultima idee este sustinuta de lipsa unei mase de ape care sa le desparta, separarea "Asia si Europa" fiind sustinuta doar de argumente istorice si, mai ales, culturale.

Bazinele oceanice: sunt cele mai mari depresiuni ale scoartei terestre in care  s-au acumulat mari cantitati de apa;au patura bazaltica si petice de roci sedimentare. Reprezinta 71% din suprafata Pamantului.

Bazin oceanic

Suprafata(mil. km)

Pondere(%)

Pacific

Atlantic

Indian

Arctic

Stiati ca?

      apele oceanului planetar contin cantitati imense de masa biotica? Conform datelor savantului rus L. A. Zenkevici, masa organismelor vegetale si animale din apele oceanice constituie cca 16 miliarde tone. Ele se reproduc permanent. Cele mai bogate in substante organice sunt apele zonei neritice si pelagice.

      85 % din produsele biologice ce se extrag din apele oceanice le constituie pestele? Din productia de peste, numai 65 % sunt folosite in alimentatia omului, iar 35 % servesc drept hrana pentru pasari si vite sub forma de faina de peste.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5906
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved