Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


INSTITUTII CHEIE IN PROCESUL DE ALINIERE A POLITICILOR REGIONALE DE LA NIVEL NATIONAL LA CELE ALE UNIUNII EUROPENE

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Teorema lui Arrow
Programul ISPA - ISPA si integrarea in Uniunea Europeana
Deciiziile politico administrative
AUTORITATEA JURISDICTIONALA
Leninismul politic-Partidul
Uniunea Europeana in fata intrebarilor pentru Europa sec. XXI
Cetatenia europeana
BAZELE STIINTEI POLITICE TEST GRILA
Organele comunitare
Introducere in comunicare politicaINSTITUTII CHEIE IN PROCESUL DE ALINIERE A POLITICILOR REGIONALE DE LA NIVEL NATIONAL LA CELE ALE UNIUNII EUROPENE.

Cadrul institutional aferent elaborarii si implementarii documentelor de programare este structurat pe doua nivele, regional si national. Astfel, la nivel de regiune, principalii actori institutionali sunt:

Consiliile de Dezvoltare Regionala (CDR) - sunt formate din presedintii Consiliilor Judetene, un reprezentant al consiliilor locale municipale din fiecare judet al regiunii, un reprezentant al consiliilor locale din fiecare judet al regiunii si un reprezentant al consiliilor comunale din fiecare udat al regiunii.

Consiliul de Dezvoltare Regionala reprezinta organul deliberativ pentru Agentiile de Dezvoltare Regionala. Atributiile Consiliului pentru Dezvoltare Regionala sunt:

coordoneaza activitatea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala din regiunea respectiva, urmareste respectarea obiectivelor politicii de dezvoltare regionala si asigura un tratament egal si corect fata de toate judetele care alcatuiesc regiunea;

analizeaza si aproba strategia de dezvoltare regionala;

analizeaza si aproba criteriile si prioritatile de selectare a proiectelor de dezvoltare regionala precum si alocarea si destinatiile resurselor provenite din Fondul pentru Dezvoltare Regionala;

analizeaza si aproba proiectele de dezvoltare regionala propuse de Agentia pentru Dezvoltare Regionala;

aproba documentatiile elaborate in vederea obtinerii statutului de ”zona defavorizata”;

analizeaza si aproba propunerile Agentiei pentru Dezvoltare Regionala in vederea constituirii Fondului pentru Dezvoltare Regionala.

Agentiile pentru Dezvoltare Regionala – sunt organizatii ne-guvernamentala, subordonate Consiliului de Dezvoltare Regionala, cu personalitate juridica, avand misiunea de a dezvolta politicile regionale, de a reduce saracia, de a sprijini dezvoltarea economica si infrastructura in vederea alinierii la standardele Uniunii Europene.

Totodata Agentiile de Dezvoltare Regionala, in calitatea lor de promotor al politicilor regionale au indeplinit rolul de Agentii de Implementare pentru acea parte a programului PHARE bazat pe alocarea regionala, cat si pentru programe nationale. In contextul actual al integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, acestea vor juca rolul de Organisme Intermediare pentru Programul Operational Regional.

Comitetele Regionale pentru elaborarea Planurilor de Dezvoltare Regionale – sunt formate din reprezentanti ai ADR–urilor, ai Prefecturilor, Consiliilor Judetene, serviciilor descentralizate ale institutiilor publice centrale, institutiilor de invatamant superior si ai institutelor de cercetare, precum si din reprezentanti ai partenerilor economici si sociali; rolul sau este unul consultativ si consta in formularea de recomandari si propuneri asupra continutului Planurilor de Dezvoltare Regionala.

Componenta institutiilor care sunt implicate in transpunerea politicilor regionale europene in Romania este una extrem de variata si reflecta principiul parteneriatului prin implicarea si consultarea partilor interesate din toate sectoarele afectate de politica regionala. Acelasi caracter este pastrat si la nivel national, unde principalii actori institutionali sunt:Consiliul National de Dezvoltare Regionala (CNDR) reprezinta structura nationala de tip partenerial, fora personalitate juridica, cu rol decizional in elaborarea si implementarea obiectivelor politicii nationale de dezvoltare regionala. (HG 772/ 2005). Consiliul National de Dezvoltare Regionala are in componenta sa 32 de membri: presedinte, 15 reprezentanti ai Guvernului, la nivel de secretar de stat, si 16 reprezentanti ai regiunilor de dezvoltare, la nivel de presedinti si vicepresedinti ai celor 8 consilii pentru dezvoltare regionala.

Ministerul de resort – Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei (restructurat din fostul Minister al Integrarii Europene) functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica in subordinea guvernului , cu rol in :

elaboreaza si implementeaza strategiile, politicile si programele regionale.

Asigura corelarea politicilor si strategiilor sectoriale de dezvoltare, pentru asigurarea unei strategii guvernamentale coerente si durabile de dezvoltare teritoriala nationala si regionala.

Indeplineste rolul de autoritate de stat in domeniul sau de activitate.

Comitetul Inter-institutional pentru elaborarea Planului National de Dezvoltare - este format din reprezentanti ai ministerelor, Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala, ai altor institutii publice centrale, ai institutelor de cercetare si institutiilor de invatamant superior, precum si din reprezentanti ai partenerilor economici si sociali, iar rolul sau este pur consultativ.

Este important de mentionat aici echivalarea Comitetului Inter-institutional pentru elaborarea Planului de Dezvoltare Regionala cu Comitetele Regionale pentru elaborarea Planurilor de Dezvoltare Regionala, ceea ce inseamna nu numai existenta unei coordonari inter-ministeriale ci si corelarea obiectivelor de dezvoltare sectoriala cu cele de dezvoltare regionala.

In ceea ce priveste cadrul institutional al politicii regionale in perioada post aderare, institutiile desemnate a avea rolul autoritarilor de management si de plata sunt gestionarea fondurilor structurale si-au intrat deja in atributii, in conformitate cu prevederile „Documentului de pozitie pentru capitolul 21” si „Raportului asupra progreselor inregistrate in pregatirea pentru aderarea la Uniunea Europeana in perioada septembrie 2002 - iunie 2003”. Astfel Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei a fost desemnat Autoritate de Management pentru cadrul de Sprijin Comunitar, asigurandu-se astfel continuitatea actualelor responsabilitatea in coordonarea nationala a fondurilor de pre-aderare si beneficiindu-se de experienta astfel acumulata.

Pentru gestionarea financiara a fondurilor de solidaritate (Fondul Social European si Fondul de Coeziune) a fost stabilita Agentia Nationala de Plati in cadrul Ministerului Finetelor Publice. Revenind la Programele Operationale (PO) identificate anterior, pentru implementare lor au fost stabilite urmatoarele „agentii de implementare”, dupa cum urmeaza:

Acesta este in mare cadrul institutional al politicii regionale in perioada de pre-aderare, insa au fost desemnate si institutiile ce vor avea rolul autoritarilor de management si de plata in gestionarea instrumentelor structurale. Conform „Documentului de pozitie pentru capitolul 21” si „Raportului asupra progreselor inregistrate in pregatirea pentru aderarea la Uniunea Europeana in perioada septembrie 2002 - iunie 2003”, Ministerul Integrarii Europene a fost desemnat Autoritatea de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar, asigurandu-se astfel continuitatea actualelor responsabilitati in coordonarea nationala a fondurilor de pre-aderare si beneficiindu-se de experienta astfel acumulata.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 501
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site