Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Mass-media si comunicarea politica

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai micMass-media si comunicarea politicaSistemul social este condus de institutia politica al carei rol fundamental este reprezentat de mentinerea unui set de reguli si a unei ordini sociale prestabilite. Comunicarea politica poate fi institutionala si electorala.

Comunicarea institutionala se refera la ansamblul tehnicilor si metodelor prin care institutia (publica sau privata) transmite catre receptor un mesaj si asigura bunul mers al unei societati si are doua componente: componenta informativa si cea propagandistica. Componenta informativa se refera la ansamblul de reguli si reglementari care trebuie cunoscute si aplicate de membrii acelui sistem, iar componenta propagandistica se refera la ansamblul masurilor luate de ierarhie pentru a-si asigura supunerea membrilor sistemului si respectarea regulilor. Mai simplu spus, un sistem trebuie sa transmita membrilor sai care sunt regulile si de ce trebuie respectate. Cele doua componente ale mesajului institutional sunt informatia si imaginea. Informatia este alcatuita din regulile pe care se bazeaza institutia, in timp ce imaginea este reprezentata de mecanismele de motivare si justificare a informatiei. Orice activitate sociala, indiferent de epoca istorica, presupune comunicare institutionala.

Ambele forme de comunicare politica mass-media mijlocesc relatia dintre omul politic si cetatean. In comunicarea electorala, caile de comunicare nu se reduc la mass-media, ci pot fi si comunicare directa sau pot fi promovate prin alte mijloace decat media : trimiterea de scrisori, afisajul stradal, brosuri si panouri. Mesajele campaniilor de comunicare politica sunt construite in functie de publicul caruia ii sunt dedicate si in corelatie cu scopul comunicarii. Exista mai multe tipuri de campanii. Cele pozitive sunt acele campanii de constructie de imagine pentru un personaj politic, pentru o institutie publica sau pentru un partid politic. Campaniile negative sunt acelea prin care se distruge credibilitatea sau functionalitatea unor persoane. Exista insa si campanii de informare prin care ni se aduce la cunostinta un set de date relative neutre, dar importante pentru mersul inainte al unui proces sau a unui grup. Opus lor sunt campaniile de dezinformare ,prin care se modifica date reale in scopul dezechilibrarii evolutiei unui proces sau a unui grup. Un al cincilea tip de campanie este campania combinata care are elemente din toate campaniile.Bibliografie

Buteanu,Ioan,Chiritescu,Dorina,Ficeac,Bogdan, Competente in mass-media, Editura Humanitas, 2006

Coman,Mihai, Introducere in sistemul Mass-media, Editura Polirom, 1999

Popescu,D.,I.,      Arta de a comunica, Editura Economica, Bucuresti, 1998


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1010
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site