Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


ARESTAREA, URMARIREA PERSOANELOR SI A BUNURILOR

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micARESTAREA, URMARIREA PERSOANELOR     SI A BUNURILOR

Arestarea consta in privarea de libertate a unei persoane in temeiul unei ordonante de retinere sau a unui mandat de arestare emis de organele competente. Aceasta lipsire de libertate nu poate fi luata decat impotriva unei persoane impotriva careia sunt suficiente date si temeiuri ca ar fi savarsit o infractiune si exista pericolul ca persoana ar urma sa se sustraga urmaririi penale sau executarii unei pedepse, atunci cand persoana a fost condamnata printr-o hotarare definitiva.
In mod normal executarea unei arestari nu ar trebui sa ridice probleme atunci cand cel impotriva caruia se va efectua nu va manifesta impotriviri sau acesta nu va incerca sa se sustraga executarii.

Cand exista indicii sau banuieli ca va exista impotrivire la executare, organul judiciar va trebui sa pregateasca din timp arestarea prin culegerea de informatii despre persoana care urmeaza a fi arestata si locurile in care aceasta s-ar putea afla, fiind mobilizate si persoane si tehnica necesara pentru a se reusi arestarea. Atunci cand se apreciaza ca persoana se va ascunde sau va incerca sa fuga ori ca aceasta ar putea fi inarmata, din punct de vedere tactic va trebui sa se procedeze la inconjurarea locului in care aceasta persoana se afla, dupa care sa i se adreseze o cerere pentru a se preda. Daca persoana da curs acestei cereri nu va exista nici o dificultate in executarea arestarii. In caz de refuz insa, va trebui ales momentul patrunderii in incapere sau locul in care aceasta persoana se afla, moment care se va baza pe cele cunoscute despre personalitatea celui urmarit, pe obiceiurile acestuia, pe existenta posibilitatii de opunere sau de atac. In tot acest timp eventualele iesiri sau posibilitati de fuga vor fi pazite in continuare. In momentul patrunderii se vor putea folosi gaze lacrimogene, gaze iritante, furtunuri cu apa, dar aceasta doar daca exista date certe ca respectiva persoana este inarmata sau deosebit de violenta. Uneori, anterior incercarii de patrundere se vor face incercari de negociere sau de convingere a persoanei sa se predea, prin presiuni psihice care pot consta in aducerea unei persoane dragi care sa ii solicite a se preda.

In cazurile in care arestarea trebuie efectuata fata de mai multe persoane care apartin unui grup infractional se poate alege tactica efectuarii arestarii in acelasi moment in toate locurile in care membrii grupului s-ar putea afla. Poate insa a fi apreciata ca utila tactic o arestare a acestora pe rand sau a numai o parte din ei atunci cand s-ar putea ca prin lasarea unora in libertate inca o perioada sa poata fi gasite bunuri, ascunzatori sau alte persoane care pot face parte din acelasi grup. Pentru aceasta din urma situatie cei asupra carora inca nu a operat arestarea vor fi atent supravegheati pentru ca acestia sa nu dispara sau sa distruga eventualele mijloace de proba.Urmarirea persoanelor si a bunurilor este o activitate tactica necesara pentru stabilirea locului unde sunt ascunse si pentru recuperarea lor.

Urmarirea persoanelor se va face in situatia cind acestea se sustrag de la urmarirea penala sau de la executarea pedepsei si nu se cunoaste locul in care se afla. Urmarirea se va face doar dupa ce s-a stabilit ca persoana respectiva se ascunde, dupa care vor fi culese informatii despre posibilele locuri de ascundere, despre persoanele care le-ar putea ascunde, despre ocupatia persoanei, eventualele sale vicii sau boli. Urmarirea va incepe de la domiciliul persoanei, va continua cu posibilele adrese din aceeasi localitate unde se gasesc rude sau cunoscuti, adresele din alte localitati unde s-ar putea ascunde. Pentru usurarea desfasurarii activitatii si pentru ca persoana sa poata fi recunoscuta de catre eventuale persoane care au vazut-o se vor folosi si fotografii de identificare ale persoanei sau o schita cu portretul robot.

Bunurile sustrase sau disparute, dupa ce vor fi identificate in caracteristicile acestora, vor fi urmarite in urma descrierii acestora facuta de persoanele pagubite in sensul cautarii la domiciliul infractorului, la prieteni, cunostinte.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 631
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site