Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


CAUZELE CARE INLATURA EXECUTAREA PEDEPSEI SAU CONSECINTELE CONDAMNARII

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micCAUZELE CARE INLATURA EXECUTAREA PEDEPSEI SAU CONSECINTELE CONDAMNARIICodul penal reglementeaza doua cauze care inlatura executarea pedepsei – gratierea si prescriptia executarii pedepsei – si o cauza care inlaturaconsecintele condamnarii – reabilitarea.

Gratierea

Definitie. Este un act de clementa sau de renuntare din parteastatului la dreptul sau de a impune executarea pedepsei, condamnatul fiind iertat de executarea pedepsei – fie in total, fie in parte – sau pedeapsa i se comuta intr-una mai usoara. Institutia gratierii are o dubla natura, fiind atat o institutie de drept constitutional, cat si o institutie de drept penal.Gratierea se acorda de catre Presedintele Romaniei, la cererea condamnatului, si de catre Parlament, atunci cand se acorda din oficiu, prin lege.

Felurile gratierii

in raport de caracterul pe care il are, avem gratiere individuala (care produce efecte in personam si care se acorda unor persoanedeterminate in mod nominal) si gratiere colectiva (care are caracter mixt, operand nu numai in personam, dar si in rem, in raport de naturainfractiunii comise sau de natura infractiunii si cuantumul pedepsei aplicate);

in raport de conditiile de acordare, poate fi neconditionata (sau purasi simpla) – cand beneficiul ei nu este subordonat indeplinirii vreunei conditii) sau conditionata – cand sunt impuse condamnatului anumite obligatii;

in raport de intinderea efectelor sale, gratierea poate fi totala (cand inlatura in intregime executarea pedepsei), partiala (cand inlatura numai o parte din pedeapsa aplicata si comutarea (cand se schimba insusi genul pedepsei aplicate de instanta de judecata

Obiectul gratierii il constituie pedepsele principale aplicate de instantele judecatoresti a caror executare este inlaturata in total sau in parte.Daca gratierea individuala priveste numai pedepse de condamnare ramase definitive, cea colectiva poate avea ca obiect si pedepse aplicate pentru infractiuni savarsite anterior actului de clementa (nu si in ziua adoptarii actului, pentru care s-au pronuntat hotarari de condamnare ulterior aparitiei legii de gratiere). Gratierea se aplicasi pedepselor pronuntate cu suspendarea executarii, precum si in caz de concurs de infractiuni, cand actul de clementa se aplica in functie de fiecare pedeapsa stabilita de instantasi nu in raport de rezultanta

Efectele gratierii

Asupra pedepselor principale. Principalul efect il reprezinta inlaturarea totalasau partialaa executarii pedepsei principale sau comutarea acesteia intr-o pedeapsa mai usoara. De la data acordarii gratierii, pedeapsase considera executata (cand este totala sau cand priveste restul de executat al pedepsei). De la data gratierii curge termenul de reabilitare. In cazul gratierii conditionate, pedeapsa se considera executata numai dupa expirarea termenului fixat in actul de clementa

Asupra pedepselor accesorii si complementare. Gratierea produce efecte asupra pedepselor accesorii, acestea insotind pedeapsa principalasi executandu-se o data cu aceasta. In ce priveste pedepsele complementare, gratierea nu are efecte asupra acestora, cu exceptia cazului cand actul de gratiere prevede si inlaturarea pedepselor complementare.

Prescriptia executarii pedepsei

Definitie. Este o cauza care inlatura executarea pedepsei printrecerea termenului prevazut de lege, ce curge de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.

Efectele prescriptiei executarii pedepsei. Potrivit art.125 C.pen., prescriptia executarii pedepsei inlaturaexecutarea pedepsei principale si, pe cale de consecinta, a celei accesorii. Prescriptia nu produce efecte asuprapedepselor complementare si nici asupra masurilor de siguranta. Sunt imprescriptibile pedepsele principale pronuntate pentru infractiunile contra pacii si omenirii.

Termenele de prescriptie a executarii pedepsei sunt prevazute de art.126 C.pen. si sunt de: 20 ani, cand pedeapsa aplicata a fost detentia pe viata sau inchisoarea mai mare de 15 ani; 5 ani plus durata pedepsei ce urmeaza a fi executata, dar nu mai mult de 15 ani in cazul celorlalte pedepse cu inchisoarea; 3 ani, in cazul cand pedeapsa este amenda. In conformitate cu art.126 C.pen., termenele de prescriptie se socotesc de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare. Pentru cei care la data savarsirii infractiunii erau minori, termenele de prescriptie a executarii pedepsei se reduc la jumatate (art.129). Cand pedeapsa inchisoriiinlocuieste pedeapsa detentiunii pe viata, termenul de prescriptie este de 20 de ani si curge de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare la detentiunea pe viata(art.130 C.pen.).Intreruperea cursului prescriptiei executarii pedepsei. Constituie o cauza care lipseste de eficienta timpul scurs anterior, facand sa curga un nou termen de prescriptie a executarii pedepsei. Art.127 C.pen. prevede treiasemenea imprejurari: inceperea executarii pedepsei (ceea ce presupune fie incarcerarea condamnatului, fie plata unei rate a amenzii); savarsirea din nou a unei infractiuni; sustragerea de la executare, dupa inceperea executarii pedepsei. Potrivit art.128 alin.2, cursul termenului de prescriptie al executarii pedepsei se suspenda ca urmare a declararii apelului si recursului, in termen. De asemenea, cursul prescriptiei se suspenda in cazurile de amanare sau de intrerupere a executarii pedepsei. Pe durata suspendarii cursului, termenul de prescriptie nu mai curge, reluandu-si cursul din ziua in care a incetat cauza de suspendare.Reabilitarea

Definitie. Reabilitarea constituie o cauza care inlatura consecintele penale si extrapenale care au rezultat dintr-o condamnare, facand ca fostul condamnat sa se bucure din nou de dreptul la egalitate in fata legii.

Codul penal reglementeaza doua feluri de forme de reabilitare: reabilitarea de drept, ce intervine in anumite conditii prevazute de lege, dupa trecerea unui anumit interval de timp, operand automat, in virtutea legii; reabilitarea judecatoreasca (judiciara), care se obtine la cererea fostului condamnat, cu respectarea conditiilor prevazute de lege, pe caleaunei proceduri speciale in fata instantei de judecata

Efectele reabilitarii. Potrivit art.133 C.pen., reabilitarea face sa inceteze decaderile si interdictiile, precum si incapacitatile care rezulta din condamnare. Reabilitarea inlatura, de asemenea, antecedentele penale. Poate produce si alte efecte juridice.

Trasaturile reabilitarii: produce efecte in personam (numai cu privire la condamnatul care a indeplinit conditiile cerute de lege pentru reabilitare); este indivizibila (neputand fi obtinuta numai pentru o parte dintre condamnarile suferite de o persoana); poate fi obtinuta pentru orice condamnare si de catre orice infractor care indeplineste conditiile legale;produce efecte numai pentru viitor.

Reabilitarea de drept

Definitie. Este o forma de reabilitare care opereaza in virtutea legii,in momentul indeplinirii conditiilor prevazute de leg, si intervine in cazul condamnarii la amenda sau la pedeapsa inchisorii care nu depaseste 1 an, daca, in decurs de 3 ani, condamnatul nu a savarsit nici o alta infractiune. Conditiile reabilitarii de drept: cu privire la condamnare; reabilitarea de drept intervine pentru fapte de o gravitate redusa, exprimata in pedeapsa inchisorii aplicata de instanta, de pana la 1 an sau amenda privindconduita condamnatului; condamnatul trebuie sa aiba o buna conduitasi sa nu mai savarseasca in decurs de 3 ani o noua infractiune; privindtermenul de reabilitare; acest termen este de 3 ani si se calculeaza de la executarea pedepsei sau de la stingerea acesteia in cazul pedepsei inchisorii sau de la data cand amenda a fost achitata sau executarea ei s-a stins in alt mod.

Reabilitarea judecatoreasca

Definitie. Este o forma a reabilitarii care se acorda la cererea con­damnatului de catre instanta judecatoreasca in conditiile aratate de lege.

Conditiile reabilitarii judecatoresti: se acorda pentru acele condamnari in privinta carora nu opereazareabilitarea de drept; se acorda numai daca s-a implinit termenul de reabilitare, ce este compus dintr-un interval de timp fix si un interval de timp variabil (jumatate din durata pedepsei pronuntate); indeplinirea unor conditii de fond: persoana condamnata sa nu fi suferit o noua condamnare definitiva, in termenul de reabilitare; fostul condamnat sa isi aibaasigurataexistenta prin munca sau prin alte mijloace oneste, chiar si in cazul cand are varsta de a fi pensionat sau este incapabil de munca; solicitantul reabilitarii sa fi avut o conduita bunasi sa fi achitat in intregime cheltuielile de judecatasi despagubirile civile la care a fost obligat, afara de cazul cand partea vatamata a renuntat la despagubiri sau cand instanta constata casi-a indeplinit in mod regulat obligatiile privitoare la dispozitiile civile din hotarare. Daca cererea de reabilitare este respinsa, o noua cerere se poate face numai dupa trecerea unui termen ce variaza in raport de pedeapsa aplicata. Conform art.139 C.pen., reabilitarea judecatoreasca va fi anulata cand, dupa acordarea ei, s-a descoperit ca cel condamnat mai suferise o condamnare care, daca ar fi fost cunoscuta, ar fi dus la respingerea cererii de reabilitare.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 996
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site