Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


CONTRACTUL DE SUBLOCATIUNE SI CESIUNEA CONTRACTULUI DE LOCATIUNE

Drept+ Font mai mare | - Font mai micCONTRACTUL DE SUBLOCATIUNE SI CESIUNEA CONTRACTULUI DE LOCATIUNE

l. Contractul de sublocatiune

Potrivit art. 1418 alin. 1 C. civ., "locatarul are dreptul de a subinchiria contractul sau catre altul in tot sau in parte, in baza unui contract de sublocatiune.Contractul de sublocatiune este un acord de vointa, in temeiul caruia locatarul, care a dobandit folosinta temporara a unui bun pe baza unui contract de locatiune preexistent, subinchiriaza acel bun unui tert, care se obliga sa-i plateasca chirie; locatarul devine, astfel, locator (sublocator), iar tertul cu care contracteaza, sublocatar.

Pentru a fi valabil contractul de sublocatiune se cer a fi indeplinite doua conditii (prima impusa de lege si a doua creata de literatura de specialitate):

- transmisiunea folosintei sa nu fie interzisa prin contractul de locatiune preexistent, caz in care locatiunea devine un contract intuitu personae. In nici un caz o asemenea interdictie nu poate fi prezumata.

- sublocatiunea sa nu fie convenita in conditii care sa contravina celor din contractul principal (de exemplu, folosirea lucrului inchiriat pentru o alta destinatie).

Contractul de sublocatiune constituie un accesoriu al contractului de locatiune preexistent si este supus acelorasi conditii de validitate, produce aceleasi efecte si are aceleasi cauze de incetare.

Sublocatiunea nu produce efecte fata de locator, drepturile si obligatiile dintre locator si locatarul principal fiind in continuare neatinse.

Locatorul nu are o actiune directa contra sublocatarului, ci doar o actiune oblica, subrogatorie, in calitate de creditor al locatarului.

2. Cesiunea contractului de locatiune

Potrivit art. 1418 C. civ., locatarul poate sa cedeze contractul sau catre un tert, operatiune care constituie o vanzare a dreptului de folosinta. Pentru a fi opozabila tertilor, cesiunea contractului de locatiune trebuie sa fie acceptata prin act autentic de catre locator sau notificata acestuia (art. 1393 C. civ.).

In cazul cesiunii facuta in conditiile art. 1393 C. civ., locatarul este inlocuit cu cesionarul, care se subroga in toate drepturile si obligatiile acestuia.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1380
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved