Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Omorul deosebit de grav. Art. 176 C.pen.

Drept+ Font mai mare | - Font mai micOmorul deosebit de grav. Art. 176 C.pen.

Art. 176 - "Omorul savarsit in vreuna din urmatoarele imprejurari:a.       prin cruzimi;

b.      asupra a doua sau mai multe persoane;

c.       de catre o persoana care a mai savarsit un omor;

d.      pentru a savarsi sau a ascunde savarsirea unei talharii sau piraterii;

e.       asupra unei femei gravide;

f.        asupra unui magistrat, politist, jandarm ori asupra unui militar, in timpul sau in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale acestora, se pedepseste cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseste."

Analiza textului:

a.       cruzimi: conceptul exprima atitudinea aberanta, inumana a autorului infractiunii, materializata in diverse acte (gesturi) prin care provoaca voit victimei o moarte lenta, prelungita, decesul fiind precedat de suferinte mult sporite fata de cele inerente pricinuite de oricare actiune suprimatoare a vietii.

b.      asupra a doua sau mai multe persoane: periculozitatea sociala ridicata a autorului faptei se datoreaza pluritatii de victime. Omorul deosebit de grav mai poate fi realizat si prin actiuni concomitente a doua persoane care-si impart rolurile pentru uciderea a doua sau mai multor persoane.

c.       de catre o persoana care a mai savarsit un omor: circumstanta este personala si nu se rasfrange asupra celorlalti participanti.

d.      pentru a savarsi sau a ascunde savarsirea unei talharii sau piraterii: ori de cate ori omorul este savarsit in scopul de a crea conditii prielnice comiterii sau ascunderii unei fapte de talharie, indiferent daca rezultatul s-a produs sau nu, constituie omor deosebit de grav. Circumstanta este personala si nu se rasfrange asupra celorlalti participanti.

e.       asupra unei femei gravide:

  • femeie gravida - femeia care poarta un fat in cavitatea uterina, starea de graviditate fiind cuprinsa intre momentul conceperii si momentul nasterii fatului;
  • este necesar ca autorul sa cunoasca starea de graviditate a femeii, ori ca acesta, in raport cu evidenta sarcinii, sa o perceapa;
  • agravanta nu se aplica atunci cand autorul crede despre victima ca e insarcinata, insa starea de graviditate nu exista.

f.        asupra unui magistrat, politist, jandarm ori asupra unui militar, in timpul sau in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale acestora:

  • subiect pasiv: magistrat, jandarm, politist sau militar;
  • omorul incriminat este comis impotriva subiectului pasiv calificat in 2 situatii:

acesta se afla in timpul executarii indatoririlor sale de serviciu ori publice;

modul in care el si-a indeplinit atributiile sale functionale.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1223
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved