Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


CONTRACTUL DE VANZARE CUMPARARE

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micCONTRACTUL DE VANZARE‑CUMPARARE

Contra de vanz‑cump este reglt de C civ 1294-1404), precum si de alte acte normative cu caracter special.

Art. 1294 C. civ. def vanzarea ca fiind „o conv. prin care 2 parti se oblig intre sine, una a transm celeilal propr unui lucru si aceasta a plati celei dintai pretul lui”.
Contrac de vanze‑cump poate fi def ca fiind acel contr in baza caruia o parte, numita vanz, transf si garant unei altei parti, numita cumparat, drptul sau de propr asupra unui bun sau alt drept real ori drept de creanta, sau dreptul asupra unei universalit jur, cumparat obligandu-se, in schimb, sa plateasca vanzatorului o suma de bani, numita pret.

Contr de vanz‑cump nu poate avea ca obiect drepturi pers nepatr si nici drep patrimon care au caract strict pers (drep temp de abitatie al sot suprav), nici alte drept prev de lege (pensii, ajut ori indemniz mat) ori rezult din acte unil sau conven prin contr intuitu personae dreptul de intretinere).

. Caract jur ale contr de vanzare‑cumparare

a. Contr de vanz‑cump este un contract consensual, deoarece se incheie valabil prin simplul consimtamant al partilor (art. 1295 alin. 1 C. civ.).

De la princip consensuali exista si unele exceptii

1. O prima excep priv reforma in domen proprie si just, precum si unele masuri adiacente: Teren cu sau fara construct, situate in intrav si extravil, indif de destin sau de intinde acestora, pot fi instrain si doband, prin acte jurid intre vii, incheiate in forma autent, sub sanct nulit absolut”.

In mat de vanz imobil (constr si terenuri), pentru ca transferul drept de propr sa fie opozabil tertilor trebuie respect si formalit de public imobil (1295 alin. 2 C. civ. si art. 27 din Legea nr. 7/1996 - Lg cadastr si a public imobi).

2.contr este valab numai cu resp form cerute de lg in caz vanz silite, cand treb sa fie facuta ad validit prin licit publ.b. Contr vanz‑cump este un contr sinalagmatic (bilateral) prin incheie sa da naste la oblig recipr intre partile contrac.

c. Contr de vanz‑cump este un contr cu titlu oneros, deoar amb parti urmaresc realizarea unor interese patrimoniale.

d. Contr vanz‑cump este un contr comutativ, exist si intind drept si oblig recip fiind cunosc de catre parti inca de la data incheierii contractului.

e. Contr de vanz‑cump este un contr transliv de propr. 971 coroborat cu 1295 alin. 1 C. civ.).

Transm drept de propr sau a altui drept (real sau de creanta) si a riscur de la vanz la cump reprez un efect partic al contr de vanz‑cump, deosebit de drept si oblig care se nasc pentru parti. Acest efect se prod in mom realiz acordului de vointa intre vanz si cump daca sunt indep cumul urm cond:

l. Vanz trebuie sa fie propr bunului vandut ‑ cu exceptia vanz lucrului altuia –, iar contr sa fie valabil incheiat.

2. Ob contr treb sa il const numai bunur indivi determ certe

3. Partile sa nu fi amanat transf propr sau al altui drept (real ori de creanta) printr‑o clauza spec, pana la predarea bunului sau la implin unui termen sau a unei conditii.

4. O ultim cond este de a se realiza formal de public imobil.

Inscri in cartea func devin opoz fata de terti de la data inregistrarii cererii (art. 27 alin. 1 din Legea nr. 7/1996).


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 852
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site