Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


NOTIUNEA SI CARACTERELE JURIDICE ALE CONTRACTULUI DE DONATIE

Drept+ Font mai mare | - Font mai micNOTIUNEA SI CARACTERELE JURIDICE ALE CONTRACTULUI DE DONATIE

1. Notiunea contractului de donatie

Contractul de donatie este reglementat de Codul civil, in Cartea a III‑a, intitulata Despre diferitele moduri prin care se dobandeste proprietatea, in Titlul al II‑lea, impreuna cu testamentele, deoarece, atat donatia, cat si testamentul au la baza intentia de a gratifica.In baza art. 801 si 813 C. civ., vom defini contractul de donatie ca fiind un contract unilateral, esentialmente gratuit si solemn, prin care o parte, numita donator, transmite irevocabil dreptul sau de proprietate asupra unui bun sau un alt drept real ori drept de creanta, unei alte parti, numita donatar, sporind patrimoniul acesteia, fara sa primeasca ceva in schimb.

2. Caracterele juridice ale contractului de donatie

a.           Donatia este un contract unilateral, deoarece da nastere la obligatii numai in sarcina donatorului. Donatarul are numai o indatorire de recunostinta fata de donator, care rezulta din lege si nu din contract.

b.          Donatia este un contract esentialmente gratuit (o liberalitate). In cazul donatiei cu sarcina, contractul este oneros in limitele valorii sarcinii si gratuit numai pentru ceea ce depaseste valoarea sarcinii.c.           Contractul de donatie este un contract translativ de proprietate.

d.          Contractul de donatie este un contract solemn (art. 813 C. civ.).
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1399
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved