Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


DEONTOLOGIA FUNCTIEI PUBLICE

Drept+ Font mai mare | - Font mai micDEONTOLOGIA FUNCTIEI PUBLICEDeontologia - este o disciplina situata la granita dintre etica si drept administrativ.

In timp ce "legea juridica" organizeaza activitatile din administratia publica, "legea morala" este cea care da sen viu legii juridice", prin urmare ele sunt indisolubil legate si doar actionand impreuna obtinem rezultatele dorite.

Functionarul public - este persoana care isi desfasoara activitatea intr-o unitate publica,

Diferentele dintre termeni (carte ) nu sunt doar de ordin lingvistic sunt si de ordin juridic.

In Franta "fonctionasires" include atat agentii statului cat si pe cei ai colectivtatilor locale.

In literatura occidentala sunt 2 termeni - agenti administrativi si personalul din administratie care se refera la ansamblul diferitelor colectivitati publice.

Functia publica - reprezinta "situatia juridica a persoanei fizice investita legal cu

atributii in realizarea competentei unei autoritati unice ce consta in ansamblul drepturilor si obligatiilor, ce formeaza continutul juridic complex dintre persoana respectiva si organul care l-a investit" definitie data de Antonie Iorgovan. - se accentueaza coracterul legal al investiturii.

Functia publica - reprezinta "ansamblul atributiilor si responsabilitatilor stabilite in

temeiul legii in scopul realizarii prerogativelor de putere publica de catre administratia publica locala si centrala" definitie din legea 188/1999 a f.public cap.I - art.1, alin.1.

In definitia functiei publice - dimensiunea juridica este imbinata cu cea etica pentru ca termenul atributii este unul riguros juridic iar termenul responsabilitate este unul riguros etic.(de filozofie prctica)

In activitatea functionaului public, responsabilitatea (juridic) trebuie sa primeze

fata de raspundere (etic) adica trebuie sa-si duca la indeplinire atributiile de serviciu din convingere,datorie si nu din frica ca daca nu face acel lucru va fi sanctionat.

Etica este o ramura a filozofiei practice care isi pune problema justificarii modurilor de comportare si actiune care determina practice veitii umane in domeniul individual si social Cuvantul "etica" provine din cuvantul grecesc "ethos" - caracter,obicei,morav.

Actiunile umane sunt echivoce,interpretabile in mai multe feluri, ele au un sens subiectiv diferit de la o persoana la alta.Atunci cand intelegem o actiune trebuie sa reparcurgem din perspectiva partenerului de discutii,motivele acelei actiuni, trebuie sa tinem cont de contextul social - cadrul prin care se interpreteaza o actiune.

Etica se afla in cautarea raspunsului la intrebarea "cum trebuie sa actioneze individul in raport cu sine insusi, cu semenii sai si cu lumea din jur"

Responsabilitatea trebuie sa primeze fata de raspundere in activitatea functionarului

public, deoarece etica este cea care da sens viu legilor juridice, organizarii activitatii.

Legea juridica exprima dreptul, iar etica este acea care le da sens. Atunci cand KANT ne cere ca in morala sa ne incredem doar in maxime succeptibile de a fi ridicate la rangul de reguli universale, adica atunci cand ele ne invita ca inainte de a actiona sa ne punem intrebarea dar daca toata lumea ar face asa_ , in acel moment vedem la lucru cerinta de dreptate.

Dreptatea se opune inainte de toate imperialismului,tendintelor egoiste; fiecare fiinta vie tinde, cum spunea Schopenhauer "tinde sa se considere a fi vointa de a trai" adica sa se afirme pe seama altora.; dreptatea vine sa tulbure aceasta spontaneitate biologica, dreptatea spune fiecaruia partea sa".

Dreptatea este infranarea pornirilor biologice de catre ratiune

Deontologia provine din - deon, deontos - ceea ce se cuvine si logos - stiinta, justificare.

Aristotel defineste "virtutea" ca medie rationala intre " prea putin" si "prea mult" iar acest mijloc este o masura a desavarsirii, adica virtutea.ex. de virtute:vitejie,dreptate,intelepciune

Virtutea reprezinta valoarea de bine din ziua de azi

Deontologia este stiinta a ceea ce trebuie sa facem, ea reprezinta ansamblul normelor care

contureaza un anumit tip de comportament profesional sau privat, o parte din aceste norme sunt consacrate juridic, altele se inscriu in norme etice

Deontologia se refera la regulile proprii unei profesii, a carei activitate o guverneaza, aceste reguli sunt sintetizate in coduri. (codul de conduita a f.p. L.7/2004)

Puterea discretionata in administratia publica

Exigentele statului de drept impun domnia legii sau trecerea de la dreptul statului la

statul dreptului; pentru a se realiza acest lucru, functionarul public trebuie sa aiba aptitudinea de a sluji legea, nu de a o ingenunchia.Pe acest teren apare puterea discretionata a administratiei publice.

Daca nu este exercitata corect ea poate da nastere la abuzuri, poate sa duca la coruptie.

In doctrina franceza, pornind de la relatia oportunitate, egalitate, "recunoasterea administratiei in drept de apreciere in cadrul careia poate in limitele legii sa excute o anumita actiune" iar "oportunitate se evoca actiunea administratiei in cazuri exceptionale,actiune care ete necesara,oportuna dar ilegala.

Doctrina germana prin P.D. are in vedere o anumita marja de dreptate de care dispune administratia publica si care ii ingaduie sa aleaga dintre mai multe variante pe cea optima.

Administratia dispunde de o capacitate de selectie intr-un context dat a solutiei care se pare viabila, trebuie sa tinem cont de faptul ca legea oricat ar dori autorul ei nu reuseste sa acopere totalitatea aspectelor pe care le presupune practica administrativa, prin urmare dintotdeauna s-a recunoscut faptul ca administratia publica dispune de putere discretionata, de o marja de apreciere in activitatea ei.

Stat de drept/L/R/interes colectiv stat de drept/legea juridica/plan etic

(bine,adevar)/R(responsabilitate)/interese

colective

Cand statul de drept este puternic, interesul individual este protejat drepturile cetatenilor sunt mai bine aparate) iar coruptia este tinuta in frau

Cand statul de drept este slab, interesele individuale vor capata teren ( drepturile cetatenilor sunt neprotejate) iar coruptia va fi mare.

Puterea discretionata - legea juridica a fost prea rigida in timpul comunist, se considera ca legea juridica nu prea poate face fata la toate cazurile.

Functionarul public - este cetatean, dar nu orice fel de cetatean, lui ii sunt specifice doua categorii de obligatii.-

a.      obligatii profesionale - obligatii preponderent juridice

b.     obligatii care exced functia publica si vizeaza "viata privata"

Sintacma "viata privata" pentru functionarul public are doua sensuri

viata discreta care nu se desfasoara intr-un loc accesibil tuturor

notiunea este diferita in continut in functie de pozitia sociala a celui vizat; este firesc sa

fie asa datorita corelatiei dintre definitia functiei publice,legea juridica si stat de drept, prin urmare cu cat functia publica este mai mare cu atat creste importanta respectarii legii si puterea statului de drept iar paralel se subtiaza importanta acelei persoane ca individ.

Cu cat functia publica este mai inalta cu atat responsabilitatea "interes colectiv mai presus decat cel particular" este mai mare iar persoana respectiva conteaza mai putin ca persoana individuala si mai mult ca simbol ( ca putere de a pune in practica valorile societatii - dreptate, bine, adevar).

Enumerarea izvoarelor

Constitutia reprezinta legea suprema in stat in care se regasesc multe principii

care fundamenteaza comportamentul profesional al functionarului public

Constitutia este cea care asigura " atat stabilitatea cat si evolutia unei comunitati politice"

Legea , ca act juridic al Parlamentului, avem in vedere Legea privind statutul

functionarilor puublici nr.188/1999 la care se adauga codul de conduita a functionarilor publici - legea nr.7/2004. Codul reprezinta "in forma concentrata, sedimentarile valorice si normative dintr-un domeniu", in cazul nostru materia functionarului public.

Alte categorii de acte normative - Hotarari de Guvern, Ordonante de Guvern, alte

acte administrative cu caracter normativ - inclusiv reglementate de ordine interioare prin care se prescriu norme speciale privind o institutie determinata.

Izvoarele nescrise - cutuma- functiile sau demnitatile publice pentru care sunt instituite

norme cutumiare care au capatat in timp forta de lege

ATENTIE LA IZVOARE SCRII DIN CURSUL PE CARE L- A TRIMIS PROFA

SUBIECTE POSIBILE PENTRU EXAMEN

Definitia functiei publice

In ce consta impletirea dintre etic si juridic (problema responsabilitate - raspundere)

Ce inseamna termenul de deontologie

Puterea discretionara

Cele doua sensuri pentru viata privata a functionarului public

Enumerarea izvoarelorPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1686
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved