Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AdministratieDrept


LIMITELE DREPTULUI DE DISPOZITIE ASUPRA MOSTENIRII. OPRIREA PACTELOR ASUPRA UNEI MOSTENIRI NEDESCHISE, OPRIREA PACTELOR FIDEICOMISARE

Drept

+ Font mai mare | - Font mai mic
LIMITELE DREPTULUI DE DISPOZITIE ASUPRA MOSTENIRII. OPRIREA PACTELOR ASUPRA UNEI MOSTENIRI NEDESCHISE, OPRIREA PACTELOR FIDEICOMISARE

Nimeni nu poate dispune de bunurile sale prin acte juridice decat pentru cazul proprieri sale morti.

Dispozitiile testamentare prin care s-ar stabili o ordine succesorala a bunurilor mostenirii sunt prohibite de lege.
Cel care lasa mostenirea nu poate face liberalitati prin care sa incalce acea parte a mostenirii, numita rezerva succesorala, pe care lege o recunoaste unora dintre mostenitorii legali. Dispunatorul, in prezenta mostenitorilor rezervatari, nu poate dispune prin liberalitati decat de o parte din mostenire, numita cotitate disponibila.

Oprirea pactelor asupra unei succesiuni viitoare

Def.Pactul asupra unei succesiuni viitoare este o conventie nepermisa de lege, prin care una dintre parti dobandeste drepturi eventuale in acea mostenire sau renunta la ele.

Conditii:

Pentru existenta unui pact asupra unei mosteniri viitoare sunt necesare urmatoarele conditii:

-sa existe un pact (o conventie) Codul civil interzice insa si actele juridice unilaterale de acceptare sau renuntare asupra unei mosteniri viitoare

-pactul (conventia) sa aiba drept obiect o mostenire nedeschisa in momentul incheierii lui

-dreptul care se dobandeste sau la care se renunta sa fie un drept succesoral eventual.

-pactul sa nu faca parte dintre cele permise (in mod exceptional) de lege

Nulitatea pactelor asupra succesiunilor viitoare

Pactele    asupra succesiunilor nedeschise sunt lovite de nulitate absoluta

Sunt nule absolut:

-cesiunea drepturilor succesorale ale unui mostenitor facuta inaintea mortii lui de cuius

-imparteala intre mostenitori a unei succesiuni nedeschisa inca:renuntarea inaintea mortii lui de cuius, la beneficiul de inventar

-conventia prin care eventualii mostenitori convin ca nu vor aplica testamentul autorului lor sau ca, dimpotriva, il vor respecta.

Oprirea substitutiilor fideicomare

Legea permite celui care lasa mostenirea sa dispuna de bunurile lui, exclusiv pentru cazul mortii sale

Substitutia fideicomisara este o dispozitie cuprinsa intr-o liberalitate (testament ori donatie) prin care dispunatorul obliga pe cel gratificat sa conserve bunurile primite si sa le transmita la moartea sa unei persoane (numita substituit) desemnata de catre dispunator.

In acest caz suntem in prezenta a doua liberalitati, avand acelasi obiect:

-o liberalitate in folosul instituitului si se executa in momentul incheierii contractului de donatie sau la decesul dispunatorului (dupa cum liberalitatea consta intr-o donatie sau un testament)

-o alta liberalitate in folosul substituitului si care se executa la moartea instituirului.

Substitutia fideicomisara graduala

Substitutia fideicomisara poate fi unica, atunci cand se stabileste un singur substitut si este gradualaConditiile substitutiei fideicomisare

Existenta acestia presupune 3 elemente:

-dispunatorul sa fi facut doua sau mai multe liberalitati, ce urmeaza sa fie executate succesiv, avand acelasi obiect, catre doua sau mai multe persoane diferite

-instituitul sa fi fost obligat de dispunator de a pastra si conserva bunurile primite, pentru a transmite apoi substituitului.

In acest fel aceste bunuri nu ar putea fi nici instrainate si nici urmarite de creditori fiind lovite de indisponibilitate.

-dreptul substituitului se naste la decesul instituitului

Substitutia fideicomisara este interzisa de lege in primul rand pentru ca dispunatorul stabileste ordinea succesorala a bunurilor sale nu numai pentru propria sa moarte ci si a acelora pe care el i-a gratificat, dispunatorul facand adevarate testamente in numele instituitilor, carora le inlocuieste vointa instituind totodata inaliebilitatea si insesizabilitatea bunurilor care fac obiectul liberalitatii, scotandu-le practic din circuitul civil.

Nu constituie o substitutie fideicomisara dispozitia prin care instituitul este obligat sa transmita unei anumite persoane bunurile pe care le-a primit, dar nu la data mortii sale ci la o data anterioara acesteia (in timpul vietii sale).

Substitutia vulgara

Def.Substitutia vulgara este o dipozitie cuprinsa intr-un testament (sau donatie) prin care dispunatorul desemneaza in mod subsidiar un al doilea gratificant (legatar sau donatar) pentru ipoteza in care primul gratificat nu ar putea sau nu ar voi sa primeasca bunurile ce formeaza obiectul liberalitatii

Substitutia vulgara este o masura de prevedere a dispunatorului intrucat prin intermediul ei nu se dispune pentru cazul mortii altei persoane si nici nu se scot din circuitul civil anumite bunuri.

Caracteristicile substitutiei vulgare

Substitutia vulgara se deosebeste de substitutia fideicomisara prin urmatoarele:

-in cazul substitutiei vulgare, desi exista doua liberalitati avand acelasi obiect, se va executa numai una dintre ele. In cazul substitutiei vulgare prima liberalitate este pura si simpla, cea de-a doua este facuta sub conditie suspensiva a ineficacitatii celei dintai.

-in cazul substitutiei vulgare dreptul substituitului se naste la moartea dispunatorului, in vreme ce in cazul substitutiei fideicomisare dreptul substituitului se naste abia la moartea acestuia.

Nulitatea substitutiei fideicomisare

Substitutia fideicomisara este sanctionata cu nulitatea absoluta. In practica judecatoreasca s-a admis totusi mentinerea unui singur legat, daca la momentul decesului dispunatorului unul dintre legate devenise caduc prin predecesul unuia dintre gratificanti pentru ca in aceasta ipoteza nu mai exista dubla liberalitate succesiva, ci o liberalitate simpla in favoarea gratificantului in viata.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1068
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site