Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Modurile de stingere a uzufructului

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micModurile de stingere a uzufructului

Modurile de incetare a uzufructului sunt expres reglementate de art. 557, 558 si 561 Cod civil.Moartea uzufructuarului (art. 557 Cod civil)

Faptul ca uzufructul este viager, el inceteaza prin moartea uzufrucuarului. Nu intereseaza daca moartea a fost naturala sau violenta sau daca a avut loc imediat dupa constituirea uzufructului.

Este nula conventia dintre proprietar si uzufructuar dupa care uzufructul s-ar transmite succesorilor uzufructuarului. Moartea nudului proprietar nu are insa nici un efect asupra uzufructului.

Expirarea termenului pentru care a fost stabilit uzufructul (art. 557 Cod civil)

Este posibil ca uzufructul sa fie constituit pentru un anumit termen. Ajungerea la termen face ca uzufructul sa inceteze. Art. 560 Cod civil reglementeaza ca 'Uzufructul constituit pana ce o alta persoana va ajunge la o varsta hotarata, tine pana la acea epoca, chiar de ar muri zisa persoana inaintea varstei hotarate'.

Consolidarea (art.557, 638, 1154 si urm Cod civil)

Este situatia cand aceeasi persoana intruneste atat calitatea de nud proprietar si pe cea de uzufructuar. Practic, vom fi in aceasta situatie cand uzufructuarul il mosteneste pe nudul proprietar sau i se vinde sau doneaza si nuda proprietate. Consolidarea este posibila si in cazul unui tert, care ar dobandi atat nuda proprietate, cat si uzufructul. Cand consolidarea este totala, uzufructul va inceta, iar cand este partiala si uzufructul va fi stins in parte.

Neuzul sau prescriptia extinctiva (art.557, 639 si 1890 Cod civil)

Indiferent daca uzufructul are ca obiect bunuri mobile sau imobile, neuzul timp 30 de ani face ca uzufructul sa inceteze. Desigur, tertii vor putea recurge la prevederile art.1909 Cod civil. Este absolut necesar ca neuzul sa fie complet si continuu. Nu se poate califica neuz situatia in care bunul este folosit de un mandatar al uzufructuarului, de chirias sau arendas, cesionar, garant de afaceri etc.

Intrebuintarea partiala a bunului nu are ca efect stingerea uzufructului. In ce priveste calculul termenului de 30 de ani, el va curge din momentul ultimului act de folosinta.

Pieirea bunului care face obiectul uzufructului

Sub acest aspect, uzufructul se va stinge numai atunci cand pieirea este totala deoarece face ca uzufructul sa ramana fara obiect. Pieirea partiala a bunului va face ca uzufructul sa supravietuiasca numai asupra acelei parti. Regula privind incetarea uzufructului prin pieirea bunului nu este aplicabila in cazul cvasiuzufructului.

Stingerea uzufructului prin abuz de folosinta (art.517, 545, 554 si 558 Cod civil)
Abuzul de folosinta din partea uzufructuarului nu duce imediat la incetarea de drept a uzufructului, ci acesta va trebui cerut in justitie de catre nudul proprietar. Va exista abuz de folosinta atunci cand uzufructuarul produce degradari bunului, il lasa sa se deterioreze etc., ceea ce inseamna ca nu se comporta fata de lucru ca un bun gospodar. Abuzul de folosinta poate rezulta din acte intentionale sau neintentionale din partea uzufructuarului.

Incetarea uzufructului prin abuz de folosinta se decide intotdeauna numai de instantele judecatoresti. Jurisprudenta a statuat insa ca, nudul proprietar are posibilitatea sa opteze intre a cere incetarea uzufructului sau obligarea uzufructuarului de a aduce lucrul in stare normala de functionare.

Renuntarea uzufructuarului la uzufruct (art.561-562 Cod civil)

Din cuprinsul art.561 Cod civil rezulta posibilitatea uzufructuarului de a renunta implicit la uzufruct. O asemenea renuntare nu poate veni decat din partea unui uzufructuar capabil de a dispune de dreptul sau.

Renuntarea poate fi expresia vointei unilaterale a uzufructuarului care se poate manifesta independent sau chiar impotriva vointei nudului proprietar. Renuntarea odata facuta, devine irevocabila. Ea poate fi expresa sau tacita.

Cand este unilaterala, renuntarea nu este supusa vreunei formalitati.

Daca renuntarea s-a facut in frauda creditorilor chirografari acestia o vor putea ataca pe calea actiunii pauliene.

Renuntarea la uzufruct poate fi si conventionala, caz in care poate fi cu titlu oneros sau sa imbrace forma unei tranzactii. Este posibila si renuntarea cu titlu gratuit, imprejurare in care renuntarea echivaleaza cu o donatie.

Moduri de incetare a uzufructului care rezulta din dreptul comun

a) Uzucapiunea in favoarea unui tert. Nu trebuie sa se confunde incetarea uzufructului prin neuz cu incetarea prin efectul prescriptiei achizitive. In primul caz, uzufructuarul nu-si exercita dreptul sau, pe cand in al doilea caz, un tert poseda bunul in termenul si conditiile prevazute de lege, dobandind astfel proprietatea asupra bunului. Desigur, este posibila uzucapiunea numai a uzufructului, situatie care se intalneste rar. In fapt, tertul stapaneste inclusiv ca proprietar. Termenul va curge din momentul ultimului act de folosinta al uzufructuarului.

Cvasiuzufructul nu se va stinge prin uzucapiune.

b) Rezolvirea, revocarea sau anularea dreptului celui care a constituit uzufructul. Admiterea actiunii in rezolutiune, revocarea sau anularea duce la desfiintarea retroactiva a dreptului de proprietate al celui care a constituit uzufructul. In ce priveste uzufructul, se va aplica regula resoluto jure dantis, solvitur jus accipientis.

c) Rezolvirea, revocarea sau anularea titlului prin care a fost constituit uzufructul.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2777
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved