Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


TEORIA OBLIGATIILOR

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micTEORIA OBLIGATIILOR

Raportul juridic obligational este un raport patrimonial de drept civil adica are continut economic , poate fi evaluat in bani , al carui continut este format din dreptul subiectului activ numit creditor de a cere subiectului pasiv sau debitor sa execute 1 sau mai multe prestatii de a da , a face sau a nu face ceva sub sanctiunea constrangerii de catre stat in caz ca debitorul nu executa obligatia in mod voluntar.
Caractere juridice

Ø      Raportul obligational implica o legatura juridica dintre debitori si creditori in sensul ca debitorul este tinut sa-si execute prestatia in caz de neexecutare poate fi constrans cu ajutorul statului .

Ø      Este un raport patrimonial adica, poate fi evaluat in bani , adica dreptul de creanta ce se naste dintr-un raport obligational face parte din activul patrimonial al creditorului iar datoria corelativa este un element pasiv din pasivul patrimonial al debitorului .

Ø      Din punct de vedere al creditorului raportul obligational apare ca un drept de creanta pentru creditor si ca datorie pentru debitor , acesta fiind tinut sa dea , sa faca sau sa nu faca ceva in favoarea creditorului .

Termenul de obligatie mai este utilizat pentru a desemna :

Ø      Un anumit raport dintre creditor si debitor cu conduita acestora

Ø      Indatorirea sau prestatia debitorului formata dintr-o prestatie pozitiva a da sau a face sau abtinere sau abstentiune sau prestatie negativa a nu face ceva c ear fi putut face daca debitorul nu-si asuma aceasta obligatie .

Ø      Inscrisul ce constata un drept patrimonial al creditorului si obligatia sau indatorirea debitorului

Ca orice raport juridic raportul obligational are 3 elemente

  1. Subiectele
  2. continutul
  3. obiectul
  4. sanctiunea
  1. SUBIECTELE acestea sunt formate din personae fizice si juridice . In mod exceptional in aceste raporturi poate aparea ca subiect si Statul care este persoana juridica conform decretului 31/1954 si el apare ca debitor si raspunde patrimonial pentru erorile judiciare constand in condamnarea si luarea unor masuri preventive pe nedrept .

Raportul obligational presupune 2 subiecte : primul subiectul activ sau creditor adica, persoana care are incredere in cel care se obliga si al doilea subiect, subiectul pasiv sau debitor adica persoana care datoreaza creditorului o prestatie terminata.

  1. CONTINUTUL raportului obligational este alcatuit din dreptul creditorului de a pretinde si datoria debitorului de a executa prestatia .
  2. OBIECTUL consta in conduita concreta adica, actiunea sau obtinerea de la o actiune la care este tinut subiectul pasiv, adica , prestatia pozitiva formata din doua a da si a face .

A DA inseamna a constitui sau a transmite un drept de proprietate sau orice alt drept real . Dreptul de proprietate se transmite ca efect al consimtamantului partilor adica, aceste contracte sunt consensuale .

Transferul proprietatii (la obligatia de a da ) are loc in functie de natura bunului .

EX:

In cazul contractului de vanzare-cumparare , in cazul bunurilor certe adica determinate individual mobile transferul are loc la data realizarii consensului sau la o alta data stabilita de parti .

In cazul bunurilor determinabile , de gen, generice , transferul are loc la data individualizarii prin masurare , cantarire sau numarare .

In cazul bunurilor imobile , transferul are loc la data intabularii in cartea funciara .

A FACE inseamna obligatia debitorului de a preda un bun, de a remite o suma de bani , de a presta un serviciu .

A preda bunul = traditiune

A NU FACE obligatia de a nu face este acea obligatie ce consta intr-o prestatie negativa sau o inactiune adica a nu face ceva din tot ceea ce debitorul ar fi indreptatit sa o faca daca ar lipsi obligatia pe care si-a asumat-o .SANCTIUNEA adica in caz de neexecutare a obligatiei catre debitor legea a pus la dispozitia creditorului o serie de mijloace in vederea realizarii dreptului sau de creanta adica, actiunea in justitie si executarea silita a debitorului adica legea permite creditorului sa apeleze la forta de constrangere a statului pentru a asigura dreptul sau .

Sanctiunea consta in mijloacele ofensive sau directe si mijloacele defensive sau indirecte .

Mijloacele ofensive se exercita prin intermediul fortei de constrangere a statului si care cuprind :

Ø      Actiunea in justitie adica, posibilitatea de a solicita si obtine o hotarare judecatoreasca prin care debitorul sa fie obligat la executarea prestatiei .

Ø      Daune interese moratorii adica, despagubiri banesti pe care debitorul este obligat sa le plateasca creditorului pentru a repara prejudiciul cauzat prin intarzierea executarii prestatiei acestuia . Aceste daune pot fi stabilite prin acordul partilor la incheierea contractului fiind incluse in contract sub forma clauzei penale in acest caz daunele s-au stabilit pe cale conventionala , atunci cand partile nu le stabilesc la incheierea contractului , ele se stabilesc de instanta de judecata care va evalua prejudiciul stabilit de creditor .

Ø      Executarea silita se declanseaza dupa ce creditorul a obtinut hotararea judecatoreasca prin care debitorul a fost obligat sa-si execute obligatia iar acesta continua sau refuza sa o execute .

Executarea silita poate fi

Ø      Directa adica in natura prin predarea bunurilor de la debitor la cumparator prin intermediul executorului judecatoresc .

Ø      Indirecta - adica prin echivalent banesc recurgandu-se la vanzarea bunurilor debitorului si predarea acestor sume de bani creditorului sau poprirea sumelor de bani pe care debitorul urma sa le primeasca de la tert.

Mijloacele defensive sau indirecte

Exceptia pe care o poate invoca creditorul in fata instantei de judecata in cazul in care debitorul ar pretinde restituirea prestatiei executate de catre el voluntar (cazul rezolutiunii).

CLASIFICAREA OBLIGATIILOR CIVILE

  1. Din puct de vedere al obiectului obligatiile se impart in 3

Ø      A da

Ø      A face

Ø      A nu face

  1. Obligatii pozitive si obligatii negative

Ø      Obligatiile pozitive cele care presupun o actiune adica, a da sau a face .

Ø      Obligatii negative adica o inactiune sau abstentiune adica a nu face

  1. Obligatii de rezultat sau determinate si obligatii de mijloace sau de diligenta

Ø      Obligatia de rezultat costa in indatorirea debitorului de a obtine un anumit rezultat adica determinat . Obligatia se considera executata cand s-a obtinut rezultatul urmarit . Sunt astfel de obligatii a da si a nu face .

Ex Obligatia vanzatorului de a transmite dreptul de proprietate cumparatorului , obligatia autorului unei lucrari care a incheiat un contract cu o editura si se obliga ca nu va mai incheia un alt contract cu o alta editura .

Ø     Obligatia de mijloace consta in indatorirea debitorului de a depune toata diligenta (staruinta) de a obtine un anumit rezultat fara ca realizarea lui sa fie obiectul obligatiei adica, prestatia sa se considera a fi executata in masura in care a intreprins toate diligentele pentru atingerea scopului propus . Aici intra obligatia de a face ex. obligatia profesorului de a pregati studentul in vederea promovarii (el face toate diligentele)s obligatia medicului de a-l trata pe bolnav .


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1022
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site