Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Uzucapiunea in sistemul Codului civil

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micUzucapiunea in sistemul Codului civil

In sistemul Codului civil, uzucapiunea este de doua feluri:

1. Uzucapiunea lunga de 30 de ani (art.1890-1894).
Prin prescriptia de 30 de ani poate fi dobandit dreptul de proprietate sau un alt drept real principal. Potrivit prevederilor art. 1890 Cod civil, pentru a putea uzucapa in acest termen, sunt necesare doua conditii:

- sa existe o posesie utila;

- posesia sa se fi exercitat timp de 30 de ani, fiind lipsit de relevanta daca uzucapantul a fost de buna-credinta sau rea-credinta.

Posesorul nu trebuie deci sa faca dovada bunei sale credinte sau sa prezinte vreun titlu in sprijinul posesiei sale. Existenta unui titlu, care ar face din posesor un detentor precar, ar impiedica uzucapiunea. Ceea ce cere legea, este ca posesia sa fie utila, adica sa intruneasca toate calitatile prevazute de art. 1847 Cod civil.

2. Uzucapiunea scurta de la 10 pana la 20 de ani (art.1895-1902 Cod civil).

Art.1895 Cod civil prevede ca se poate dobandi dreptul de proprietate prin uzucapiunea de 10 pana la 20 de ani, daca uzucapantul este de buna-credinta si poseda just titlu. Textul mai adauga ca, posesia sa se fi exercitat numai asupra unui bun determinat iar uzucapantul, pentru a putea prescrie proprietatea in termen de 10 ani, trebuie ca adevaratul proprietar sa fi locuit in raza de activitate a tribunalului unde se afla imobilul si in termen de 20 de ani, daca locuieste in afara de tribunalul in raza careia este situat imobilul.

Insusi art. 1895 Cod civil dispune expres ca posesia trebuie sa se exercite numai asupra unui 'nemiscator determinat', ceea ce inseamna ca uzucapiunea nu se aplica unei universalitati de imobile. De exemplu, cel care stapaneste universalitatea bunurilor care alcatuieste o succesiune, chiar daca cuprinde mai multe imobile, nu poate uzucapa in 10-20 de ani.

Pe langa faptul ca este necesar ca imobilul sa fie determinat, mai trebuie ca el se afle in circuitul civil.

Poate face obiectul posesiei orice bun imobil proprietate privata, indiferent de titular. In termen de 10-20 de ani, in conditiile legii, se poate uzucapa si in ce priveste imobilele care fac parte din domeniul privat al statului, comunei, orasului, municipiului ori judetului.

In ce priveste uzufructul, este posibila uzucapiunea de 10-20 de ani. Aceeasi solutie se aplica abitatiei si uzului (in acest din urma caz, cand obiectul este imobil). Numai servitutile continue si aparente vor putea fi dobandite prin posesiunea de 30 de ani; in consecinta, servitutile nu vor putea fi dobandite prin prescriptia achizitiva scurta de 10-20 de ani.Pentru a putea opera uzucapiunea de 10 pana la 20 de ani, este necesar sa fie intrunite cumulativ urmatoarele conditii:

- posesia sa se exercite asupra unui imobil determinat aflat in circuitul civil

- posesorul sa fie de buna-credinta

- posesorul sa aiba un just titlu.

In continuare, vom analiza toate aceste conditii.

a) Posesia sa se exercite asupra unui bun determinat. Este absolut necesar ca posesia sa se exercite numai asupra unor bunuri imobile determinate.

b) Posesorul sa fie de buna-credinta. Este o conditie esentiala pentru a putea uzucapa in 10 pana la 20 de ani. Spre deosebire de Codul civil francez, Codul nostru civil, in art.1898, arata ca, 'Buna-credinta este credinta posesorului ca, cel de la care a dobandit imobilul, avea toate insusirile cerute de lege spre a-i putea transmite proprietatea'. Posesorul l-a tratat pe transmitator ca si cum ar fi fost adevaratul proprietar al imobilului. Cea mai mica indoiala a posesorului cu privire la calitatea de proprietar al transmitatorului, va face sa fie considerat de rea-credinta. Buna-credinta se va intemeia pe un titlu, ale carui eventuale vicii posesorul sa nu le fi cunoscut.

c) Posesia sa se intemeieze pe un just titlu. Justul titlu este un act juridic prin care se transfera dreptul de proprietate, de la o persoana la alta (ex.: vanzarea, schimbul, donatia, legatul particular etc.)dar care provine de la un neproprietar. Orice alt act care nu este translativ de proprietate, nu poate constitui un just titlu.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 972
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site