Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Uzucapiunea in sistemul de carte funciara

Drept+ Font mai mare | - Font mai micUzucapiunea in sistemul de carte funciara

In teritoriile tarii unde se aplica sistemul de publicitate de transcriptiuni si inscriptiuni, uzucapiunea este reglementata de Codul civil. Dimpotriva in zonele unde publicitatea imobiliara se efectua in regim de carte funciara, dreptul de proprietate putea fi dobandit prin uzucapiune numai in conditiile art. 27 si 28 din Decretul nr.Art.27 dispune ca in situatia in care s-a inscris in cartea funciara un titlu nevalabil, drepturile reale vor putea fi dobandite prin uzucapiune daca uzucapantul le-a posedat cu buna-credinta timp de 10 ani. Acest caz mai este denumit si uzucapiunea tabulara.

Art.28 dispune ca cel care a posedat imobilul, in conditiile legii, o perioada de 20 de ani de la moartea titularului dreptului de proprietate intabulat, va putea solicita intabularea dreptului dobandit prin uzucapiune. In acest caz uzucapiunea a fost denumita uzucapiune extratabulara.

Art.130 din Decretul-Lege nr. 115/1938 reglementeaza procedura intabularii dreptului real care a fost dobandit prin uzucapiune. Este controversata problema daca este posibila uzucapiunea fara inscriere in cartea funciara. S-a considerat ca uzucapiunea poate duce la dobandirea proprietatii fara inscrierea in cartea funciara, dar numai daca s-a stabilit, prin hotarare judecatoreasca indeplinirea conditiilor legale de fond. Deci, in conditiile art.28 din Decretul-Lege 115/1938, dobandirea dreptului de proprietate este posibila si fara inscrierea in cartea funciara, intabularea dreptului de proprietate dobandit prin uzucapiune va avea loc dupa indeplinirea uzucapiunii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1282
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved