Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

CARACTERIZAREA EC GENERALA A INTREPRINDERII

management+ Font mai mare | - Font mai micCARACTERIZAREA EC GENERALA A INTREPRINDERII

1.Dimensiunea afacerii. Sub aspect pragmatic diagnosticul se confrunta cu 2 intrebari:

1.Ce dimensiune are intreprinderea pe care urmeaza sa o analizeze (pt pregatirea demersului metodologic: durata studiului, complexitatea echipei de diagnosticare, logistica si colaborarile, costurile aferente).

2.Aceasta dimensiune este optima sau avem de-a face cu o sub sau supradimensiune?

. Aprecierea optimalitatii dimensiunii poate fi facuta prin:

-comparatii: starea trecuta in cazurile cand dimensiunea intreprinderii s-a modificat.

-analogii: cu intrep similare

-studii de eficienta: cresterea dimensiunii se justifica d.p.d.v economic, dupa crietriul economicitatii si al rentabilitatii, dak suma efectelor pozitive directe este > decat suma efectelor negative directe.

In urma acestor analize diagnosticul va ajunge la una din concluziile:

-intreprinderea este d dimensiune mare, medie sau mik.

-dimensiunea intrep este mai mare(mai mik) decat a altor intrep cu activitate similara

Dinamica productivitatii muncii cu baza fixa:

IWR(Bara sus)=WR1(Bara sus)/WR0 IW(Bara sus)=W (Bara sus)/W

dak:

-IWR(Bara sus) > 100: ramura se afla in dezvoltare creeand premise favorabile pt intreprind.

-IWR(Bara sus) < 100: eficienta utilizarii muncii a scazut pe intreaga perioada, situatia este mai critica at kand IWg(Bara sus) < IW(Bara sus)

4.Consumul de energie pt cererea unei unitati de productie reprezinta indicatorul ce masoara intensitatea energetica si isi pune amprenta asupra sanselor viitoare de dezvoltare.

Gradul de modernizare a tehnologiilor este un criteriu care departajeaza sectoarele industriei in competitia cu concurenta.

6.Contributia ramurii la realizarea exportului. Domeniile care au penetrat la export sunt competitive si pe plan intern avand posibilitati mult mai mari de desfacere, resurse valutare, facilitati fiscale. Comparatia se face atat in marime absoluta cat si ca tendinta dupa o tipologie asemanatoare productivitatii muncii.

7.Contributia la satisfacerea cererii d consum a populatiei. penuria de produse joaca un rol imp in strategiile de dezvoltare cel putin pt prioada imediat urmatoare. Ramurile producatoare d bunuri destinate consumului populatiei sunt avantajate.

8.Gradul de poluare a mediului este un criteriu de natura ecologica foarte restrictiv in special cu privire la normele din U.E. Politica de dezv a fost corecta/gresita tinand seama de cresterea naturala a intrep(lansare, crestere, maturitate).

In raport cu aceste concluzii va propune masuri de redresare:

-restrangerea sau dezvoltarea activitatii

-diversificarea activitatii

-divizarea intreprinderii dak se considera k este prea mare.

2.Tendinta afacerii

Permite diagnosticului sa aprecizeze dak intrep este: in dezvoltare, in mentinere, in recesiune.

Intreprinderea in recesiune inseamna ca se confrunta cu greutati in desfacere, are aparat de productie invechit, greutati financiare. Valoarea bunurilor patrimoniale, exprima in foarte mica masura valoarea d piata a intreprinderii. Strategiile de redresare viyeaya recesiunea, restructurarea sau unde nu mai este posibil, declansarea procedurii de faliment.

Intreprinderea in dezvoltare inseamna ca a trecut "examenul" economiei d piata, aparatul de productie este folosit corespunzator, iar masurile pt viitor vizeaza consolidarea prin promovarea unei strategii cu caracter ofensiv-moderat.

Aprecierea tendintei afacerii se face cu ajutorul cifrei de afaceri (CA)

Cifra de afaceri totala reprez suma totala a veniturilor din operatiuni comerciale efectuate de o intrep intr-o perioada de timp determinata.

Cifra de afaceri medie(CA) reprezinta cifra d afaceri realizata p unitatea d produs sau serviciu.

Cifra d afaceri marginala(CAM) exprima variatia incasarilor unei intrep generala de cresterea sau scaderea cu o unitate a cantitatii vandute (∆Q).

CAM=∆CA/∆Q

Cifra de af critica (CAc) reprez acel nivel al incasarilor la care se asigura acoperirea ch-lor, pragul de la care intrep incepe sa produca profit. In pct critic veniturile sunt egale cu costurile totale, deci in acest punct profitul intrep este nul.

In punctul critic:

CAc Ctotale ;  CAc=Cfixe+Cvariabile

Cac=Cfixe/ 1 - Cvariabile/CA

Reprezentarea grafica a cifrei de afaceri critice :

O apreciere a tendintei de afaceri cu ajutorul cifrei de af trebuie sa tina seama de 3 elem esentiale: rata inflatiei, politica d preturi, pozitia firmei p piata.

Indicatorii d dinamica se vor calcula in preturi constante sau comparabile:

CAc=CAcurent 1 1 ip(if)

unde: CAc-cifra de af in preturi constante(comparabile). ip- indicele de crestere al preturilor la nivelul intrep-lor. if-indicele inflatiei

Daca:

ip>if intrep promoveaza preturi care depasesc ritmul inflatiei. Este o politica total gresita at kand p piata de desfacere concurenta este puternica. Dak se detine pozitia d monopol intrep va obtine avantaje ec fara efort propriu.

ip=if intrep isi alineaza preturile la ritmul inflatiei.

ip<if ritmul de crestere al preturilor este mai mic decat ritmul d crestere al inflatiei. Cand aceasta corelatie este acceptata deliberat, aprecierile sunt favorabile, insa at kand este efectul unei proaste gestionari a pretului, consecintele sunt negative asupra profitului intrep.

Dinamica cifrei d af cu baza fixa: ICAf=CA /CA

Dinamica cifrei d af cu baza in lant: ICAf=CA /CAi-1 

Ritmul mediu anual de creste: ICA=radical de ord n-1 dinCAn/CA

Evolutia in timp a cifrei de afaceri: (grafic)

tendinta de crestere proportionala; 2.tendinta lenta d crestere; 3.tendinta brusca d crestere; 4.evolutia dupa o parabola convexa; tendinta d descrestere; 6.evolutia dupa o parabola convexa; 7.mentinere constanta;

Concluzii:

-evolutia dupa 1si 3 inseamna ca intrep este in plina dezvoltare.

-evolutia dupa 2 inseamna o dezvoltare lenta

-evolutia dupa 7 inseamna mentinere

-evolutia dupa 4 inseamna recesiune cu depasirea pct-lui critic dupa cum urmeaza dezvoltarea.

-evolutia dupa 5 si 6 inseamna recesiune; aceste firme nu au reusit sa opreasca declinul indepartandu-se spre faliment.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1621
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved